Player’s Guide to Eberron

Článok zverejnený 24.06.2006, autor: Alef0 (alef0[zavinac]szm.sk)

Hráčsky sprievodca Eberronom je v poradí deviatou doplnkovou príručkou k svetu Eberron. Čo je vo vnútri? Autori nás oblažili stošesťdesiatimi stranami typicky wizardovskej publikácie s typickou eberronskou obálkou (a typickou ilustráciou Wayna Reynoldsa). Moment prekvapenia sa vyskytne pri preletení obsahu. Asi netreba spomínať obligátnu štruktúru iných príručiek (1. Rasy. 2. Featy. 3. Kúzla. 4. Prestížky; veď to poznáte).Táto kniha je však poňatá inak - základ štruktúry tvoria len dve kapitoly.

Prvou je Budovanie eberronskej postavy. Tá obsahuje niekoľko typických rol v spoločnosti, ktorých sa môže vaša postava pridržiavať. Príkladmi sú napr. nevinná obeť (,,prečo práve ja???"), scholár (,,nože počkajte, ja si spomeniem, v ktorej knihe to bolo!"), alebo príslušník Rodu (,,Naša rodina nadovšetko"). Každá rola má uvedených niekoľko rád, či inšpirácií ako ju hrať. Táto časť zrejme inšpirovala podobnú kapitolu v Príručke hráča II. Je to pomerne príjemné čítanie, aj keď z hľadiska obsahu vás to na zadok asi neposadí. Osobne ma dosť prekvapilo, že v tejto sekcii Wizardi neoblažili každú rolu záplavou pravidiel, bonusov, či postihov, ako by sa bolo núkalo. Našťastie.

Kapitola dva je zvaná prosto Sprievodca Eberronom. Z hľadiska štruktúry je poňatá veľmi originálne a to v duchu encyklopédie. Každému významnému prvku sveta je venovaných niekoľko stránok. Nalistujme si napríklad heslo Päť národov. Z dvoch stránok venovaných tejto téme pripadá jedna na krátky opis každého z národov a jednu polstránkovú mapku. Veľmi cenenou vecou je bočný text Čo hráči vedia, obsahujúci informáciu, ktorú by mali postavy ovládať pri overení Znalosti. Napr. v prípade nášho hesla o Národoch je pri DC 10 (znalosť geografie) uvedená informácia, že existuje Päť národov a volajú sa tak a onak. Pri úspešnom prehodení DC 15 sa postavy dozvedia, že Posledná vojna jemne upravila mapu kontinentu, čím vzniklo až 14 teritórií. Túto sekciu osobne v hrách veľmi využívam, aj keď je pravda, že hlavne preto, že hráči o svete veľa nevedia. Zvyšok textu tohto hesla tvorí (z neznámeho dôvodu) sekcia o tom, ako je možné zakomponovať do sveta samurajov. Takéto rady o včleňovaní dodatočných povolaní, či herných prvkov sú porozhadzované po celej knihe.

Použitie tejto encyklopedickej formy má ďalší vedľajší efekt. Pri prvom preletení knihy som sa už začal radovať, že je to prvá kniha, v ktorej nie je ani jeden feat. Žiaľ, predčasne. Jednotlivé pravidlové elementy sú totiž prefíkane porozhadzované po heslách (nakoniec som narátal zo 30 featov). Tomuto zdanlivému chaosu napomáhajú dva nezávislé indexy (index tém a index herných prvkov).Záver: vo všeobecnosti má táto príručka svojím obsahom prekvapila. Ak vlastníte základnú eberronskú príručku, toto príslušenstvo veľmi odporúčam. Dovolím si ju nazvať najlepšou príručkou k tomuto svetu (po základnej príručke prostredia). Za nepatrný problém však považujem názov: táto príručka (zo striktného hľadiska) nie je celkom určená pre hráčov: obsahuje totiž príliš veľa ,,neželaných informácií". Podobne, ak vás názov zvádza k porovnaniu s jej menovcom z Forgotten Realms, nedajte sa zmiasť. Táto príručka je, aspoň na prvý pohľad, aspoň o tri poschodia vyššie.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD