Lineage II

Článok zverejnený 15.08.2006, autor: Aragornol (aragornol[zavinac]uo.sk)

Lineage II je masové RPG, ktoré sa hráva cez internet (alebo v skratke, MMORPG). Ak teda uctievate žáner online RPG, poďte so mnou navštíviť svet Adenu.

Aden je neuveriteľne rozsiahly. Má svoju históriu, svojich kráľov aj zloduchov, mágov a príšery. Históriu Adenu popisujú tzv. kroniky, ktoré vychádzali a do hry boli implementované postupne, pričom priniesli nové vylepšenia do herného sveta: nové príšery, zbrane, lokácie a iné. Zatiaľ sú štyri: Zvestovatelia vojny (Harbingers of War), Vek hojnosti (Age of Splendor), Kruh chaosu (Chaotic Circle) a Deti osudu (Scions of Destiny).

O čom však táto hra skutočne je ? Cieľom hry je stať sa uznávaným a rešpektovaným bojovníkom, dobyť hrad, a nakoniec poraziť draka Antharasa, ku ktorému v poslednej kronike pribudol nový „brat“ Valkaras.

Systém hry

Na začiatku hry si zvolíte rasu, povolanie, pohlavie, meno a výzor. Celkovo je k dispozícii 5 tradičných rás (elfovia, temní elfovia, trpaslíci, orkovia a ľudia) a dve povolania (mág a bojovník). Výber rasy a povolania ovplyvňujú váš ďalší vývoj v hre. Podľa rasy vás hra pridelí do počiatočnej lokácie, kde začínate. Povolanie určuje (prekvapivo) vaše schopnosti a silné a slabé stránky. Povolanie môžete užšie špecializovať na vyšších úrovniach (momentálne na dvadsiatej a štyridsiatej), čím ešte presnejšie určíte, čím sa vaša postava zapodieva.

Od tretej kroniky pribudla aj možnosť dvojitého povolania. To v praxi znamená, že na 75-tej úrovni si po splnení všetkých podmienok môžete vybrať druhé povolanie. Na rozdiel od iných herných systémov sa ale vlastnosti jednotlivých povolaní nezlučujú a tak môžete mať vždy „aktívne“ len jedno. Medzi povolaniami sa pritom dá prepínať len v meste.

Okrem povolaní sa môže vaša postava po získaní dostatočne vysokej úrovne vo všetkých svojich povolaniach stať aj hrdinom. Hrdina môže byť len jeden pre každé povolanie, pričom za rozhodujúce sa považuje vaše primárne (prvé) povolanie. Hrdina je takmer neporaziteľný a predstavuje najvyšší stupienok v hre, teda okrem kráľov. V pravidelných intervaloch sa konajú súboje o titul hrdinu a tak sa nemusíte báť, že tu platí pravidlo : „kto prvý príde, ten prvý melie“.

Hra obsahuje takisto plno iných možností, ako sa zabaviť. V lokácii Derby Track si môžete staviť na svojho „koňa“ keďže sa jedná o klasické dostihové preteky monštier zo sveta Aden. V mestách sú tipovacie kancelárie, kde si možno kúpite svoj výherný tiket. No a v neposlednom rade tzv. game masteri (GM) usporadúvajú rozličné druhy zábavy, ktoré sa líšia od typu serveru.

Zlepšovanie vašej postavy a zvyšovanie úrovne je veľmi jednoduché. Za zabíjanie príšer dostávate skúsenosti (experience) a tzv. skill pointy (ďalej len SP). Ak dosiahnete určitý počet skúseností, dostanete sa na ďalšiu úroveň, pribehnete do mesta a za nazbierané SP si vyberiete nové zručnosti, schopnosti a kúzla.

Hrady, králi, kráľovné a draci.

Za predpokladu, že si nájdete veľa priateľov a stanete sa uznávaným, môžete vstúpiť do klanu, alebo si založiť svoj vlastný. Každý klan má úrovne podobne, ako vaša postava. Ten určuje, čo všetko klan môže. A tak členovia klanu nultej úrovne nemôžu skoro nič, okrem toho, že majú spoločný odkladací priestor, klan úrovňou 3 sa už môže popýšiť vlastným klanovým erbom nad hlavou a každému hráčovi je možné prideliť titul. Klany sa môžu spájať do aliancií, ktoré sa zúčastňujú na dobývaní hradov. Každý útok na hrad sa koná v pravidelných intervaloch a klan si môže vybrať, či chce stáť v roli obrancu hradu alebo útočníka. Základným pravidlom po začatí útoku je eliminovať nepriateľské klany, dobyť bránu hradu, poraziť obrancov a dobyť sálu s trónom. Klan, ktorý hrad dobyje, sa stáva jeho vlastníkom na ďalšie obdobie, hlava klanu sa stáva kráľom a môže nastaviť dane pre okolie, ktoré prilieha hradu. Každý, kto si kúpi veci v danom kraji, zároveň platí daň do kráľovskej pokladnice. Prestížnym hradom je hlavný Adenský hrad, ktorý povoľuje nastaviť dane pre všetky ostatné hrady.

Hlavným panovníkom Adenu však stále ostáva drak Antharas (po novom aj Valkaras), krutovládca, ktorý je hlavným cieľom hry. Po zabití tohto draka skupina získa nemalé poklady, no nie je to také jednoduché. Niekedy sa na zabitie draka zbierajú aj viaceré aliancie s celkovým počtom okolo 50 – 100 ľudí a zabíjanie trvá aj 2 hodiny.

Hra za hrou

To všetko sú herné aspekty hry, no ako som už spomenul, hra prináša aj veľmi veľa iných možností zábavy. Na niektorých serveroch sa konajú pravidelné turnaje, vedomostné súťaže a iné udalosti ako svadby, vojny medzi alianciami a klanmi. V neposlednom rade tu stále ostáva sociálny aspekt hry. Získate veľa priateľov a prekecáte celé hodiny. Kto už hral túto hru, určite mi dá za pravdu, že večery strávené pri zabíjaní príšer v partii, kde sa dostane na pretras všetko od vašej korytnačky až po vojnu v Iraku, sú na nezaplatenie.

Hardware, pripojenie a cena

Ako hardwarové nároky tak aj pripojenie pre plynulú hru sú veľmi dôležité. Pre začiatok si vystačíte s Pentiom 800 MHz, 256 MB RAM, GeForce 2jkou a modemovým 56kbps pripojením, no pripravíte si tým pekelné muky a z osobnej skúsenosti odporúčam najmenej AMD 2500+, 512 MB RAM, GeForce 4 a 192kbps pripojenie. Herný pohľad je pseudo-3D. Hra bola vypustená spod krídel najprv neznámej firmy NCSoft, ktorá sa však dnes stáva lídrom na poli MMORPG hier (Lineage 2, Guild Wars, City of Heroes, City of Villains). Samozrejme, hra je spoplatňovaná registračným poplatkom v podobe kúpy hry a pravidelným dvojmesačným poplatkom 29.99$, alebo 1100 sk u nás. Existuje však aj mnoho tzv. FREE serverov, na ktorých nemusíte platiť nič.


Nevýhodou týchto serverov je, že bežia iba na L2j emulátoroch (Lineage II java emulátor), ktoré sú stále plné chýb. No mnoho serverov sa s týmto vyrovnáva po svojom: obmedzovaním pravidiel, trestaním za zneužívanie chýb a najímaním JAVA programátorov, ktorí upravujú kód.

Celkové hodnotenie.

Hra je vysoko návyková, má vysokú hrateľnosť a dá sa povedať, že vás nikdy neomrzí. Hlavnú podstatu tejto hry tvoria ľudia. Ak máte dobrých spoluhráčov, môžete sa baviť hodiny pobehovaním, rozhovorom, nakupovaním a zabíjaním, zatiaľ čo v mizernej partii vás to dlho baviť nebude. Hra síce má vysoké nároky, no grafika je úžasná a hudbu z hry v podobe soundtrackov má veľa hráčov vo svojich MP3 prehrávačoch, aby sa pred spaním ešte raz mohli prebehnúť mestami Adenu. Klient má 1.8 – 2.3 GB (závisí od kroniky) no po nainštalovaní už neťaháte žiadne textúry a lokácie zo serveru. Nakoniec mi zostáva len odporučiť túto hru a pozvať vás na jeden z najlepších serverov Antik Lineage 2, kde určite nájdete veľa priateľov a aj česko-slovensky hovoriace klany a GM.


Výrobca : NCSoft (www.ncsoft.com)
Klient : Lineage 2 (www.lineage2.com)
Odporúčaný server : http://l2.antik.sk

Grafika : 8/10
Hudba : 10/10
Hrateľnosť : 9/10

Celkovo : 9/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD