Hellboy

Článok zverejnený 12.09.2004, autor: Mikhael (mikhael[zavinac]post.sk)

Fakty
Žáner: akčno-komiksový
Režisér: Guillermo del Toro
Obsadenie: Ron Perlman (Hellboy), Selma Blair (Liz Sherman), John Hurt, Jeffrey Tambor
Dĺžka: 130 minút
Štúdio: Columbia pictures

Odkiaľ začať? Hm, no ťažko povedať. Ja zvyčajne recenzie na filmy nepíšem, no v tomto prípade ma k jej napísaniu viedla doslova až úbohosť a absolútne nedomyslená filmová adaptácia hore uvedeného komiksu. Po prvé chcem podotknúť, že ja sa osobne medzi veľkých komiksových zanietencov nerátam (z toho v konečnom dôsledku vyplýva aj konkrétne hodnotenie filmu) a nakoľko by mi bolo ľúto sklamaných ľudí v kine, tak píšem túto recenziu ako istú formu varovania.

Ide o film natočený pod taktovkou režiséra Guillerma del Tora, podpísaného napríklad pod druhým dielom známeho zabijaka upírov Bladea. Jeho údel nebol vôbec ľahký, pretože všetci si asi viete predstaviť, aké zložité je urobiť filmovú adaptáciu komiksu a zároveň vystihnúť jeho podstatu a hlavne uspokojiť čo možno najväčší okruh divákov (aj keď nemám pocit, že by sa mu to podarilo). Dosť ale kritizovania, prejdime pekne – krásne k veci.

Príbeh sa začína na neznámom mieste, ktoré ovládajú nemecké nacistické vojská a tie za pomoci akejsi tajomnej (bŕŕŕŕ bojím sa bojííím) sily otvorili portál do pekla, alebo tam kdesi, a aj napriek tomu, že sa tento portál hneď zavrel niečo prešlo z druhej strany do nášho sveta. A tak sa po prvý krát stretávame s malým čudným červeným tvorom s jednou rukou kamennou a s rohmi na hlave. Jeho objaviteľ ho poeticky nazval Hellboy. (niekde v tomto mieste som sa začal sám seba pýtať prečo som si to vlastne zapol a či naozaj nemám lepší program ako pozerať túto „neskutočne skvelú“ rozprávku). Nasleduje skok do súčasnosti a dej je zameraný do mesta s metrom, čo má pre dej filmu dôležitý význam, (veď kde lepšie by sa mohol odohrávať súboj medzi dobrom a zlom ak nie v metre....inak vagón metra je dosť dobre použiteľný ako vražedná zbraň pozn. autora). Nevystupuje tu iba jeden „úžasne krásny“ červený superhrdina, ale je tu ešte Abraham Sapien, vo vode žijúci a smradľavé vajcia požierajúci rybočlovek (vážne som ho chcel nazvať normálne, ale to sa asi poriadne ani nedá), ďalej Liz Shermanová, ktorá na prvý pohľad vyzerá moc milo a normálne, no jej darom je, že dokáže zapaľovať sviečky na narodeninovej torte bez použitia zápaliek (trpí totiž pyrokinézou). Na druhej strane ringu vystupuje ako vodca mocný, holohlavý ujo menom Rasputin, blond dievčina a jeden masochistický zohavený a pomerne dosť ohavne vyzerajúci občan s nemecky znejúcim menom. Tentokrát sa príbeh medzi týmito dvoma stranami (dobrou a ešte horšou) odohráva prostredníctvom bytostí nazývaných ako diablovi služobníci (ide o také malé zlaté a milučko vyzerajúce tvory zďaleka pripomínajúce psíkov) a v duchu hesla zabiješ jedného, dojdú dvaja sa ich počet stále zvyšuje. Zarazilo ma však, ako kompletne scenár ignoruje ľudskú populáciu. Akoby sa jej to vôbec netýkalo (viď scénu, v ktorej Hellboy zvedie tuhý boj s jedným z týchto psíkov v plne zaľudnenej stanici metra a po boji ešte podá krabicu s mačiatkami vydesenej diváčke tohto divadla... to si mohol scenárista odpustiť, pretože to vyznieva prinajmenšom hlúpo, melodramaticky a v konečnom dôsledku aj zbytočne). Čo sa vo filme deje ďalej je len zlátanina všetkého možného, čo tu už raz bolo, ba dokonca niektoré scény si dovolím tvrdiť tu už boli aj dva krát.

Jediné, čo sa filmu vytknúť nedá, sú filmové efekty a kamera. Po tejto stránke podľa môjho názoru znesie aj hodnotenie podľa prísnych kritérií, no opäť sa iba presviedčame, že dobré efekty nijako nezakryjú úbohý scenár a nedomyslený príbeh. Spracovanie Hellboya ako postavy je vcelku fajn, akurát som sa nemohol neustále zbaviť pocitu, že ide o akýsi halloweensky kostým. No napríklad stvárnenie ohňa vyvolávaného mladou pyrokinetičkou (Liz) je dostatočne dobre urobené a vynikajúco dotvára charakter postavy. Síce možno pre tých menej inteligentných jedincov je to presne to, čo hľadajú, ale to už nechám na individuálnom posúdení.

A nezabudnite. Stále máte na výber, ktorou cestou pôjdete. Alebo odomknete dvere samotnému peklu a doprajete tak tomuto svetu krásu apokalypsy, alebo si odtrhnete rohy a začnete „sekať“ dobrotu. V prenesenom význame si to môžete preložiť, alebo pôjdete do kina na Hellboya, alebo si ušetríte peniaze a využijete tie dve hodiny vášho života trošku rozumnejšie. Na úplný záver chcem dodať, že ako dvojhodinové intro k počítačovej hre by to bolo fajn. Škoda, že v tomto prípade to bolo mienené ako celovečerný film...

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD