Elminster hovorí 22: Nočné pivo v Stretnutí

Článok zverejnený 11.02.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Stretnutie mečov
(výborný/drahý)

Vo väčšine izieb Stretnutia môžu nocovať štyria (a pomestia sa aj viacerí, ak nepotrebujú posteľ), ale všetky sú cenené na tri zlatky za jednu, či dve osoby a ďaľšie 2 za osobu navyše na noc. Za tie tri zlatky hosť dostane izbu, jedlo a toľko piva, koľko vypije – aj keď Zhenti platia len 2 zlatky a ako Helauther zamýšľal, uprednostňujú tento podnik ako domov ďaleko od domova.

Jedlo aj pitie bude na požiadanie podávané aj na izbe, ale za príplatok 1 zlatky. Väčšina hostí večeria v spoločenskej miestnosti, jemne osvetlenom mieste s plyšovými kabínkami vyzdobenými štítmi a prekríženými mečmi získanými v bojoch. Počas väčšiny dňa ponúka bard tichú hudbu pre pobavenie, navrhnutú tak aby bránila vypočuť cudzie tajomstvá.

Spoločenská miestnosť zaberá východnú prednú časť pozemku Stretnutia. Hale a schodom pripadá západná predná časť a južná časť je určená pre kuchyne a komory.

Návštevníci, ktorí nie sú ubytovaní v hostinci, prichádzajú do Stretnutia vychutnávať pitie piva po strieborniaku za džbán alebo 8 strieborných za jedlo a toľko piva, koľko zvládnu. Vína sú vždy osobitne (2 strieborné až 10 zlatiek za fľašu) pre hostí, aj návštevníkov. Vín má hostinec dostatočné množstvo, s výberom je to však horšie. Ako sa pivnica vyprázdňuje, zužuje sa aj výber až na Arabellanské suché, miestne Clarry, medovinu, Saerloonianské ohnivé (zo zvláštneho sudu) a topásové.

Návštevníci si tiež prichádzajú najať šermiarov na dovolenke z výberu Zhentských vojakov pijúcich a stravujúcich sa tu. Zvyčajne sú najímaní na stráženie tovaru, ktorý zvykne zmiznúť pri nakladaní a vykladaní z vozov, alebo na špinavú robotu (väčšinou zmlátiť rivala, alebo zničiť konkrétny majetok konkurencie). Spoločenská miestnosť je obyčajne plná a je jedinou miestnosťou, kde možno vidieť Gormstadda z chrámu Cyrica (vždy prichádza so silnou skupinou nižších kňazov, ktorí ho chránia pred Zhentmi dosť opitými na to, aby skúšali dokázať svoju nadradenosť nad „vranou, ktorá sa klania Bohovi Lží“).

Stretnutie je známe pre silné, doma varené pivo (známe ako Nočné pivo pre svoju tmavú farbu). Dá sa tu dostať aj iné pivo, ale nemožno na to spoliehať.

Stretnutie ponúka ťažké, sýte jedlá a robí ich dobre. Horúce omastené záviny a jaternice s opekanými hubami sa dajú dostať v ľubovoľnom čase a každých pár hodín spoločenská miestnosť ponúka ďalší chod (hlavné menu) každému, kto má chuť. Najobľúbenejší výtvor kuchárov Stretnutia je sušená zverina varená s vínom na hubách a ponúkaná s plátkami silného, krehkého Askatského syra z Impilturu, nasledovaná sladkými keksami poliatymi černicovým želé. Ďalší často podávaný chod je pečená koza – neobyčajne jemná, jej chuť nie skrytá, ale podporená mätou a ostrým korením – uložená v opekaných medailónikoch zeleru, zemiakov a reďkovky na krajoch s plátkami opečeného kozieho syra posypaného mandľami a zajedaná ovocnou kašou. Pravidelní návštevníci však najviac vychvaľujú bažanta pečeného na ražni do chrumkava a podávaného na hríboch a plnených jablkách, s prílohou sladkého, šťavnatého jablčného koláča.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD