Elminster hovorí 15: V službe Temnému slnku

Článok zverejnený 23.05.2006, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Gormstad ospravedlňuje meškanie v opravách a obnovení chrámu dvomi dôvodmi. Vydržuje si komisiu tvorenú jeho Ušľachtilými, ktorí horlivo diskutujú o tom, či má byť svätá zem rozšírená na sever (to by znamenalo výdavky na novú hradbu a stratu časti Blackruthu), alebo na zem v súkromnom vlastníctve (čo by znamenalo výdavky na kúpu týchto majetkov a – aby sa docielila miestna spokojnosť – premiestnenie obyvateľov do nových príbytkov na náklady chrámu). Jediná voľná zem leží priamo na juh a je to bažinatá pôda pod úrovňou často sa vylievajúcej East Pantry; jej bažinatý stav už spôsobil znepokojivé klesanie múrov.

Druhým dôvodom pokračujúcich zdržaní sú hlasito oplakávané (a vymyslené) problémy s nájdením dôveryhodných robotníkov. Gormstad trvá na tom, že ktokoľvek položí nohu do priestoru chrámu, musí byť zjavne a preukázateľne oduševnený (cez služby, alebo bohaté dary) vzývyteľ Temného slnka – a tvrdí, že jeho pokusy o privábenie cyriciánskych murárov, alebo pokrývačov, či debnárov z iných miest úplne zlyhalo – viera v Pravú temnotu prosperuje tak, že všetci takíto remeselníci majú dlhé zoznamy ešte nezačatých objednávok a Voonlar sa na nich nachádza len veľmi hlboko naspodku.

Usilovne plánujúci Temný Patriarcha Voonlaru rozkazuje Temným Požehnaným, pozostávajúcim z tridsiatich mužov: dve Temné Ruky (bojovníci 6. úrovne); štyria Čističi Temného Slnka (bojovníci 3. úrovne); osem Slnečných Tieňov (bojovníci 2. úrovne); a šestnásť Cyricovych Prstov (bojovníci 4. úrovne).

Prsty sú dobre vytrénované chrámové stráže (a v okolí hlboko nenávidené ako násilníci, ktorí s kyjom, čepeľou a psím tesákom vykonávajú chrámovú diplomaciu – a nie sú povznesení nad „náhodné“ podpálenie vozov, skladov a ani domov tých, ktorí sa im nepáčia). Sú obratnými ochrancami, boli povolaní z väčších Cyristických chrámov a poslaní do Voonlaru nahradiť bojovníkov stratených kvôli nájazdom dobrodruhov. Sú skúsení v používaní dlhých mečov a krátkych lukov, nosia plátovú zbroj a používajú štít (na rozdiel od predchodcov v krúžkovej zbroji), vždy keď opúšťajú chrám berú so sebou šesť bojových psov (búdy majú vedľa Besných Čiernych Psov, držaní sú však oddelene v kamenných celách zasadených do múru po stranách severnej brány). Gormstad správne pozerá na väčšinu z nich ako na špiónov poslaných po ňom inými Cyriciáncami a opatrne hrá každým cólom oddaného, lojálneho a aj fanatického kňaza Temného Slnka po celý čas, kedy môže byť v pozornosti.

Taktiež si je dobre vedomý, že aj keď tí najotvorenejšie ambiciózni z jeho kňažstva sú medzi mladšími Slnečnými Tieňmi, skutočné nebezpečie pre neho prichádza z možnosti zrady zo strany dvoch temných rúk, Meirgina „Dýk“ Windtalona a Bastabara Yulgonta. Gormstad medzi nimi pozorne pestoval nepriateľstvo, podporujúc jedného proti druhému až kým ich nenávisť – maskovaná hodvábnou slušnosťou, ktorá však nikoho neoklame – je taká hlboká a krutá, že už niet nádeje, aby proti Temnému Patriarchovi pracovali spolu.

Gormstada bolo počuť ako týchto dvoch volá „moje verné zmije“, nepochybne odkaz na starú múdrosť: „Chrámy temných bohov sú skutočnými hniezdami zmijí; moc takýchto božstiev je jasnejšia, keď si uvedomíš ako zriedka sa hady dohryzú navzájom.“

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD