Elminster hovorí 21: Kde sa Zhenti cítia doma

Článok zverejnený 25.01.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Stretnutie mečov(výborný/drahý hostinec)

Stretnutie mečov je vynikajúci, aj keď odpudivo vyzerajúci hostinec, v ktorom sa najlepšie cítia pútnici prichádzajúci zo Zhentilskej pevnosti alebo prináležiaci k Zhentarimcom či inej s nimi spriaznenej organizácii, i pocestní, ktorí z neznámeho dôvodu obľubujú spoločnosť divokých obyvateľov Pýchy Severu. Stojí na južnej strane Shind Road hneď na východ od Jelenej stopy (oproti Bielemu jeleňovi). Dve spájajúce sa cesty, ktoré tvoria Jeleniu stopu, pripomínajú pri pohľade zvrchu šíp, ktorí mieri priamo na Stretnutie: veľkú tmavú štvorcovú kamennú budovu, ktorá ma dve vysoké podlažia a pýši sa pľujúcimi gargoylami na rohoch a falošným cimburím po obvode strmej (a neustále hrdzavej) strechy. Kvôli tejto streche je Stretnutie v prípade ľadovca či dažďa pomerne hlučné miesto, ale inak je to „prvotriedny hostinec“ - povedané slovami vyslúžileho obchodníka s vlnou Helauthera Windelgryma (neutrálne zlý človek, bojovník 5. úrovne), ktorý prišiel zo Zhentilskej Pevnosti a dnes žije v Orduline a trávi aspoň tretinu každého roku na cestách.

Stretnutie mečov bolo takto pomenované jeho prvým majiteľom (žiaľ už zosnulým), vyslúžilým zhentilským bojovníkom Naskalerom Ormithom, ktorý ho zamýšľal ako útočisko pre Zhentov (ktorí sú popravde mimo domova často prijímaní chladne). Aj keď zvonku vyzerá ako pevnosť, Stretnutie je vnútri teplé a suché miesto, za čo vďačí trom ohniskám na drevo v pivnici, ktorá slúži zároveň ako stajňa koní hostí. Stretnutie má ambície ponúkať najväčšie a najlepšie vybavené stajne v celom Voonlare. Návšteva Štítu dolu po ceste by však ukázala, že s tou veľkosťou to nebude celkom také, ako sa vraví, ale tvrdenie o „najlepšom vybavení“ je zrejme pravdivé. Napr. kúsok na západ od hostinca sa nachádza stodola s pastvinou pre choré zvieratá.

Všetci hostinskí vedia, ako dokáže večerajúceho zákazníka „oblažiť“ vzduch vanúci zo stajní. Preto sa v každej miestnosti nachádza lampa s vonným olejom. Tá je poväčšinou jediným zdrojom osvetlenia. Ostatné zariadenie je však nanajvýš luxusné (aj keď popravde pochádza prevažne z tuctov sembijských loveckých chát a horských zámkov počas krvavej minulosti, z ktorých bolo získané pochybnými spôsobmi); chodby sú pokryté hrubými kobercami a steny vyzdobené gobelínmi.

V súčasnosti vedie Stretnutie jeho súčasný majiteľ, Aerel Hassamar, odpudivý chlap (zákonne neutrálny muž, bojovník 4. úrovne), ktorý je k zamestnancom krutý, ale férový. Pracuje tu asi dvadsať uponáhľaných chyžných, od ktorých Aerel očakáva, aby boli také milé, ako si hosť želá a zároveň od nich vyžaduje, aby hosťom prekážali čo najmenej – ich úlohou je byť sťa tichý tieňom a všetko obriaďovať bleskovou rýchlosťou.

Hassamarov hostinec ponúka vo všetkých izbách dvojité zamknuteľné dvere. Tie zaručujú pre ubytovaných dostatočné súkromie a umožňujú ich upozorniť na vstup personálu vlastniaceho univerzálny kľúč. (Univerzálne kľúče – napriek upozorneniam – často strácajú. Poniektorým snaživým hosťom sa ich počas rokov podarilo ukradnúť desiatky. Napriek tomu sa však zámky sa nikdy nemenili.) Vnútri typickej izby sú aspoň dve postele, sedacia alebo klasická vaňa s voňavou vodou na umývanie a jednoduché toalety.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD