Delenie koristi alebo Je odmena družiny dostatočná?

Článok zverejnený 08.02.2006, autor: Jason Nelson-Brown ()

Vyskytli sa vo vašom D&D dobrodružstve problémy? Hráči sa nepretržite sťažujú a hádajú o všetkom čo s ním súvisí? Nápady, ktoré sa vám na začiatku zdali dokonalé, sklamali? Ľutujete, že ste sa do toho vôbec púšťali? Pozrime sa spoločne na niektoré najčastejšie problémy, ktoré vás trápia.

Tento týždeň si povieme niečo o koristi. Každý hráč ju chce, ale keď ju dostane, často sa mu máli.

Problém: Chudobné postavy


Keď príde na rozdeľovanie odmien, náš DM sa ukáže ako pekný držgroš. Keď porovnám údaj Množstvo peňazí podľa úrovne postavy na strane 135 Príručky Pána jaskyne s tým čo vidím v denníku svojej postavy, na prvý pohľad zistím, že môj majetok je ďaleko pod priemerom. A čo je ešte horšie, moja postava je chudobná aj v porovnaní so zvyškom družiny. Myslím si, že DM má v družine svojich obľúbencov, ktorý dostávajú najlepšie predmety. Ako dosiahnuť, aby v našej hre moja postava dostávala spravodlivý podiel zo zisku?

-- Jim

Riešenie 1: Komunikácia

Ak aj ostatní majú rovnaký pocit ako Jim, mala by si celá skupina - DM a hráči - spoločne sadnúť a otvorene sa na túto tému porozprávať. Ako veľmi sa líšia predstavy DMa a hráčov o spôsobe hrania a rozdeľovania koristi? Je DM pri rozdeľovaní zisku zdržanlivý, zatiaľ čo hráči sú zvyknutí na štedrú odmenu? Alebo rozdáva +5 meče ako Mikuláš sladkosti? Počas tejto debaty by sa skupina mala snažiť nájsť spoločnú odpoveď na to, aká odmena by bola primeraná vzhľadom k rizikám, ktoré družina kvôli jej získaniu podstúpila.

Riešenie 2: Výskyt koristi

Jimov problém má pravdepodobne pôvod v rozdielnych názoroch na primeranosť odmeny, ale podobná situácia môže vzniknúť aj z nedorozumenia ohľadne výskytu koristi. Rozdiely v tom, ako často sa hráčom dostane odmeny v jednotlivých dobrodružstvách často vyvolávajú zmätky a môžu mať vplyv aj na spôsob hrania. Problém je v tom, že niektorý DM dopraje hráčom korisť po každom súboji, zatiaľ čo iný nie.

V prvom prípade sa postava, ktorá zabije v lese medveďa, vydá po stopách naspäť do jeho brlohu a nájde tam (medzi zvyškami jeho obetí) nejaký poklad. Samozrejme, nemožno čakať, že každé zviera, chrobák, či červ bude mať pri sebe peniaze, ale s nejakou tou cennosťou možno rátať pri každej dôležitej ,,oblude“. Výhodou tohto modelu je určitá spravodlivosť. Zaistí, že korisť sa bude vyskytovať rovnomerne počas celého dobrodružstva. Na druhej strane, jej výskyt sa niekedy môže zdať dosť nelogický.

V druhom prípade DM rozdeľuje korisť nerovnomerne. Jej veľká časť sa bude väčšinou nachádzať na konci dobrodružstva. Tento model je viac logický – stráže, rôzne obludy, či len náhodné zvieratá môžu byť nepríjemným súperom, ale len zriedka budú mať pri sebe niečo viac, než len obvyklé osobné vybavenie. Najväčšia časť koristi bude v rukách najsilnejších príšer či hlavného zloducha, ktorý si pre vlastnú potrebu drží najcennejšie predmety a zhromažďuje zlato, ktorým platí svojich nohsledov.

Ak sa dostanú hráči, ktorí sú zvyknutý hrať prvým spôsobom do dobrodružstva druhého typu, mohlo by sa im zdať, že keď nenachádzajú žiadnu korisť, nemá zmysel ďalej v hre pokračovať. A tento proces sa potom často opakuje. Hráči začínajú nové dobrodružstvá zas a znovu, len aby ich pre zdanlivý nedostatok koristi ukončili ešte predtým než sa dostanú k hlavnému pokladu. Dostávajú sa tak do začarovaného kruhu. Postavy nenachádzajú žiadnu korisť, tak prestanú hľadať a teda znižujú svoju šancu, že by niečo v budúcnosti našli. Toto jednanie je celkom logické - skúsenosť im hovorí, že žiadny poklad neexistuje, tak prečo by mali hľadať? V takýchto situáciách sú frustrovaní ako hráči, pretože nenachádzajú žiadne hodnotné predmety, tak aj DM, pretože postavy nedokončia žiadne dobrodružstvo a nenájdu ani žiadny z pokladov, ktoré pre nich prichystal.

Riešením je znovu komunikácia. Hráči a DM by sa mali porozprávať o výskyte koristi a spôsobe akým DM zvykne dobrodružstvá organizovať. Ak si hráči uvedomia, že by nemali prestávať poklady hľadať, nebudú sa vzdávať tak ľahko.

Riešenie 3: Zúčtovanie

Podoba koristi, ktorú postavy získajú, sa môže v jednotlivých dobrodružstvách líšiť. Napríklad jeden DM môže postavy odmeniť veľkým množstvom predmetov menšej hodnoty, iný zas dáva prednosť kvalite pred kvantitou. Tretí zas rozdáva hlavne vyčerpateľné predmety ako sú kúzelné paličky či zvitky. No a ďalší ich zahrnie magickými predmetmi, ale šetrí hotovosťou, alebo naopak. Každá z týchto možností môže skončiť tak, že hráč bude mať dojem, že jeho postava je chudobná, hoci množstvo rozdelenej koristi tomu nenasvedčuje.

Preto môže byť vhodné robiť si zoznam získaných predmetov. Hráčovi to pomôže posúdiť či je jeho postava skutočne chudobná alebo nie. Či už v objektívnom alebo relatívnom meradle.

A potom už stačí len urobiť akúsi kontrolu majetku každej postavy. Každý si môže spočítať hodnotu všetkého, čo jeho postava vlastní – vrátane peňazí, šperkov, drahých kameňov, zbraní, magických predmetov, a čohokoľvek ďalšieho čo môže mať nejakú hodnotu. Majetok jednotlivých postáv v družine nemusí byť na zlaťák rovnaký – dajú sa očakávať určité rozdiely v závislosti na opotrebovaní predmetov, šťastí pri rozdeľovaní koristi a podobne. Navyše niektorá z postáv sa môže dostať do nepomeru voči ostatným vďaka tomu, že pri rozdeľovaní pokladu dostala nejaký veľmi hodnotný predmet, ktorý ma väčšiu hodnotu ako menej cenné predmety, ktoré sa ušli ostatným. Podobná nerovnováha by sa však mala postupne vyrovnať tým, že aj ďalšie postavy časom nadobudnú cennejšie predmety. Ak má jedna z postáv aj napriek tomu viac ako ostatné, mal by to DM kompenzovať tým, že v ďalšej hre odmení družinu predmetmi, ktoré budú využiteľné hlavne pre ostatných jej členov.

Zhrnutie

Ak sa niektorý z hráčov cíti pri rozdeľovaní koristi ukrátený, uistite sa či nie je problém v komunikácii alebo odlišnom poňatí hry. V obidvoch prípadoch by sa to malo dať vyriešiť rozhovorom. Ak nie, spočítajte majetok každej z postáv a výsledky porovnajte. Potom spoločne zhodnoťte či výsledok zodpovedá vašim predstavám a náročnosti dobrodružstva. Skontrolujte tiež či jedna alebo viac postáv nedostáva nepomerne veľkú alebo naopak malú časť koristi a prípadné rozdiely sa pokúste do budúcna vyrovnať. A nakoniec, DM aj hráči by mali byť dosť flexibilní na to, aby prispôsobili svoje očakávania a našli kompromis v podobe prijateľnej odmeny zodpovedajúcej náročnosti dobrodružstva.


Z originálneho článku Allocating Treasure, (C) 1995-2006 Wizards of the Coast, Inc., a subsidiary of Hasbro, Inc., preložil Nightfall.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD