Fallout 2

Článok zverejnený 22.05.2004, autori: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk), Belial (belial[zavinac]zoznam.sk)

Obsah

Info
Tipy a triky

Info


Fallout II (a jeho predchodca) je zrejme najznámejšie SCI-FI, postapokalyptické RPG, aké kedy vyšlo (aj keď je fakt, že ich až tak veľa zase nebolo :)). Kopec ľudí, dokonca aj takí ktorí považujú 'RPG' za nadávku, strávilo ohromné množstvo času pobehovaním po tragickom, surovom, ale občas aj komickom svete Falloutu. Držala ich pri ňom skvelá hrateľnosť tejto hry.

Celá sa odohráva v budúcnosti, po obrovskej atómovej vojne. Pred ňou boli na celom území Ameriky vybudované kryty tej namodernejšiej techniky, tzv. Vaulty. V týchto našli ľudia počas tragédie svoju záchranu. Po rokoch strávených pod zemou sa ale odhodlajú vydať späť na povrch, kde zisťujú, že život ešte stále existuje. Bohužiaľ ale v 'mierne' zmutovanej podobe. Stretnete sa s dvojhlavými kravami (Brahmin), obrovskými krysami a škorpiónmi, ghoulami, supermutantami a kopcom iných. Ako člen jednej z osád na povrchu hľadáte zázračný prístroj menom G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), ktorý dokáže zachrániť vašu vymierajúci dedinu. Ocitáte sa vo svete, kde sa stretávajú obyvatelia Vaultov, obyčajný ľudia, ktorí prežili vojnu na povrchu, odvrhnutí ghoulovia a supermutanti, banditi a vyvrheli, otrokári a ešte k tomu sa do toho pletie záhadná a nesmierne nebezpečná Enkláva. A než sa spamätáte, budete vtiahnutí do víru udalostí, z ktorého sa vymotáva len veľmi ťažko...

V hre ovládate len jednu postavu, neskôr sa ku vám pridajú rôzne NPC postavy, ktoré však nemôžete priamo ovládať. Na hru sa pozeráte z vtáčieho pohľadu, grafika je veľmi pekná, detailná a s maximálne premakanými animáciami. Ešte aj v dnešnej dobe sa je na čo pozerať.

Na Falloute je však skvelá iná vec. A tou je vývoj postáv. Vaša postava má niekoľko základných vlastností (sila, inteligencia, atď.) a kopec rôznych skillov. Na rozdiel do vlastností, ktoré sa počas hry až na malé výnimky nemenia, si pri prechode na vyšší level môžete rozdeliť body medzi skilly. To však ale nie je všetko. Každý tretí level totiž dotanete možnosť vybrať si špeciálnu vlastnosť, tzv. Perk, ktorý vám nejakým spôsobom pomôže. Budete presnejšie strieľať, uvidíte v tme, budete ticho behať a kopec iných. Perky sa dajú rôzne kombinovať a hra sa tak stáva omnoho zaújímavejšia a strategickejšia. Vývoj postáv 100 bodov.

Ďalšia premakaná vec sú boje. Sú ťahové, ale skvelo vyriešené a často sa pri nich pekne zapotíte. V rukách môžete nosiť veľké množstvo rôznych zbraní, od pištolí a nožov až po laserové pušky. Každá akcia, ktorú v boji spravíte (výstrel, pohyb, otvorenie inventára,..) vás stojí niekoľko pohybových bodov. Tých máte toľko, aký je váš charakter obratný (agility). Boje sú v tejto hre veeeeeľmi zábavné a spolu s vývojom postáv tvoria podľa mňa jadro hry (milovníci silných príbehov a množstva questov mi snáď odpustia).

Tipy a triky

(všetky tieto rady sú dielom Beliala, ktorému týmto za nich ďakujem. Akékoľvek otázky alebo pripomienky smerujte prosím na neho, ja som v tomto celkom nevinne :) - pozn. Annun)

Valeri vo Vault City (tá nervózna opravárka, ktorej si doniesol/donesieš kľúč a kliešte) je Vicova dcéra. Ak Vica dovedieš až k nej, povie mu 'Ahoj tati!' (tak je to v cz verzii z Levelu).

V hre sa môžeš aj oženiť/vydať a to v Modocu. Býva tu jeden mäsiar a ten má sexy dcéru a bisexuálneho syna, takže sa môžeš rozhodnúť. Potom sa s jedným z nich vyspíš, budeš prichytený a prinútený k svadbe.

V New Rene sa môžeš stať boxerom (najlepšie to pôjde s vypchatými rukavicami spod Bishopovho kasína), a pornohviezdou (hlavne ten obrázok stojí za to).

V hre sú stovky odkazov na iné veci. Napríklad pri vstupe k otrokárom v Dene, povie 'uvítací' otrokár: 'AHHH, fresh meat!! (Butcher z Diabla 1), alebo odkazy na filmy - v Sierra Army Depot je bezpečnostný terminál a volá sa Sky Net (film Terminátor) a podobne. Stačí mať oči otvorené a zistíš tony ďalších.

V špeciálnych náhodných stretnutiach môžeš takmer vždy niečo pekného získať. V Café of Broken Dreams (časť Hubu - mesta z jednotky, konkrétne Deckerovej krčmy Maltese Falcon), psa Dogmeata, alebo Šlichu. Len si daj dole brnenie a pokecaj s ním. Alebo v Guardian of Forever, stačí prejsť cez 'bránu' a ocitneš sa vo Vaulte 13 asi pred 50-60 rokmi. Tam choď do zbrojnice a nájdeš tam Solar Scorcher. Je to takmer dokonalá energická zbraň. Má neobmedzene nábojov, nabíja sa zo slnečnej energia a tak sa to dá urobiť len cez ďeň. A na Moste Smrti treba odpovedať správne len na prvé 2 otázky. Na tretiu treba odpovedať otázkou. Strážca zomrie a 'daruje' ti svoju robu. Váži len 5 lbs a má vlastnosti Combat Armoru.

Hubologisti v San Francisku sú vlastne Scientologisti (nová cirkev). Ron Hubbard je vlastne Ronald Hubbard (zakladateľ Scientologie) a Viki Cruz aj s manželom sú vlastne Nicole Kiddmanová a Tom Cruise.

Ak budeš veľa behať po toxickom odpade bez ochranných čižiem (stačí ich mať v inventári), narastie ti na nohe 6. prst. Vo Vault City v predmestí ti ho po oprave Autodoca odstráni doktor. Potom sa ti prst objaví v inventári, a tak ho radšej za nič na svete nepoužívaj, stane sa totiž niečo zlé...

Pred boxerskými súbojmi si hru zakaždým ulož, hlavne pred posledným, keď ti može Masticator odhryznúť ucho (-1 charisma) a to nie je nič pekného.

Ozaj, Mike Masticator je vlastne Mike Tyson a pred ním bojuješ s Evanom Holyfeldom (Evander Holyfield).

V San Francisku sa daj najlepšie otestovať aj Dragonom aj Lo Panom. Za každý test totiž obdržíš 8000 XP,to znamená 2x 8000 =16000XP a to nie je k zahodeniu!

Skús držať SHIFT a klikni v hlavnom menu na CREDITS.

Pokiaľ to bude možné, nechoď do skončenia hry do New Rena na aute. Ale ak tam zájdeš potom, auto ti ukradnú. A teraz ho buď vezmeš násilím, alebo si ho kúpiš naspäť aj s upgradom = neobmedzene paliva.

Po skončení hry choď do New Rena za otcom Tullym, dá ti zaujímavú knihu (10 000 XP a každý skill na 300 % a ide to opakovať dookola).

Alebo zájdi do Vault city poriadne si prečítaj hlavný počitač. Daj si nahrať do Pip-boya novú položku a potom použi počítač, na ktorý ťa pošle. 20 000 XP.

Do auta sa dajú namontovať 3 upgrady. Ten prvy je Fuel cell regulator z Klamathu, ten druhý je Claudia, dá ti ju do auta osoba v NCR, ktorá vyzerá ako kopa handier.A tretí si môžeš dať spraviť v New Rene, keď ti ukradnú auto.

Ak chceš Laserovú pištol a nechceš pracovať pre Salvatorov, alebo nechceš čakať, skús použiť tento trik: povedz Masonovi, že by si rád pre pána S. pracoval. Pustí ťa dnu a keďže pán S. je starý a iste aj slepý dôchodca, určite mu nebude vadiť, keď mu všetko vyberieš z poličiek a stola a z neho. Nevšimne si to.

A ešte raz Salvatorovci. Ak zabiješ Masona, nájdeš u neho okuliare. Keď si ich dáš do ruky, dostaneš +1 charisma.

A ak sa spriatelíš s Wrightovcami a nevadí ti, že tvojim pričinením zomrie dieťa (NEdostaneš vlastnosť Childkiller), daj malým deťom, čo sa hrajú na oceľový hmyz zbraň a nechaj sa zaviesť ku hmyzu. Uvidíš transakciu medzi Enklávou a Salvatorovcami.

Ak niekto musí zomrieť, ale nie s guľkou/plazmou v hlave, skús na neho použiť takých 7 -8 Super stimpakov a počkaj 10 minút. Obeť sa predávkuje a zomrie. Toto sa dá použiť napríklad na Prezidenta, alebo Westina.

Keď chceš zistiť umiestnenie Vaultu 13 bez vyzabíjania 15, skús zájsť za Saltbeefom u Westina. Ak mu dáš pálenku, povie ti o tom, že on 13 našiel. Mapu má doktor a dá ju za 10 000.

Rasám NPC sa medze nekladú. Môže ťa sprevádzať mutant (Broken Hills), ghoul (Gecko), Deathclaw (Vault 13), domorodec (Klamath), vynálezca Jetu (Stables pri New Rene, volá sa Myron), vlastná manželka/manžel, ešte 2 robopsy, 2 psy, jeden robot (Sierra Army Depot) a Cassidy.

Ak v púšti objavíš lokáciu s VEĽA mrtvolami a jedným psom (Pariah), okamžite ujdi preč, alebo LOAD. Lebo ak sa pes k tebe pridá, získaš povahový rys Jinxed a nedá sa toho zbaviť. Ani keď zabiješ psa.

Na Jet existuje protijed, len ho treba vyrobiť. Šancu majú doktor vo Vault City vo Vaulte, s Myronovou pomocou, ak ho o tom dokážeš presvedčiť.

Pod Geckom je myš, čo chce ovládnuť svet a volá sa Brain. Známe, čo? A ak mu dáš jedny Cheezy Puffs (zo South Parku), on ti dá Ankh.

V queste v Dene, kde musíš od Freda získať peniaze sa zachovaj naivne a nechaj Fredovi 150 dolárov. Po asi 6 mesiacoch ho navštív a pekne ťa odmení.

Vindicator minigun je jedna z najlepších zbraní a má väčšiu prieraznosť ako Bozar, ale náboje do nej sú veľmi veľmi vzácne a preto je lepšie používať ich do H&K G11 alebo H&K G11E.

Ak v Reddingu zabiješ Froga Mortona, teš sa na 3 mierne tuhé boje s jeho príbuzními. Sú to ako náhodné stretnutia po celej mape.

Keď prehráš s Francis v Broken Hills súboj, budeš s ním musieť spať. A zakaždým, keď sa s ním vyspíš, dostaneš jeden Ball Gag, ktorý má síce nie vysokú, ale aspoň nejakú predajnú hodnotu. Nič moc, asi len 20 $, ale ide to opakovať dookola.

Na začiatku sa naozaj neoplatí dávať do sily viac ako 8 bodov, lebo dostaneš Power Armor a ten ju zvýši na 10.

Ak používaš funkciu Quicksave, mal by si to robiť aspoň na 2 slotoch. Môže sa totiž stať, že počas ukladania ti hru vypne s hláškou 'program vykonal nepovolenú operáciu...' a save je zničený.

V Broken Hills je pri vstupe do bane tajná chodba. V nej je jeden chlapík, podľa verzie hry buď prekladateľ, alebo v pôvodnej verzii letec a jedna bedňa s uránom, ktorý môžeš dať rafinovať + nejake XP.

V Sierra Army Depot sú asi na 3 poschodí nádrže. Ak máš dosť veľa Science Skill, môžeš z jednej vybrať vojaka. Ten sa po slobodení rozbehne za svojou jednotkou. Ďaleko ale nezájde, tak ho ober, bude mať Red Ryder LE BB Gun. Je to jedna z najlepších Small Guns, damage má 25-25.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD