Elminster hovorí 8: Uctievanie Veľkej matky

Článok zverejnený 16.10.2004, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Hradby Chaunteinho chrámu vo Vonlare boli dokončené len pred pár rokmi. Bron najprv proti projektu zúrivo protestoval, ale potom zrazu začal stavbu podporovať. Vraví sa, že na rozkaz z vyšších miest Zentarimskej hierarchie, kde niekto verí, že nepriateľa je oveľa ľahšie kontrolovať keď je zavretý za múrom. Aj keď dnes hradby obklopujú skoro tretinu mesta, opozícia proti ich stavbe skoro neexistovala. Chrám daroval mestu svoje záhrady na sever od Daerndrean Street a spojením so Spoločnými záhradami vznikol park o skoro trojnásobnej rozlohe. Štedrosť predala aj odľahlý hosťovský dom na Northride ako loveckú chatu bohatému sembijckému obchodníkovi so zlatom, Ornarovi Harlatharovi z Yhaunnu. Tento predaj potešil Brona, ktorý dúfa, že Harlatharovi lovci prešpikujú šípmi každú „bandu číhajúcich zbojníkov“ ako sú Harperi či nájazdníci zo Shadowdale.
Štedrosť je vedená a spravovaná Matkou zberu, Pani Immithraou Shrae (zmätene dobrá žena, kňažka 12. úrovne). Je to vysoká, štíhla a veľmi pekná žena s jemným hlasom a havraními vlasmi. Immithra uprednostňuje oslovenie Pani matriarcha od nekňazov a Mladá matriarcha od vysvätených Chaunteáncov, ale inak je potešením poznať ju. Asistujú jej dvaja Pravdiví, prvá z nich je strojená, tichá, pozorná, a snáď i trochu obyčajná bruneta Lauratha Delryn (neutrálne dobrá žena, kňažka 5. úrovne), ktorá vo Vonlare pozná každého i všetky jeho malé hriechy. Druhý je Rolivar Brimbuir (zmätene dobrý muž, kňaz 5. úrovne), hlučný, hrmotný a vtipný priateľ celého mesta, pivovarník obľúbený kvôli vtipom a jačmennému pivu aj najhorlivejšími cyrikiánskymi kňazmi. Rolivar nosí husté bokombrady a fúzy, ktoré sa s bežiacimi mesiacmi objavujú a znovu miznú, zatiaľ čo vlasy na vrchu jeho hlavy pomaly, ale nezastaviteľne ustupujú.
Títo traja spolu vedú kňažstvo štyroch bdelých. Bdelý brat Erlan Faerlnar (neutrálne dobrý muž, kňaz 3. úrovne) je expert na pôdu, kompost a roľníctvo a Lothan Maerhh (zákonne dobrý muž, kňaz 3. úrovne) je majster v skladovaní a spracovaní bobúľ, či semien a na štepenie stromov. Bdelé sestry Ardethra Murmarand (neutrálne dobrá žena, kňažka 3. úrovne) a Jhalanessa Brithlar (zmätene dobrá žena, kňažka 3. úrovne), z ktorých druhá je známa kvôli šaškovaniu a horúcej hlave, sú v Štedrosti ako bylinkárky a slúžia ako ľuďom, tak aj dobytku. Je tu tiež osem Blízkych (neutrálne a zmätene dobrí kňazi 2. úrovne: traja muži a päť žien – všetci ľudia), z ktorých najznámejší je chrámový kočiš a predavač semien, starý Harostin Garulth, známy hlavne pre obrovské množstvá alkoholu, ktoré dokáže vypiť.
Chrám má aj jedenásť služobníkov, ktorýc tvoria hlavne matky kňazov a 20 Zberačov: farmárov a pastierov, ktorí sú trénovaní a vybavení aj ako chrámová stráž (zákonne neutrálni muži, bojovníci 2. úrovne, vyzbrojení širokými mečmi, dýkami a palcátmi, ako brnenie nosia kožené a krúžkové košele). Dnes chránia hlavne pred útokmi, krádežami a vandalizmom či podpaľačstvom od cyrikiáncov.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD