Krátky prierez históriou a popis trpaslíkov Ríší

Článok zverejnený 27.02.2005, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Trpaslíci patria spolu s elfami a drakmi k základu každého správneho fantasy sveta. Samozrejme ani Forgotten Realms nie je výnimkou a má svojich trpaslíkov. Tí sa delia na niekoľko skupín: na štítových (shield), zlatých (gold) a šedých trpaslíkov (gray dwarves).

Štítový, zlatý a šedý trpaslíkSú známi svojou tvrdohlavosťou a odhodlanosťou doviesť veci až do konca. Ak si trpaslík vezme niečo do hlavy, nevytrieskate to z neho ani sekerou. Voči ostatným rasám sú nedôverčiví a napriek všetkému, čo vraví hostinský neobľubujú veľmi elfov. Radi si nechávajú narásť dlhé brady, do ktorých si často zaplietajú najrôznejšie ozdoby. Brady si niekedy pestujú aj ženy a tak môžete mať občas veľký problém rozoznať trpaslíka od trpaslíčky. Dožívajú sa okolo 400 rokov.

Majú vrodený odpor k mágii a väčšinu svojej histórie sa jej nevenovali, uprednostňujúc zbrane pred zaklínadlami. Pomaly sa to síce začína meniť, ale trpasličí mág je ešte stále považovaný skôr za zvláštnosť a nemusí sa stretnúť s pochopením.

Trpaslíci žijú v takzvaných klanoch, väčšinou hlavne pod zemou, kde vytvárajú úžasné komplexy vysokých chodieb a sál. Ich záľuba v kopaní a hľadaní drahých kameňov je prekonaná len ich majstrovstvom v kováčskom umení. Veľa mocných artefaktov pochádza práve z ich kovadlín. Hovorí sa, že každý trpasličí kováč za svoj život vyrobí len jeden takýto predmet moci a potom ho už nikdy ničím neprekoná, vlastne tým zavŕši svoje celoživotné dielo.

Trpaslíci sa na Torile objavili ako prvá cudzia rasa po páde Stvoriteľských rás. Prišli pomocou portálov, ešte skôr ako enti alebo elfovia. Na Faerûn priniesli schopných baníkov, kováčov a obávaných bojovníkov. Založili nejedno mocné kráľovstvo, ale všetky už dávno podľahli náporu orkov, goblinov, ľudí a krutému času. Ostali po nich len majestátne podzemné mestá, ktoré dodnes lákajú dobrodruhov bažiacich po starých trpaslíčích bohatstvách.

Prvým a najmocnejším kráľovstvom trpaslíkov sa stal Shanatar, domov štítových trpaslíkov. Založili ho dávno v minulosti, viac ako dvanásťtisíc rokov dozadu. Jeho história sa začala písať založením Dolného Shanataru (Deep Shanatar - angličtinári prepáčia :) ) pod Almraivenskými horami, severne od Žiariaceho mora (The Shining Sea). Postupne sa okolo začali vytvárať ďalšie menšie trpaslíčie kráľovstvá, až sa nakoniec osem z nich zjednotilo a vytvorilo kráľovstvo Shanatar. Toto kráľovstvo žilo dlho v relatívnom pokoji, až kým nebolo napadnuté hordami illithidov, alebo Mind Flayerov. Tým sa po dlhom boji podarilo dobiť pevnosti klanu Duergar a jeho členov zotročiť. Po mnohé roky potom museli títo trpaslíci trpieť krutú nadvládu, až to nakoniec nevydržali a vzbúrili sa. Podarilo sa im oslobodiť, bohužiaľ ich roky otroctva zmenili na nepoznanie. Stali sa zlí, krutí a zatrpknutí voči svetu. Založili si vlastné kráľovstvá pod zemou a časom sa z nich vyvinula rasa šedých trpaslíkov.

Shanatar sa zatiaľ spamätal z úderu a začal opäť prosperovať. Trpaslíci sa začali rozpínať i na povrchu a založili kráľovstvo Horného Shanataru popri rieke Agis. Ďalších tritisíc rokov žili v stále väčšom napätí. V okolí Horného Shanataru sa začali zjednocovať ľudia a postupne trpaslíkov vytláčali. Nakoniec sa stretli v obrovskej bitke, v ktorej zahynuli poslední trpasličí obyvatelia Horného Shanataru. Brány do Dolného Shnataru boli zapečatené a zabudnuté. Postupne začali zanikať ďalšie kráľovstvá Shanataru, až nakoniec z ôsmych ostalo len jedno, ktoré existuje dodnes. Volá sa Iltkazar a leží pod Tethyrom, v neustálom boji s drowmi, duergarmi a inými podzemnými obyvateľmi.

Zatiaľ čo na juhu začínali trpaslíci pociťovať stále väčší tlak, na severe začali štítoví trpaslíci zakladať ďalšie mocné kráľovstvá. Najmocnejším sa stal Delzoun, ktorého silné pevnosti stoja dodnes (Mithral Hall, Citadel Adbar, Citadel Felbarr). Niektoré z nich boli získané späť od monštier, iné nikdy nepodľahli. Samotné kráľovstvo však padlo po piatich tisíckach rokov existencie pod neustálymi útokmi tvorov známych ako phaerimm a iných monštier. Udržali sa len pevnosti na povrchu, celá podzemná sieť bola zničená a vyplienená.

Štítoví trpaslíci tak počas tisícok rokov založili nejedno mocné kráľovstvo, ale nakoniec všetky padli v boji proti presile. Zachovali sa len osamotené mestá a pevnosti, ktoré pripomínali zašlú slávu. Malý ľud skoro vymizol z povrchu Faerûnu, umierajúc pred zbraňami orkov a goblinov. Nakoniec sa nad nimi zľutoval ich veľký boh Moradin, ktorý na nich zoslal veľké požehnanie. Vďaka nemu sa začali trpaslíci opäť množiť a rozmýšľať nad obnovením starých kráľovstiev...

Ďaleko na juhu zatiaľ žila samostatná rasa trpaslíkov, ktorí sa sami nazývali zlatými. Tí si dokázali rýchlo poradiť s nepriateľmi pod zemou a založili kráľovstvo vo veľkej zemskej pukline. Táto trpaslíčia ríša, nazývaná Veľká Trhlina (Great Rift), existuje dodnes. Počas svojej dlhej existencie sa vyhla väčšine bojov s monštrami a ľuďmi, vďaka čomu dokázala prežiť. Po Moradinovom požehnaní sa veľa mladých zlatých trpaslíkov rozhodlo opustiť svoj domov a vydať sa na cestu za dobrodružstvom. Postupne sa začínajú rozpínať a zakladajú stále viac miest a kolónií na Faerûne.

Zdroje informácií: Forgotten Realms Campaign Setting, The North, Monstrous Manual, Ad&D Player's Handbook

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD