Baldur's Gate

Článok zverejnený 21.05.2004, autori: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk), Silverbow (silverbow[zavinac]pobox.sk)

Obsah

Info
Obecné rady
Boj
Užitočné linky


Info

Baldur's Gate je notoricky známa RPG hra, ktorá sa výborne predávala skoro po celom svete. Nie je sa čomu diviť, pretože je len málo hier, ktoré sa s touto môžu rovnať. Má vynikajúci príbeh sľubujúci skvelú atmosféru, krásnu grafiku, výborne implementované pravidlá AD&D, množstvo subquestov a skvelo vyriešené boje.

V hre ovládate partu 6 dobrodruhov, ktorých vidíte z vtáčej prespektívy. Hra sa ovláda veľmi jednoducho, podobne ako väčšina realtimových stratégií. Celá hra sa odohráva v reálnom čase, ale hocikedy máte možnosť hru zapauzovať, premyslieť si svoj ďalší postup a zadať príkazy vašim hrdinom. To je veľmi vítaná funkcia hlavne v bojoch, ktoré sú častokrát veľmi náročné a bez poriadnej dávky taktiky ich len tak ľahko nezvládnete.

Vaše postavy sa samozrejme ako v každom správnom RPG-čku počas hry vyvíjajú. Tento vývoj je riešený klasicky: za každý úspešne ukončený quest, vyhratý boj, alebo občas aj múdro vedený dialóg získate istý počet experience bodov. Po dosiahnutí určitej hranice vám stúpne level. Rozdelíte si body medzi vlastnosti a schopnosti hrdinu a je to. Bohužiaľ je v BG ohraničený maximálny počet experience bodov, takže sa netešte, že svoje postavy dostanete na 50 level. Toto ohraničenie však nie je nijak hrozné a aj tak budete mať problém dosiahnuť do konca hry maximálnu možnú úroveň.

Svet BG je veľmi rozľahlý, a vy v ňom určite pobudnete mnoho dní. Na to, aby ste v ňom prežili vám však nepostačí len hrubá sila a trochu logického myslenia. Toto všetko budete musieť doplniť aj správnym množstvom mágie, lebo inak nemáte šancu. Tá je v BG spravená presne podľa pravidiel AD&D. To znamená, že v hre nie je žiadna mana, ale postavy schopné čarovať sa kúzla musia vždy najprv naučiť zo svojej knihy kúziel a až potom ich môžu zosielať. Vaši mágovia sa automaticky naučia vami vybraté kúzla vždy pred spaním. To znamená, že vždy musíte tak trochu predvídať, čo budete nabudúce potrebovať. Nové kúzla získavate z magických zvitkov rozmiestnených po celej hre. Mág si takéto kúzlo opíše do svojej knihy a odvtedy ho môže čarovať koľko krát len chce.


Obecné rady

Ak si chcete vytvoriť všetkých šest postáv sami, tak hru rozohrajte ako multiplayer pre serial pripojenie. Potom si vytvorte svoju skupinu a hru si uložte. Nakoniec jednoducho prehrajte tento save z adresára mpsave do adresára save a hru môžete hrať ďalej normálne ako singleplayer.

Všetky postavy, ktoré sú nejako dôležité, majú v BG vlastné meno. Vačšinou je preto úplne zbytočné márniť čas pokecom s peasantmi a im podobnými.

Pred prechodom na vyššiu úroveň si hru vždy uložte a skúšajte to dovtedy, kým nedostanete maximálne množstvo životov (hitpointov). To isté sa vyplatí, aj keď sa pokúšate naučiť kúzlo zo zvitku. Ak sa vám to totiž neodarí, zbytočne by ste o neho prišli.

Snažte sa splniť všetky subquesty na ktoré narazíte a nechoďte len slepo po hlavnej dejovej línii hry. Prišli by ste o mnoho skúseností, magických predmetov a aj zábavy. A tá je pri hraní hociakej hry najdôležitejšia.

V meste Nashkell narazíte na chlapíka, ktorý za vami bude neustále chodiť a niečo vám vykladať. Ak to vydržíte dostatočne dlhú dobu, dá vam pokoj a vy za to ešte dostanete aj skúsenosti.

Vo Fieldpost's Inn je na poschodí chlap menom Algernon, ktorý síce nehovorí nič podstatné, ale dá sa okradnúť o celkom zaujímavý plášť.

Pre BG je možné vyrábať si vlastné skripty, ktoré určujú chovanie vašich hrdinov. Stačí sa len pozrieť na prvé CD, kde nájtete Script Compiler, aj s návodom na použitie.

Pred vstupom do dungeonu si vždy nakúpte veľa streliva. Kľudne ním zaplňte aj celý riadok v inventári vášho strelca, oplatí sa to. Je nesmierne frustrujúce vracať sa cez celé podzemie späť do mesta len kvôli tomu, že vám došli šípy.

Veľmi dobrý spôsob na prehľadávanie dungeonov je zneviditeľnenie vašeho zlodeja pomocou kúzla, alebo ešte lepšie prsteňa a následné prejdenie celého dungeonu zo zapnutým hľadaním pascí. Tak ich všetky odstránite a ešte sa aj dozviete, akých nepriateľov môžete očakávať.

Vždy pred spaním na seba vykúzlite liečivé kúzla, pretože samotný spánok nelieči skoro nič. Je dobré mať zamemorizované apoň 4.

V skupine je najlepšie mať dvoch bojovíkov nablízko, najlepšie warriora a paladina, dvoch strelcov, napríklad zlodeja a rangera a dve magicky nadané postavy, z ktorých jedna by mala ovládať kúzla mága a druhá zase kňaza (cleric,druid).

Svojho zlodeja trénujte hlavne v páčení zámkov a v hľadaní pascí. Okrádanie je vám vcelku nanič, ak budete potrebovať niekoho okradnúť, tak si radšej jednorázovo vypite lektvar, ktorý boostuje zlodejove vlastnosti. A na plíženie nájdete veľa artefaktov, takže sa ním tiež nemusíte až tak zaoberať.


Boj

Celkom dobrá stratégia je používať jednu svoju postavu ako 'lákača'. Po jednom na neho lákajte nepriateľov a strieľajte ich. Takto sa dá celkom v pohode vyčistiť aj väčšia miestnosť.

Svojich kúzelníkov vyzbrojte prakmi a nechajte ich, nech na nepriateľa útočia z diaľky. Nikdy ich nepúštajte do boja na blízko, zbytočne by ste o nich prišli.

Veľmi dobrá kombinácia kúziel hlavne proti väčšiemu množstvu slabých protivníkov je kúzlo Web nasledované Fireballom. Ten ich všetkých spoľahlivo usmaží.

Pri čarovaní Lightning Boltu si vždy dajte pozor, ako sú okolo vás pootáčané steny. Toto kúzlo sa totiž od nich dokaže veľmi nepríjemne odrážať a neraz som vďaka nemu loadoval hru.

Ak vám pri boji niekto zomrie, neznamená to, že je všetko stratené. Niekedy je namiesto loadu lepšie skočiť do najbližšieho chrámu a nechať si padlého kamaráta oživiť. Len nezabudnite pozbierať všetky jeho veci. Výnimkou je len hlavná postava, po ktorej smrti nasleduje koniec hry.

V každej skupine je dobré mať minimálne dvoch strelcov. Strelné zbrane sú v BG veľmi silné a vynikajúce sú napríklad proti nepriateľským kúzelníkom. Keď je totiž kúzelník zasiahnutý nejakou zbraňou (ale nie kúzlom!), tak automaticky zlyhá v čarovaní kúzla. Preto je veľmi dobré strieľať prednostne do nich a až potom do ostatných.

Nepodceňujte ochranné a boostovacie kúzla. Neraz vám v ťažkých situáciách zachránia život.

Niektorí nepriatelia sú imúnni proti zbraniam ktoré nie sú dostatočne magické (napr. rôzne slizy). Ak sa vám v stavovom okne vypíše, že bol nepriateľ proti damage imúnny, navoľte si magickú zbraň z vyšším bonusom (+2, +3). Pri strelných zbraniach stačí použiť lepší typ munície, netreba meniť samotnú zbraň.

Ak sa rozhodnete zabiť Drizzta, existuje na to jeden dobrý trik. Vyvolajte si nejaké príšerky na vašu pomoc a obkľúčte ho s nimi. Potom do neho začnite strieľať. Drizzt sa ku vám cez príšerky nebude môcť dostať a na nich útočiť nebude. Takto ho veľmi jednoducho skolíte bez straty života.

V poslednom súboji zo Sarevokom je dobré používať kúzlo Monster Summoning. So vzniknutými prišerkami ho obkľúčte aby sa ku vám nevedel dostať a zničte ho z diaľky. K tomuto účelu je dobré mať nejaké Wand of Monster Summoning, ktoré môžete použiť aj viac krát. A pred bojom si radšej zamemorizujte viac obranných a boostovacích kúziel ako útočných, lebo on je proti mágii skoro 100% odolný.

Ak viete, že vás čaká súboj z kúzelníkom, schovajte svojho zlodeja do tieňa a mága odzadu podrežte. Ušetrí to spústu času.

V boji je obecne lepšie používať na liečenie mastičky alebo špeciálne schopnosti, lebo kúzla sa čarujú príliš dlho a ešte k tomu tým vystavujete svojich kúzelníkov riziku.

Užitočné linky
(obsah)

www.blackisle.com: oficiálna stránka (eng)

www.baldursgatehaven.com: neoficiálna stránka, ktorá sa venuje väčšine hier od Black Islu, nie len BG. Plná informácií. (eng)

www.planetbaldursgate.com: stránka obsahovo veľmi podobná tej predchádzajúcej. Najlepšie bude, ak si pozriete obe. :) (eng)

www.teambg.org: stránka, ktorá sa venuje modifikáciam, add-onom a pod. veciam pre všetky hry bežiace pod Infinity Enginom (BG, BG II, IWD, IWD II, a pod.). (eng)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD