Krátky prierez históriou a popis gnómov Ríší

Článok zverejnený 27.02.2005, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Gnómovia sú veľmi zvláštna rasa, ktorá sa počas celej svojej histórie dokázala úspešne vyhýbať zapleteniu sa do historických udalostí a väčšinou sa ich zúčastňovali len ako nezaujatí pozorovatelia. Nikdy nezaložili žiadne veľké a slávne kráľovstvá, snáď len s výnimkou Lantanu (o čom sa tiež dá debatovať) a žijú skôr roztrúsene po celom Faerûne.

Kamenný a hlbinný gnómVzrastom sú ešte o niečo menší ako trpaslíci a na rozdiel od nich si nenechávajú veľmi dlhé brady, uprednostňujú kratšie a pekne upravené briadky. Sú známi pre svoje veľké nosy, často až dvakrát väčšie ako tie ľudské, s ktorými sa dokonca radi zúčastňujú na rôznych súťažiach dĺžky. Priemerný gnóm sa dožije okolo 400 rokov. Tí žíjúci v Ríšach sa delia na dve základné subrasy, a to kamenných gnómov (Rock Gnomes) a hlbinných gnómov (Deep Gnomes, alebo Svirfneblin).

Svirfneblini sú trochu tajomná rasa gnómov, ktorá sa prebíja životom pod povrchom planéty, vo večne temnom Underdarku. Na rozdiel od svojich "povrchových bratov" sú väčšinu času vážni, až pesimistickí. Vynikajú svojou schopnosťou ostať nespozorovaní, ktorá im v zradnom prostredí plnom temných elfov, illithidov a podobnej hávede dovoľuje prežiť. Ich podzemné mestá sa dajú objaviť len veľmi ťažko a väčšinou sú dosť ponuré a pôsobia opustene. Hlbinní gnómovia jednoducho nie sú práve spoločenské typy. Dôvod môže byť aj v tom, že často ich nájdete ako otrokov ostatných obyvateľov podzemia, čo na optimizme dodá len málokomu. Na rozdiel od temných elfov či duergarov sú však svirfneblini v zásade dobrí, určite sa neradia k zlým rasám Torilu.

Kamenní gnómovia (odteraz už len gnómovia) sú práve tí veselí malí chlapíci, ktorých budete na svojich potulkách Faerûnom stretávať najčastejšie. Vyznačujú sa svojou láskou k humoru, výstrednosťou a často veľmi premyslenými kanadskými žartíkmi. Z nich sa odvíja aj ich najväčší talent a vášeň. Gnómovia sú skvelí vynálezci, najlepší na Torile, a ich mechanické hračky zaplňujú svet. Ako jedna z mála rás tiež neváhajú používať zariadenia a zbrane na báze pušného prachu. Sú ale aj veľmi dobrí alchymisti a ešte lepší iluzionisti, čoho bez váhania využívajú pri svojich stretoch s nie vždy prívetivým okolím. Gnómsky iluzionista ozbrojený šikovne upravenou zbraňou je veľmi nebezpečný protivník..

Gnómsky iluzionista čarujúci Mirror ImageTento malý národ žije väčšinou pod zemou, alebo v husto zalesnených oblastiach, no nevyhýba sa ani mestám, kde môžu jednoduchšie predať svoje vynálezy. Najlepšie styky udržujú gnómovia s trpaslíkmi, s ktorými zdieľajú vášeň v kopaní a drahých kameňoch, no nestránia sa ani iných rás. Z elfov a ľudí majú občas trochu úzkostlivé pocity, čo vyplýva hlavne z ich výšky, ale ani to im nebráni v obchode či cestovaní.

Väčšina gnómov uctieva boha vynálezov a vedy Gonda, ktorý sa na Faerûne objavil práve v podobe gnóma, čo väčšina z nich vzala ako znamenie. Jediné prevažne gnómske kráľovstvo je na ostrove Lantan, ktorý je celý zasvätený práve Gondovi. Ľudia si rozprávajú legendy o tomto kraji, kde je mágia odmietaná a hľadajú sa iné, technickejšie riešenia. Lantan dal svetu napríklad najrôznejšie alarmy, hodinkové stroje, pasce, chirurgické a šijacie nástroje, podivné, komplikované zbrane a podobne.

Gnómovia boli celé tisícročia len jednou z nevýrazných rás, ktoré sa nikdy významne nezapísali do dejín. Situácia sa ale začína pomaly meniť, hlavne po zjavení Gonda a stále viac mladých gnómov opúšťa svoje domovy v túžbe za dobrodružstvom. Ktovie, možno sa za pár rokov objaví tajomný hrdina s veľkým nosom a zrodí sa nové, legendárne kráľovstvo, plné veselých gnómov. Ktovie..

Zdroje informácií: Forgotten Realms Campaign Setting, The North, Monstrous Manual, Ad&D Player's Handbook

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD