Elminster hovorí 5: Nálady Voonlaru

Článok zverejnený 04.09.2004, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Zentarimská túžba podporiť obchod – radšej ako strácať karavány na cestách do Hillsfaru, Sembie či na cestách Údoliami ďalej na juhu – viedla k Buorstaga k tomu, aby sa pokúsil potlačiť tradičné otvorené nepriateľstvo domácich voči neľuďom. Voonlarčania sa totiž boja a nenávidia každého, kto nevyzerá ľudsky.
Elfovia, polelfovia, trpaslíci, gnómovia ba dokonca aj polorkovia (ak sú zjavne ozbrojení) sú tolerovaní, ale len pokiaľ sa držia v krčmách, hostincoch, svätyniach či väčších obchodoch. Tvrdé pohľady, pokrikované žarty a nadávky, ale aj hodené kamene však stále budú pripomínať nenávisť voči neľuďom, ktorá vrie pod povrchom. Bronovi tichí, apatickí poverenci síce zabránia linčovaniu či olúpeniu takýchto „psohlavcov“, ale neurobia nič viac, kým nedostanú finančnú ponuku (v hotovosti).
Voonlarčania tolerujú Buorstagovu tvrdú vládu pretože Bron udržuje mier, podporuje obchod, zdaňuje rovnomerne a najíma žoldnierov, ktori strážia ulice, ako aj vysunuté farmy. Bron je rešpektovaný lebo vyčistil kraj od zlodejov, vydedencov, pytliakov z Údolí a tvorcov problémov ako sú Harperi. Väčšina Voonlarčanov vidí ľudí z Údolí ako slizkých, zlodejských podvodníkov – od prírody nepoctivých – stvorených k nočným nájazdom a lúpeniu na cestách, až pokým ich nespacifikuje niekto s poriadnymi mečmi (presne ako ľudia, ktorí pľujú na podlahu - pozn. hostinský). Potýčky medzi žoldniermi Voonlaru a hliadkami Shadowdaleu sú na dennom poriadku a Voonlarčania do nich často idú so spomienkou na „pálenie a sekanie“ Banitského kňažstva a chrámovej stráže rytiermi Myth Drannoru.
Gormstad, hlava miestneho chrámu Cyrica, vyhlásil odmenu 10 000 zlatiek za chytenie Mourngryma Ancathra, živého alebo mŕtveho. Je považovaný za vodcu teroristov a zbojníka z bezzákonných Údolí, priateľa Elfov a svojského „Pána Shadowdaleu“. Gormstad ho označuje za utečenca pred zákonom zo vzdialeného Watterdeepu. Voonlarčania sa boja a rešpektujú Zhentov, pohŕdajú ľudom Údolí, nenávidia ľudí z Hillsfaru a závidia bohatej Sembii. (milý národ - pozn. Annun)

Temné plány v Temnej veži

Po Bronovi je Temný patriarcha Gormstad najvplyvnejším mužom sídliacim vo Voonlari. S Buorstagom sú dobrí priatelia a stretajú sa aspoň dvakrát týždenne na večeru, šach a splietanie plánov ako sa obohatiť a vládnuť Voonlaru najlepšie ako uvážia za vhodné.
Obaja nenávidia Pani Shrae, matriarchu miestneho chrámu Chauntey a stále hľadajú zámienku k napadnutiu jej samotnej alebo jej chrámu tak, aby nevyvolali hnev miestnych. Tí ju totiž vidia ako priateľku, ktorá im v pomôže chorobe a nič za to nežiada.
Niekoľko minulých pokusov udrieť priamo na chrám bolo prerušených otvorením puklín v zemi, oslepujúcim dažďom plodov a vetiev stromov, či inými prejavmi Chaunteinho hnevu. Teraz je obom jasné, že nad Pani Shrae bdie sama Veľká matka.
Museli neochotne priznať, že treba počkať kým Pani Shrae zblúdi od svojho poslania a stratí priazeň Chauntey, alebo miestneho obyvateľstva. Zatiaľ sa však nezdá, že by sa k niečomu takému schyľovalo.
Takto tí dvaja len temne vrčia jej smerom a zatiaľ sa zaoberajú plánmi proti špiónom, pytliakom a jazdcom, ktorí číhajú v Hillsfare a Shadowdale aby napadli krásny Voonlar.

Gormstad, Vodca sporov vo Voonlar: človek, zvláštny kňaz Cyrica 10. úrovne; obranné číslo –2 (Plátové brnenie miešania +3, štít +2); 64 životov; THAC0 12 (kúzelná zbraň); 1 útok za kolo; zranenie 1d8+2 (dlhý meč +2, zlodej deviatich životov[7]); sila 14, obratnosť 11, odolnosť 15, inteligencia 14, múdrosť 18, charizma 13; zvláštne schopnosti: +1 k záchrannému hodu proti ilúziám, raz denne môže zoslať čierny dráp, v boji si môže na pomoc povolať vzdušného sluhu, raz za deň môže vytvoriť temnú auru alebo lebku tajomstiev a raz za desať dní môže privolať prízračného zabijaka; kúzla – 6/6/4/4/2: 1- kliatba, príkaz, uzdrav ľahké zranenia, tma, najdi dobro, kúzelný oheň; 2- pomoc, chválospev, polap osobu (*2), ohnivá čepeľ, duchovné kladivo; 3- rozptýľ mágiu, modlitba, ohňostroj, hovor s mŕtvymi; 4- odvolanie, uzdrav vážne zranenia, temná aura, neobmedzený pohyb; 5- plamenný úder, zamorenie hmyzom.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD