Elminster hovorí 4: Zákon a poriadok

Článok zverejnený 23.08.2004, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Buorstag, ktorý je kvôli vydieraniu peňazí veľmi neobľúbený ako medzi domácimi, tak aj cudzincami, sa v poslednom čase na pokyny Zhentarimcov správa uhladenejšie a prefíkanejšie. Už nezhabáva tovar tak okato, ani nepožaduje peniaze za „ochranu“. Len vyberá od záujemcov poplatky za poskytnutie ozbrojeného doprovodu, zvyšuje dane a drží sa omnoho dôslednejšej interpretácie zákona. Elminster verí, že toto dobré správanie má korene v zhentarimskom prianí (a čiastočne v čase slabosti nasledovanom po zničení Zhentil Keep) dať Maalthiirovi z Hillsfaru, neakceptovateľnému Sembiou, zámienku k obsadeniu Voonlar. Vysoké dane vedú k cenám až o 30% vyšším ako je zvykom inde a nahrádzajú náhodné vydierania. Tento vyšší príjem ukázal Buorstagovi múdrosť jemného nátlaku.
Všetko, čo Bron povie, je zákonom. V praxi sú Zhentarimci, kňažstvo Cyrica, Bron a aj jeho poverenci nad zákonom a v hraniciach Voonlaru konajú ako chcú vybavení úplnou imunitou. Všetci ostatní sú v bezpečí len pokiaľ sú opatrní a nik v nich nevidí verejného nepriateľa.
Buorstag domácich a návštevníkov zaťažuje vysokými daňami, ale na druhej strane vo Voonlar udržuje poriadok. Cudzincom aj domácim ponúka drsnú, ale férovú spravodlivosť, aspoň pokiaľ to neškodí obchodu. Red Plumes v rovnošate sú rovnako ako každý, kto vyzerá na Harpera, alebo agenta Hillsfaru, pokladaní za verejných nepriateľov a podľa toho sa k nim aj správajú. Stráže sa snažia takýchto nepriateľov chytiť živých, ale mnohí sú ťažko zranení, alebo zmrzačení pri pokuse o odpor. Potom, ako sú uväznení a prejdú „pozorným vypočúvaním“ (mučením) je mnoho verejných nepriateľov popravených. V prípade chybnej identifikácie sú prepustení iba Zhentarimci, schopní privolať si okamžité magické liečenie, ostatní sú v tichosti popravení a ich telá skryté tak, aby nevyvolávali zbytočnú zvedavosť.
Popravy sa konajú v Hrdle, zvyčajne pomalým štvrtením; jeden úd za hodinu. Zločinec je pripútaný na konštrukciu z brvien v tvare X, ktoré držia ruky a nohy. Väčšinou ho nechajú vykrvácať ako torzo pozerajúce sa na Shadowdale a slúžiace ako varovanie pútnikom na ceste. (dobrý nápad, ako v Hostinci odstrašiť neplatičov - Annun, so zamysleným výrazom na tvári)
Iba kúzelníci sú sťatí a to pre bezpečie verejnosti. Buorstag uchováva niekoľko zvitkov dojímavých obvinení a občas ich nahlas číta aby ospravedlnil popravu.
Všetok majetok popravených prepadá v prospech Brona, ktorý spravuje verejnú pokladňu. Vyhlasuje, že tieto peniaze používa na hliadky, opravy ciest a čistenie verejných studní. Čestný Voonlaran v súkromí však musí pripustiť, že cesty sú zanedbané a studne zanesené.

Súčasní kriminálnici:

Životné dobrodružstvo: Skupina dobrodruhov, ktorá prišla zo Shadowdale, bola uväznená ako agenti Hillsfaru. Čarodejka bola sťatá za zoslanie uspávacieho kúzla počas krčmovej bitky. Kňaz skupiny, úprimný služobník Tymory, bol popravený pomalým štvrtením. Zvyšok skupiny je uväznený v Locktoweri a nik nevie, čo s nimi Bron plánuje urobiť.
Vstúp k Zhentarincom: Pred pár týždňami navštívil mesto Zhentarimský agent a bol veľmi potešený tým , ako Bron skákal podľa jeho pískania. Po divokej noci plnej vína, žien a spevu zmizol. Zatiaľ čo oficiálna verzie tvrdí že opustil mesto, veľa ľudí verí že ho bol navštíviť Bron so svojimi poverencami. Obľúbená verzia hovorí, že ho Bron zviazal, zapchal mu ústa a zaživa ho pochoval za hranicami mesta.
Údery lásky: Schôdzky Marsary Storntil, jednej z Bronovych poverencov, boli predmetom špekulácie mnohých miestnych klebetníkov. Každých pár týždňov navštívi Voonlar Zhentská čarodejka Tamelia (neutrálne zlá žena, čarodejka 7. úrovne) a väčšiu časť času trávi s Marsarou. Keď prišla táto téma na pretras naposledy, jeden opilec sa na to šiel Marsary spýtať a ona ho zbila tak, že odvtedy sa už o jej návštevách nikto na verejnosti ani nezmieni.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD