Elminster hovorí 1: Voonlar

Článok zverejnený 30.06.2004, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

(Celá séria Elminster hovorí (Elminster Speaks), ktorá sa tu dúfam bude postupne objavovať, je preložená zo stránok Wizards of the Coast. Jej vydávanie je už momentálne podľa všetkého ukončené, no zostáva ich výsostným majetkom. Upozorňujem, že Twoflower neprekladá všetky geografické názvy miest a tak je v tom trochu zmätok. Pre poriadok doporučujem použiť napríklad prekladové slovníky czechdnd, ktoré nájdete aj tu na Hostinci. Inak prajem príjemné čítanie. - Annun)

Sága Shadowdale má ešte veľa čo povedať. Napriek publikovaniu v DRAGON Magazine, DUNGEON Adventures a POLYHEDRON Newszine má starý mág stále čo povedať o Ríšach. Nechcem nahnevať arcimága a preto som sa rozhodol, že najlepšie bude ak mu dám možnosť vyjadriť sa.
Počúvaj pozorne...

Voonlar

Voonlar je tiché, zákon dodržujúce, trhové mestečko so skoro 2000 obyvateľmi. Leží na severnej hranici Zeleného Hvozdu, čo je miestny názov pre severozápadné rameno veľkého lesa Cormanthoru, ktorý oddeľuje Voonlar a južné Moonsea od Dale. Shadowdale, najväčší obchodný rival a zároveň najbližší sused Voonlaru, leží na juhozápad a väčšina Voonlarčanov ho pokladá za dedinu páchnucu po prasatách plnú vidieckych, nedôveryhodných primitívov.
Northride (spájajúca Shadowdale a Teshwave) a Shind Road (spájajúca Yulash na západe a Moonsea) sa stretajú vo Voonlare a vytvárajú priesečník známy ako „Hrdlo“. Tento názov mu bol daný podľa dávno zmiznutého, hlučného a schátralého hostinca Prašné Hrdlo (skoro ako tu u nás, eh? - Annun). Stál tam dlhé roky, kým nezhorel, alebo ako hovorí miestna povesť, nebol spálený neznámym páchateľom za účelom vraždy opitých hostí spiacich vo vnútri. Priesečník je teraz populárne, aj keď prašné (za dažďa blatisté) trhovisko - každých desať dní sa tu konajú farmárske trhy a predaj v stánkoch či z korby voza.
Práve tieto cesty sú dôvodom už šesťstoročnej existencie Voonlaru. V počiatkoch existencie sa Voonlar veľmi líšil od dnešného starého mesta z kameňa a bridlice. Prosperujúci, stabilný a strategicky položený Voonlar vždy slúžil ako vojenská základňa. Prežil najhoršie požiare a nájazdy škratích zbojníkov (malé skupinky medvedích chrobákov a orkov sú hlavní škratí problém v okolí Voonlar). Oficiálne nezávislý Voonlar je v skutočnosti (ako vedia všetci v Dales a Moonsea) už dve desaťročia pod dominanciou Zhentarimcov. Každoročne je za šerifa volený Bron vo voľbe tak otvorene skorumpovanej, že len málokto a obťažuje konkurovať mu. Bron je v skutočnosti bývalý žoldnier Buorstag Hlammythyl a je všeobecne pokladaný za zhentského agenta.

Praví páni mesta

Voonlarčania vedia, že ich skutočnými pánmi sú Zhentarimci, ale nikto sa neozve proti takému nebezpečnému národu. Špióni sú všade a život vo Voonlare nie je až taký zlý.
Medzi zhentarimských agentov o ktorých sa vie, že strážia Voonlar, patrí obchodník Thardregh Droon, tučný a prostopašný díler drahokamov, šperkov a remeselných výrobkov (ako zdobené streborné truhlice, taniere, nože, zámky, šípy, vretená a pánty). Mortuth Baldreth je predajca krompáčov a iného náradia, vozov, kolies a lámp. Vyslanec Olmaer Naxrim je muž jemnej reči a mačacieho výzoru, zvyčajne prichádza dozerať na zhentarimské investície a obchody v mestách Sembie. Je známe, že v prípade potreby zabíja bez váhania či ľútosti. Niekedy používa otrávené zbrane, alebo malé ručné kuše.
Aspoň tucet ďalších agentov okrem týchto troch je známych Buorstagovi. Títo okamžite splnia každý jeho rozkaz so servilnou poslušnosťou. Buorstag vie, že môže byť kedykoľvek nahradený, ale aj tak je lojálny ku Zhentarimcom a sníva o väčších a lepších činoch.
Bron, Buorstag Hlammythyl: človek bojovník, 4. úroveň, neutrálne zlé presvedčenie, obranné číslo 4 (krúžková košeľa +1, štít), 35 životov, THAC0 15 (+1 sila, kúzelná zbraň, výcvik), rýchlosť útoku 3/2, zraňuje 1d8+4 (dlhý meč +1, sila, výcvik), Sila 17, Obratnosť 13, Odolnosť 16, Inteligencia 11, Múdrosť 12, Charizma 13
Thardregh Droon: človek zlodej, 5. úroveň, neutrálne zlé presvedčenie, obranné číslo 5 (kožené brnenie +2), 22 životov, THAC0 18, rýchlosť útoku 1, zraňuje 1d8 (dlhý meč), Sila 12, Obratnosť 15, Odolnosť 15, Inteligencia 13, Múdrosť 14, Charizma 11
Mortuth Baldreth: človek bojovník, 3. úroveň, chaoticky zlé presvedčenie, obranné číslo 3 (doštičkové brnenie, štít), 35 životov, THAC0 16, rýchlosť útoku 3/2, zraňuje 1d8+5 (dlhý meč, sila, výcvik), Sila 18/65 (+2/+3), Obratnosť 9, Odolnosť 17, Inteligencia 12, Múdrosť 10, Charizma 13
Olmaer Naxrin: človek bojovník, 7. úroveň, zákonne zlé presvedčenie, obranné číslo -2 (Obranné chrániče - kvalita 4, prsteň ochrany +2, obratnosť), 58 životov, rýchlosť útoku 2, zraňuje 1d8+5 (dlhý meč +2, sila, výcvik), Sila 17, Obratnosť 16, Odolnosť 15, Inteligencia 13, Múdrosť 11, Charizma 12

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD