Complete Christmas (Kniha vianočníkov)

Článok zverejnený 25.12.2006, autor: Alef0 (alef0[zavinac]szm.sk)

Autori: Gary Gygax, Dave Arneson, Lorraine Williams, Monte Cook, David "Zeb" Cook, Skip Williams

Rok vydania: 2006 (šiesta dotlač)

Samotný názov vám hneď napovie do ktorej kategórie bude spadať táto príručka. Ale nedajte sa zmiasť. Táto príručka nie je typickým predstaviteľom rozširujúcich materiálov k povolaniam. Okrem toho sa vyníma z tradičného radu aj v iných ohľadoch, ale nepredbiehajme.

Z hľadiska vonkajšej formy v tomto prípade Wizardi odbočili od zvyklostí ,,192 strán a pevná väzba". Príručka je skôr v intenciách niekdajších treťoedičných publikácii polovičného rozsahu v zopnutej mäkkej väzbe. (To je možné dať na vrub šiestej dotlači tejto príručky). Tomu zodpovedá aj vnútorné sadzba.

Publikácia je rozdelená, ako to už býva zvykom, do šiestich kapitol. V úvode Wizardi prinášajú veľmi stručný popis potenciálneho vianočného herného prostredia, spolu s historickými analógiami z aktuálneho herného sveta. Čitateľa tu môže napríklad prekvapiť analógia tohto sviatku v niektorých afrických krajinách. Škoda (alebo našťastie) má táto kapitola ledva tri strany, pretože sa na ňu sprava tlačia ďalšie, pravidlovo a mechanicky hutnejšie, kapitoly.

Regulárna prvá kapitola je venovaná trom povolaniam. Acolyte of Clause (Klausov akolyt) zrejme netreba príliš obšírne vysvetľovať. V princípe ide o kombináciu kňaza s druidom. Pekným nápadom je výzbroj povolania -- akolyt má k dispozícii červenú zbroj, ktorá poskytuje nositeľovi bonus prirodzenej zbroje narastajúci s úrovňou (rovnako ako bonus k nositeľovej hmotnosti, čo má za následok pokles nositeľova obratnosť). Okrem toho môže akolyt používať spoločníka-soba, ktorého schopnosti tiež nie sú nezanedbateľné.

Nepatrne odlišnou je ,,variant Červených kúzelníkov" v podobe povolania ,,Apostle of Frost Wyrm" (Vyslanec mrazivého staršinu), ktorý skôr namiesto druidských prvkov preberá skôr bardské schopnosti spevu a recitácie.

Tretím je povolanie ,,Herald of Yezheeshek" (všímate si záľahu trojslovných názvov?), ktoré je síce z hľadiska vyváženosti a schopnosťami pod prvými dvomi povolaniami, ale nepochybne bude atraktívne pre hráčov z našich končín.

Minikapitola č. 2 sa venuje prestížnym povolaniam. Opäť žiaľ/náhodou sú len tri: pre každé zo základných povolaní jedno. Idea je rovnaká: každé z povolaní môže postúpiť na pozíciu zástupcu samotného božstva, pričom následne postupne získava vlastnú pevnosť, stádo spoločníkov, elitnú jednotku elfov, alebo ľudské NPC na vysokej úrovni.

Kapitola č. 3 sa venuje príslušným trom božstvám - teda Clauseovi, Frost Wyrmovi a Yezheeskovi. K tomu niet čo dodať - ak sa vám tieto božstvá páčía, máte uvedené pravidlá, ako si ich možno zaradiť do svojho vlastného herného sveta (vrátane krátkeho popisu Vianočnej sféry (Plane of Christmas).

Štvrtá kapitola zvaná Dodatočné pravidlá uvádza primárne mechanika zvaná v kuloároch ,,happiness is mandatory" (šťastie je povinné) prevzatú z RPG Paranoia. Idea je jednoduchá - predstavitelia jednotlivých povolaní získavajú XP za počet encounterov, v ktorých sa postave podarilo zmeniť vzťah/postoj na ,,priateľský" alebo lepší. Okrem toho sa dočkáme záplavy odborností (za zmienku stojí Improved Christmas Companion (Vylepšený vianočný spoločník) alebo Craft Present (Vytvor darček)). Okrem toho sa môžeme obveseliť popisom vianočných spoločníkov/NPC, akými sú napr. už zmienené soby, či elfovia, či zručnosťami (napr. Perform (Carols) (Umenie (Koledy))

Posledná kapitola č. päť sa týka hlavne vybavenia - a tu nájdeme či už všakovaké berly, sane (špeciálne artefakt Sleigh(t) of Clause (Klausove sane), zimné čižmy, alebo menej tradičné veci ako napr. Clause' Artificial Beard (Klausova umelá brada +2), či Yezheeshek's Bell of Invisibility (Yezheeskov zvonček neviditeľnosti).

Publikácia Complete Christmas je síce v mnohých ohľadoch odlišná od iných predstaviteľov tejto série, ale ako je známe, originalita sa vytŕčaniu z radu nevyhne. Nového a neopozeraného je v tejto príručke pomerne veľa, aj keď sa autori nevyhli typickému syndrómu - mechaniky a pravidlá prevládli nad slovným popisom (minimálne úvodná kapitola mohla byť obsiahlejšia). Trošku prekáža aj niekoľko typografických chýb, čo je v prípade šiestej revidovanej dotlače už povážlivé.

Záverečné hodnotenie zrejme závisí od ročného obdobia: na Vianoce 8/10, v auguste 3/10.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD