Elminster hovorí 9: Náboženská politika vo Voonlare

Článok zverejnený 25.10.2005, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Lady Shrae úzko spolupracuje so svojou priateľkou, Najvyššou Pani Zberu Glameriou Windbough (neutrálne dobrá, žena, kňažka 9. úrovne), tichou, predvídavou ženou ktorá vedie Dom hojnosti, Chauntein chrám v Shadowdale. Glameria často varuje Shrae pred hroziacim nájazdmi z údolia a tak je Štedrosť pripravená ukryť dobrodruhov, utekajúcich pred Bronovými skupinami cyriciáncov.

Jej poslami sú Pravdivý Rolivar z Voonlaru a Pravdivá Anassra Velomir zo Shadowdale (duchaplná a atraktívna žena, kňažka 6. úrovne s ostrým jazykom, známa zručnosťou v maľovaní portrétov a rozpoznávaní semien). Na cestách medzi chrámami majú títo „svätí agenti“ málokedy menší sprievod ako osem chrámových stráží. Takéto skupiny cestujú koňmo, odetí v ťažkých plášťoch a len ak to Bron (zdráhavo) povolí

Čo sa týka Grummstadda z chrámu Cyrica, tak ten venuje svoj čas snovaniu a vylepšovaniu plánov na prekážanie a škodenie všetkým svojim nepriateľom – a je to muž, ktorého ovláda nenávisť ku všetkým ostatným vieram (vrátane Chaunteinho kňažstva), Harperom, Shadowdale a „číhajúcim kacírstvam“, čím myslí každého v alebo pri Voonlare, kto neposlúcha jeho rozkazy a pracuje na svojich malých plánoch a zámeroch.

Beldryn Statočný od Tempusa môže povolať viacero skupín dobrodruhov, ktoré vedie niektorý z asi tucta tempusových kňazov a ktoré strážia hranice Moonsea pred bugbearmi a škratmi. Tieto skupiny môžu byť vyslané aj proti Cyriciáncom či Zhentom, ak začnú byť vo Voonlare príliš násilnícki. Mnohé nájazdy, z ktorých Bron viní Shadowdale (čo je farmársky kraj) bolo v skutočnosti Tempusovým trestom na jeho žoldnieroch. Kedykoľvek sa Buorstag pokúsi vyhladiť či terorizovať voonlarčanov iných vier, alebo sa snaží dosiahnuť do Yulash či Shadowdale zbrojeným vojskom, „dopadne rozhnevaná ruka bdiaceho Tempusa“. Toto je typické pre drsnú spravodlivosť Vojnového boha na pohraničí – ale nasledovníkov Tempusa je príliš málo na to, aby sa sami stali tyranmi.

A nakoniec, v okolí Voonlaru číha ešte malý zranený (prišiel o niekoľko tykadiel s očami) beholder Xathcrism. Potĺka sa po okolí dosť často. Pre zábavu a hlad po moci oklamal niekoľko zbojníckych družín a pod menom „Baneovo oko“ sa vydáva za vtelenie boha Banea.

Teraz, menší vo svojom božstve, som k vám, moji verní, pozornejší. Podriaďte sa mi a spoznáte bohatstvo a moc ako moji obľúbenci. Pracujte v tme a skrytosti proti falošným, čo sa odo mňa odvrátili ku smiešnym rituálom Cyrica. Rozdrťte ich a tak začnite svätú prácu, ktorá neskončí, až kým každý z vás nezistí, aké je to vládnuť dedine, mestu, či ríši. Ako porastiete, bude silnieť aj moja temnota, až kým sa pred nami nebudú triasť celé Ríše!

Táto svätá práca začína, ako sa zdá, útokmi na pútnikov a dobrodruhov v lesoch, nie priamo proti cyriciáncom. Xathcrism sa dvakrát vynoril z úkrytu na pomoc svojim verným a dokonca poskytol zbrane, mince a liečivé nápoje, v oceľových flakónoch na pomoc skľúčeným služobníkom. Okrem lúpenia a zabíjania zostávajú jeho ciele nejasné.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD