The Witcher

Článok zverejnený 23.05.2006, autor: Sacred (kreion[zavinac]centrum.sk)

Výrobca: CD Projekt Red Studio
Vydavateľ: CD Projekt
Distribútor: CD Projekt ČR
Dátum vydania: leto - jeseň 2006
Multiplayer : nie
3D akcelerácia: áno
Oficiálna stránka: Homepage

Úvod

Každý fanúšik fantasy PC RPG by nemal prehliadnuť hru The Witcher (Wiedzmin), alebo jednoducho slovensky, Zaklínač. Možno už niektorí tušíte, že ide o spracovanie hry na motívy knihy Andrzeja Sapkowskeho, aj keď dej hry nekopíruje ani jeden z jeho románov. Ak ste jeho fanúšikom, prípadne ste knihu aj čítali, bude ľahšie predstaviť si svet tejto hry.

Hlavnou postavou hry The Witcher je zaklínač, svetlovlasý s mačacími očami, ktorý vraždí netvory nie pre slávu, ale za peniaze. Dej je zasadený do sveta Severného kráľovstva. Ak nie ste práve fanúšikom A. Sapkowského a chcete si tento svet bližšie predstaviť, pozrite si mapu.

Severné kráľovstvo je obsadené elfami, dryádami, ľuďmi, trpaslíkmi a kopou ďalších bytostí.

V dobe, do ktorej sa dostávate, vládnu v zemi rasové problémy, ale aj mnohé problémy súčastného, reálneho sveta, ako skazený vzduch, alebo terorizmus. Rovnako je tu stála hrozba útoku Nilfgaardu z juhu.

Engine

Hra používa takmer štyri roky starý Aurora engine spoločnosti Bioware, no vyzerá prekvapivo dobre. V skutočnosti je v hre viac ako 200 animácii založených na snímaní pohybu (motion capture) a v kombinácii s detailným mestom a dedinkami s kompletným cyklom dní a nocí máte atmosférickú zostavu, ktorá by mala pomôcť dostať sa hráčom do tohto sveta. Zaklínač sa pýši atraktívnym vzhľadom a reálnym plynutím času, pôsobivými efektmi počasia a podobnými vychytávkami (ako napríklad v hre Oblivion).

Príbeh začína, keď sa zaklínač vracia do Kaer Morhen, polorozpadnutej pevnosti zaklínačov, kde ho vycvičili. Vie, že niektorý z jeho bratov v zbrani tu ešte žije, avšak má zlu predtuchu. Najhoršie obavy sa vyplnia, keď pri vstupe do brán zistí, že pevnosť napadli záhadní útočníci. Zaklínači, ktorí zostali, sa s nimi musia biť na život a na smrť.

Tento prvý boj je len akousi rozcvičkou pred tým, čo ešte bude. Zaklínač sa vydáva do vzdialených zemí, zbiera bylinky, vyrába elixíry, zabíja potvorky, ľudí a keď sa zadarí, tak sa vám podarí vyšetriť aj útok na Kaer Morhen, možno aj niečo viac. Príbeh je robený tak, aby si hru užili aj ľudia, ktorí romány A. Sapkowskeho nečítali. Hra je rozdelená do piatich aktov, z ktorých v každom môžete navštíviť miesta ako Kaer Morhen, Vyzima, Myena, alebo hrad Tamerských rytierov.

Vývoj postavy, inventár: O tom, akým smerom sa bude postava uberať, rozhoduje hráč. Splnená úloha bude vždy odmenená bodmi skúseností, za určitý počet skúseností zas postúpite na ďalší level a vaše vlastnosti, bojové štýly a schopnosti sa zvýšia. Hlavná postava má k dispozícii dva meče : strieborný na zabíjanie nadprirodzených nepriateľov a oceľový, ukovaný z meteoritu, má slúžiť na zabíjanie ľudí. Meče môžu byť rôzne vylepšované. Pri každom z mečov sú na výber tri formy útoku – vyvážený, obranný a útočný. Každý z týchto štýlov ma ďalšie podštýly, ktoré sa využívajú v rôznych situáciách. Máme tu aj celý arzenál kúzel – čo by to bolo za zaklínača bez kúzel - hneď zo začiatku napr. telekinézia, ktorou sa dajú hádzať po nepriateľoch rôzne predmety, alebo rovno hádzať nepriateľa, či ničiť okolie.

Možnosti

Možnosti sú porovnateľné, ak nie lepšie ako v Oblivione. Môžete sa venovať zberu byliniek a následne z nich vytvárať elixíry, zabíjať za peniaze slizké potvorky, ktoré sa usídlili na miestnom hnojisku, alebo plniť rôzne malé questy, ktorých je v tejto hre dostatok. Rovnako sa môžete venovať len hlavnej dejovej línii.

Ovládanie

Na moje sklamanie ovládanie nie je podobné ako v Oblivione, čo úplne nechápem, lebo hra je z pohľadu 3-rd person ako v Jedi Academy, a bolo by to určite zaujímavejšie. Ovládanie je založené skoro úplne na myši, ako napríklad v Dungeon Siege, Diablo, či Sacred. Je stavané tak, aby to vedel zahrať aj úplný nováčik.

Hra by mala byť vydaná v lete, najneskôr na jeseň roku 2006. Bude obsahovať kompletný balík češtiny, podľa doterajších údajov aj český dabing. Tešte sa!

Viac informácii nájdete na:
www.sapkowski.cz
www.thewitcher.com
www.cdprojekt.cz

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD