Elminster hovorí 23: Lacno a veselo u Troch elfov

Článok zverejnený 21.02.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Traja elfovia
(dobrý/lacný)

Nazvaný po troch vyslúžilých elfských bojovníkoch, ktorí ho založili (aj keď opustili Voonlar čoskoro na to a predali ho prvému z nasledujúcich ľudských majiteľov), Traja elfovia sú najstarším Voonlarským hostincom. Stojí na východnom konci mesta, na severnej strane Shind Road, v mieste, kde sa stretá s Dump Road. (hostinec stojí čelom k Dump Road). Je to neusporiadaná budova s mnohými výklenkami, vystavaná z poľných kameňov s dreveným poschodím a slamenou strechou. Dve prepadajúce sa krídla sú pokryté kachličkami, ale majú znepokojivý zvyk vo vetre zhadzovať krytinu. Charakteristický je znak nad veľkým kruhovým vchodom: tri strieborné šípy letiace v rade, smerujúce uhlopriečne vpravo na dubové pole, ktorého lístie sa zlieva do jednoliatej zelene.

Traja elfovia sú určite tým najspustnutejším hostincom v celom Voonlari, s vŕzgajúcou hrboľatou podlahou (niektoré prehnutia nebezpečne vyskočia ak človek stúpi na nesprávne miesto), hojným zastúpením mačiek, myší, potkanov, pavúkov, či ploštíc a starého obitého nábytku. Napriek tomu zostáva pre mnohých pútnikov dlhodobo obľúbeným.

Je známy po celom Moonsea pre svoj priateľský „cíťte sa ako doma“ personál, ako aj kuchyňu. Od hostí sa očakáva, že sa natiahnu, odložia topánky na nábytok a doprajú si veľké porcie dobrej, sýtej stravy. Štyria tuční kuchári, ktorí hostinec spoločne vlastnia a vedú – Jaylee Clammath, slobodné sestry Ammatha a Baraela Braceryn a bručivý obor Haundrae Duir – sú jeho silou a miestni si ich chvália. Jaylee je veselá ženská hora (neutrálne dobrá žena, expert 6. úrovne); Ammatha a Baralea sú poletujúce vtáčiky zadýchaného koketovania, hĺbania a bleskového varenia (obidve sú zmätene dobré ženy, experti 3. úrovne); a Haundrae je pomalý, silný bývalý vojak, ktorý je stále celkom zručný s vrhacou sekerou (neutrálne dobrý muž, bojovník 5. úrovne, sila 17). Hladujúci pútnik by nemal ísť nikam inam.

Jedlo U troch elfov stojí 5 strieborných za všetko, čo hosť dokáže zjesť a vypiť. Pivnica je hlboká a obsahuje všetko, čo predávajú prechádzajúci obchodníci plus Haundraeovo orechové pivo (husté, tmavé a skoro žuvateľné) a ľahšie pivo z bobúľ (jemné, ale pre niektorých príliš sladké) varené sestrami Bracerynovými. Neočakávajte však zásoby vín.

Izba stojí 8 strieborných (vrátane jedla a pitia), za vlastnú miestnosť sa priplácajú 2 strieborné (ostatní zdieľajú spoločnú miestnosť). Ustajnenie zvieraťa je v cene, ale za každé ďaľšie sa pripláca 5 strieborných.

Elfovia sú bludiskom krátkych schodíšť, divne tvarovaných miestností a prechodov, ktoré sa ohýbajú a krútia, ale hostia rýchlo nájdu cestu dolu do spoločenskej miestnosti, kde sa po celý čas pripravuje jedlo. Typickou stravou je pečený diviak, či stará líška (tuhý rezeň celé dni naložený v tajomnom šťavnatom náleve z vína a drvených orechov), alebo zmes jarabice, zajaca, či divokého moriaka doplnená haluškami s pažítkou, alebo korenenou syrovou polievkou, slanou rybou na masle, silným syrom a tortou so sušeným ovocím. (Haundrae je celý divoký po syre a objednáva rôzne druhy zo vzdialených krajín.) Málokto jedáva inde ak raz okúsil kuchyňu tu.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD