Shadows over Riva

Článok zverejnený 22.05.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Obsah

Info
Obecné rady
Boj

Info

Shadows over Riva (SoR) patrí do skupiny klasických, hardcorových RPG - čiek, takých príťažlivých pre každého milovníka tabuliek, štatistík, hlavolamov a veľmi dobrej atmosféry. Implementuje totiž pravidlá veľmi premakanej (hlavne nemeckej) stolnej hry Das Schwarze Auge. Pri Rive som strávil veľmi veľa času a vôbec to neľutujem. Stojí totiž za to.

V hre ovládate partiu 6 dobrodruhov z vlastného pohľadu. Grafika je na túto dobu už dosť archaická, ale pozerať sa na to dá a tí, ktorí doma majú len nejakú tú pomalú šunku to možno aj ocenia. Hra sa jednoducho ovláda, klávesami pobehujete po hernom svete a myškou robíte ostatné operácie. Klasika. V hre na rozdiel od RoA 2 nie je cestovná mapa a svet (aspoň vonkajší, ale myslím, že aj celkovo) je trochu menší. Moja asi najväčšia výtka tejto hre je napríklad to, že tu nájdete len jedno normálne mesto (skúste hádať, ako sa volá :))

To, čo určite poteší hardocorových hráčo RPG je vývoj postáv. Každá postava má okolo 50 rôznych skillov, ktoré sa týkajú všetkého možného, od boja až po bylinkárstvo. Mágovia majú samozrejme navyše ešte aj magické skilly a každá postava má ešte aj nejaké tie klasické vlastnosti. Na začiatku hry si zvolíte, na akú obtiažnosť chcete hrať. Jediná zmena ale bude len v tom, či sa budete starať o celý vývoj vašej postavy, alebo či nejaké funkcie preberie počítač. Prechod na vyšší level je v tejto hre na obtiažnosť "pokročilý" záležitosť na pol hodiny.

Čo sa bojov týka, sú ťahové a občas nehorázne ťažké. Každá vaša postava má niekoľko bodov pohybu. Každá akcia nejaký ten bodík stojí (pohyb 1, útok 3, atď.). Ak vám body dojdú, ukončíte ťah a ide nepriateľ. Ten neoplýva prílišnou inteligenciou, ale zase sú všetci eviláci nemierne odolní, často sa mi zdalo, že sú na tom vlastnosťami podobne ako moje postavy. To ale vôbec nie je naškodu, hre to dodáva skvelú atmosféru a núti vás to premýšľať. Verte, že po polhodinovom vyhratom boji s 20 pirátmi sa budete cítiť ako skvelo.

Mágia je v tejto hre veľmi klasícká, každý mág ma zásobu magickej energie, Many, ktorú používa na zosielani jednotlivých kúziel. A tu je jedna veľká chyba tejto hry. Mana sa totiž doplňuje až bolestivo pomaly, takže na nejaké poriadne útočné kúzla rovno zabudnite. Skôr sa uchýlite k nejakým tým ochranným alebo boostovacím. Ale tak či tak, hra je nesmierne detailná a často sa vám stane, že štipka mágie vám ušetrí spústu času. Napríklad, nechcú vás niekde pustiť, lebo ste hnusný trpaslík. No problem. Začarujete na seba neviditeľnosť a je to. Cool nie?

Obecné rady

Čo sa skupiny dobrodruhov týka, mne sa najviac osvedčila kombinácia dvoch bojovníkov na blízko (trpaslík a bojovník), dvoch elfov (rôzneho druhu) na diaľku + nejaké to čarovanie, jedného mága a jednu čarodejnicu. Tak som mal zabezpečenú dostatočnú bojovú silu a aj dostatočnú zásobu many na čarovanie.

Môže to znieť smiešne, ale najlepší spôsob na zarábanie peňazí je používanie špeciálnych schopností v tavernách. Poriadne si vytrénujte jednu postavu v jednej, dvoch schopnostiach (napr. hudba a tanec, ako stvorené pre elfa) a potom už len lezte po krčmách a berte ťažké prachy.

Ďalší dobrý spôsob na zarábanie je bylinkárstvo. Vycvičte si v ňom jednu postavu a potom sa vytrvalo prechádzajte okolo lesov pri Rive. Určite za chvíľu nájdete nejaké tie bylinky, ktoré môžete celkom výhodne predať

Hneď na začiatku si od kartografa kúpte mapu. Je síce riadne drahá, ale ušetrí vám veľa času. Druhou možnosťou je ísť všade, s každým si pokecať a na mapu si zapísať meno každého obyvateľa. Zída sa vám to.

Na miesta ako sú kúpele alebo hmm.. domy vzájomnej náklonnosti :) rovno zabudnite, boli by to zbytočne vyhodené peniaze. Účel to nemá a grafika alebo animácie tiež chýbajú :).

Ak chcete výhodne nakupovať, tak rovno zabudnite na Rivskú tržnicu. Majú vysoké ceny a slabý výber. Omnoho lepšie je nakupovať v malých obchodoch rozhádzaných po celom meste.

Každá vaša postava by mala mať mech na vodu a nejaké to jedlo (tak 5 na osobu). To je nutnosť. Ďalej sa vám zídu plášte, nohavice a zimníky, ktoré výrazne znižujú možnosť chytenia nejakej choroby a ešte aj pridávajú armor class. Ak chcete byť štýloví, môžete si nechať oblečenie ušiť na mieru u krajčíra v Rive. Neviem síce, na čo to je dobré, ale človek má potom taký fajn pocit. :)

Nezabudnite, že recepty môžete pomocou písacích potrieb zapisovať do knihy, čím šetríte miesto v inventári. A na kľúče existuje kruh (keyring), na ktorý sa dajú ukladať. Tak to využívajte.

Ak chcete zistiť, ktorá zbraň dáva koľko damage, musíte s ňou kliknúť v inventári na "oko", čím ju preskúmate. Iný spôsob neexistuje. A pozor! V tejto hre nie vždy platí, že drahšia zbraň je aj lepšia. Pre vlastnosti základných zbraní / brnení sa pozrite do FAQ, ktorý nájdete v sekcii o Star Trail.

Na liečenie sa vám neoplatí používať liečivé lektvary, je omnoho lepšie zásobiť sa bylinkou whirlweed (česky Jitrocel), ktorá je oveľa lacnejšia a lieči ešte stále celkom slušne.

Na začiatku sa vám môže hodiť najať Thorgrima, prejsť s ním prvý dungeon na cintoríne a potom ho obrať o všetky jeho veci a nechať ho tak. Vonku z mesta s vami totiž nepôjde a po čase, keď vás obvinia z vraždy sa už ku vám aj tak nepridá.

Ak v chrámoch venujete tak okolo 500 - 1000 strieborných, môže sa stať, že na vás daný boh zošle nejaký zázrak. jednotlivé efekty sa líšia v závislosti od chrámu. Vytrvalým modlením môžete nejakú tú pomoc dostať tiež.

Boj

V boji sa vám neoplatí používať nejaké špeciálne kúzla alebo efekty. Za najlepšie kúzlo sa všeobecne považuje Blesk, ktorý vám poskytne trochu času a je aj celkom lacný. Ďalšie dobré kúzla sú Acceleratus, Paralyze, Bambaladam, Horriphobus a Somnigravis. Všetky nejakým spôsob spomalia vašich nepriateľov (v jednom prípade vás zrýchli), čo vám umožní sústrediť sa na menší počet nepriateľov.

Najlepšia taktika je nejakým spôsobom odstaviť nepriateľov a potom sa sústrediť len na jedného. Obkľúčte ho a rúbajte do neho všetkým, čo máte po ruke. Keď na nepriateľa totiž útočíte zo strany, tak sa vám výrazne zvýši šanca na zásah.

Za žiadnu cenu nepúštajte do boja na blízko svojich mágov. Sú to celkom slaboši a len by ste o nich prišli.

Pri boji s nepriateľskými mágmi sa snažte manévrovať tak, aby medzi vami a nimi stáli ich pomocníci. Tak na vás nebudú nič čarovať. Ak potom na seba dáte Acceleratus, tak k nim v jednom kole pribehnete a zničíte ich.

Pri poslednom súboji s kráľovnou červov je najlepšie zastreliť ju z diaľky. Osobne si myslím, že tento boj je jeden z najľahších v celej hre. Zničil som ju skoro bez straty života. Len som do nej vytrvalo strieľal a čaroval. Ona síce občas moje kúzla absorbovala a vyliečila sa, ale nebolo to vôbec často a damage z kúziel, ktoré prešli, to v pohode vynahradil.

Nepoužívajte počítačový boj. Snáď len vtedy, ak ste si 100% istí, že ho vyhráte. Počítač je fakt hlupák. Nechá mágov, aby bojovali v prvej línii a postará sa tak o ich rýchlu smrť. Tiež nastavte, aby sa zranené postavy vyhýbali boju na blízko, ináč o nich prídete.

Ak bojujete proti malému množstvu nepriateľov (1 - 3), ktorí sú ale celkom silní, najlepšie je premeniť ich na kameň. Boj skončí a vy máte po starostiach.

Ak máte v parte nejakú slabú NPC, napríklad Stipena, poriadne mu naložte inventár, aby sa nemohol hýbať. Ináč vyplýtva všetku svoju manu a pustí sa do boja na blízko, kde ho zabijú.

V hre vás čaká niekoľko bojov, kedy budete musieť bojovať výhradne na ďiaľku. Preto sa oplatí mať pre každú postavu nejakú tú strelnú zbraň. A veľa šípov, majú tendenciu veľmi rýchlo sa míňať.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD