Hobb Robin: Farseer 1 - Krev a jed

Článok zverejnený 30.07.2004, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Americká fantastika v podaní Robin Hobbovej

Robin Hobb: Krev a jed (The Farseer: Book 1 Assassin’s Apprentice Volume 1). Preklad: Jan Kozák. Obálka: Michael Whelan. Vydal: Návrat, Brno 2000. Počet strán: 261. Cena: cca 260 Sk.

Krev a jed predstavuje prvú knihu trilógie Farseer, ktorá sa v českom preklade stala rozsiahlym cyklom. Je to deväť kníh o smútku, láske, strachu a bolesti, o túžbe po pomste, o nenávisti, dlhej ceste za životom, o smrti a o odvahe zničiť zlo. Farseer nie je rozprávka, je to príbeh o kráľovstve plnom intríg, zloby a nenávisti. Je to príbeh, kde smrť striehne za každým rohom, kde sa obeťou môže stáť ktokoľvek.

Fitz – Chivalry Farseer je chlapec, ktorého sa dedo jednoducho zbavil. Poslal ho otcovi. Nebolo by to také zlé, keby chlapcov otec nebol korunným princom. Vládnuca dynastia Farseer už v minulosti zvykla mať podobné opletačky kvôli nelegitímnym synom. Nie je to teda nič nové pod slnkom, no aký by to bol kráľ, keby si to nevzal k srdcu...

Život mladého Fitza visí na vlásku od začiatku knihy. Jedni sa chcú bastarda zbaviť, druhí si ho chcú ponechať a urobiť z neho svoj nástroj. Z chlapčeka teda postupne vyrastá chlapec a čert chcel, aby sa z neho nestal remeselník ani čeľadník. Jeho povolanie, neberúc do úvahy, že je platené až stravou, ošatením a ubytovaním, je trochu viac nebezpečné. Čeľadníkom sa občas stáva, že ich kôň kopne do hlavy a oni to už nerozchodia. Sem-tam sa stane, že si kováč klepne niečím žeravým po prstoch a už nebude mať čo vystrieť... Ale Fitzovo povolanie má viac čo do seba. So smrťou si podáva ruku takmer každý deň, hlavne keď sú nablízku nájazdníci z Červených lodí.

„Hola-hej!“ vyspevuje si najmladší princ Regal (alias Regál) a vynakladá všetky „svoje“ peniažky na zábavku. Veď čo by to bolo za boháča, keby neoslavoval, kým jeho kráľovstvo leží na pokraji skazy. Ale veď na to tu má ešte bračeka Verityho! Nový korunný princ si div myseľ nezoderie ako sa úporne snaží zachrániť svoj ľud a zem.

Fitz robí čo môže, pomáha a pomáha, no jediné, čo sa mu za to dostane, sú nepríjemné pohľady a štuchance. Ach tá láska. Regal tak miluje Fitz-Chivalryho, že by ho najradšej holými rukami poslal za tetou smrťou. Stará známa sa však neukazuje a Fitz si ďalej behá po svete a vypĺňa si voľný čas svojou prácou.

A znovu tá láska. Aký by to bol chlapec, keby sa nezaľúbil. Je staršia a veľmi pekná. Bude z toho niečo? Možno áno a možno nie. Ale to sa dozviete len v prípade, že si prečítate túto a ďalšie knihy trilógie Farseer.

Konečné hodnotenie: 4/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD