Pán Prsteňov: Návrat kráľa

Článok zverejnený 07.11.2004, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

15. január 2004. Prečo uvádzam práve tento dátum? Môžete si povedať: ,,veď je to predsa deň, ako každý iný.“ Nie je to však úplná pravda, pretože na tento deň bola naplánovaná jedna dlho očakávaná udalosť. Niektorí z vás už určite vedia načo narážam. Áno hádate správne, tou udalosťou som myslel slovenskú premiéru posledného dielu filmovej trilógie Pána Prsteňov s názvom Návrat kráľa. Po roku dlhého a úmorného čakania sme sa napokon predsa len dočkali :–).

Na úvod tu mám jednu malú radu pre tých, ktorí film ešte nevideli a chystajú si ho pozrieť (ha-ha! – Annun, smejúci sa mierne hystericky). Nečakajte, že film je vernou kópiou jeho knižnej predlohy. Ja som sa naňho tešil skoro ako na letné prázdniny, ale prvé dojmy z neho boli naozaj rozporuplné. Až s odstupom času som si uvedomil, že je vskutku nemožné verne natočiť filmovú adaptáciu takej knižnej predlohy akou je Pán Prsteňov. Preniesť tak obrovský, ba priam gigantický a do detailov prepracovaný svet na filmové plátna sa mi zdá nepredstaviteľné. A preto si myslím, že režisér Peter Jackson spolu s množstvom ľudí, ktorí sa na výrobe tejto trilógie podieľali, si za odvedenú prácu zaslúžia absolutórium. Kniha a film sú totiž dva žánre, ktoré sú si podobné a zároveň odlišné a každý z nich má iné pravidlá. Treba to pochopiť, aby ste si mohli film vychutnať do sýtosti.

Návrat kráľa je poslednou časťou Pána Prsteňov, z čoho vyplýva, že je aj vyvrcholením celého príbehu. Dej sa začne veľmi rýchlo rozbiehať, následkom čoho sa na dlhých 201 minút (toto číslo nie je žiadnou chybou, film má vskutku skoro tri a pól hodiny) ocitnete mimo nášho sveta a necháte sa unášať zábermi nádherných scenérii, skvelými počítačovými trikmi a príbeh o boji dobra so zlom vás úplne pohltí. Prvá scéna, ktorá vo mne zanechala naozaj silný dojem, bola tá, v ktorej Gandalf spolu s Pipinom cválajú na Tieňovlasovi a v pozadí sa pred nimi týči biele mesto Minas Tirith. Jedným slovom, FANTASTICKÉ. Tento pohľad sa ani nedá presne vyjadriť slovami, to musíte vidieť na vlastné oči. Podobných momentov je vo filme veľké množstvo a nedá mi ešte nespomenúť zábery, keď Pipin zapaľuje maják, ktorý oznamuje, že Gondor potrebuje pomoc a následne je signál prenášaný horskými masívmi. Ten kto čítal knihu vie, že bitka na Pelennorskom poli bola opísaná ako obrovský boj. Asi každý z vás bol zvedavý, ako to bude vyzerať vo filme. Môžem vám s istotou povedať, že pohľad na bojisko vám vyrazí dych. Detailné prelety kamery nad bielym mestom, ku ktorému sa blíži dvestotisícová armáda temného pána Saurona sú úchvatné. Všetky tie zábery na ohyzdov, horských obrov, nádherné brnenia gondorských vojakov, dobíjanie brány obrovským baranidlom v podobe vlka, príchod Rohirrimov a vylodenie armády mŕtvych na čele s kráľom ľudí Aragornom robia z celej bitky na Pelennorskom poli skvelý zážitok. Pochopíte, prečo je táto bitka považovaná za najväčšiu v dejinách kinematografie. Príbeh sa však touto bitkou ani zďaleka nekončí. Osud slobodných národov Stredozeme totiž leží v rukách Froda, ktorý sa snaží spolu so svojím priateľom Samom a tvorom zvaným Glum, ktorý bol kedysi takisto hobitom, dosiahnuť úbočia Hory Osudu, jediného miesta, kde môže byť vládnuci prsteň zničený. Schizofrenické monológy, alebo skôr dialógy, medzi Sméagolom a Glumom začnú naberať na obrátkach. Túžba znovu získať svojho ,,milášika“ začne Sméagola natoľko opantávať až napokon nad ním zvíťazí jeho druhé ja, Glum. Ten sa pokúsi získať prsteň tým, že vláka Froda so Samom do brlohu Opuchy. Podarí sa im však utiecť a nakoniec sa dostanú až k Hore Osudu. Tu prichádza finálna scéna, v ktorej sa potvrdia Gandalfové slová, že Glum ešte v tomto príbehu zohrá dôležitú úlohu, či už dobrú, alebo zlú. Čas elfov v Stredozemi pominul a tak sa poslední z tohto rodu vydávajú na cestu na západ. Záver filmu sa odohráva v sivých prístavoch, kde spolu s elfami a Gandalfom odplávajú Frodo a Bilbo, ako nositelia prsteňa. Odchodom troch prsteňov zo Stredozeme sa končí tretí vek a trilógia sa uzatvára.

Myslím, že je úplne bezvýznamné písať tu, či sa oplatí film vidieť. Niekde som raz čítal názor, že Pána Prsteňov polovica ľudstva čítala a tá druhá ho čítať bude. Myslím, že k tomu niet čo dodať a o filme platí zhruba asi to isté. Pozrú si ho všetci bez rozdielu, pretože ako sa hovorí, je správne ísť s davom :).

Aby táto recenzia nevyznela ako jedna veľká oslavná báseň, musím sa zmieniť o niektorých veciach, ktoré sa mi vo filme nepáčili. Najhoršou scénou je Legolasov akrobatický výstup na obrovskom olifantovi. Môžete ma preklínať, vyrobiť moju voodoo bábiku a napichať do nej stovky ihiel, ale aj tak budem tvrdiť, že táto scéna je smiešna a trápna. Aj keď pravdupovediac ani zďaleka nie je tak trápna ako tie scény z Dvoch veží, kde Legolas podivuhodným spôsobom vyskočí na koňa a tá v ktorej jazdí na štíte po schodoch v Helmovom žľabe (osobne si myslím, že je smiešny a trápny celý Legolas, mor na neho –Annun, znechutene). Dosť kŕčovito pôsobí scéna s Elrondom pri korunovácii Aragorna. Predstaviteľ Elronda, Hugo Weaving ,,vystrúha taký ksicht,“ že sa budete veľmi premáhať, aby ste sa nerozosmiali. Obdobne ako u prvých dvoch dielov sa na internete už objavili popisy chýb, ktoré sa vo filme nachádzajú. Je to celkom zaujímavé, aj keď podľa môjho názoru trochu úchylné. Pretože pozerať po dvadsiaty krát ten istý film iba kvôli tomu aby som tam našiel rozličné chyby je podľa mňa absurdné. Ako sa však vraví, proti gustu žiaden dišputát. Potešilo ma však, že Gimli pôsobil oveľa dôstojnejšie ako v Dvoch vežiach, kde z neho scenáristi urobili klauna. Tieto malé nedostatky (ide samozrejme o vec názoru, niekomu tieto veci vadiť nemusia) však vôbec nekazia skvelý dojem z celého filmu. Aby som nezabudol, čo sa hudobnej stránky týka, musím povedať, že Howard Shore opäť vytvoril nádhernú orchestrálnu hudbu, ktorá skvelo podtrhuje atmosféru filmu. Hudobná akadémia ho dokonca nominovala na hudobnú cenu Grammy.

Návrat kráľa je naozaj dôstojným ukončením veľkolepého príbehu. So smútkom si uvedomujem, že o rok do kín už žiadne ďalšie pokračovanie nepríde a nemám sa na čo celý rok tešiť. Objavili sa však informácie, že Peter Jackson by rád sfilmoval aj Hobita, ktorý je akýmsi prológom k Pánovi Prsteňov. To by bolo naozaj skvelé. V kútiku duše dúfam, že v budúcnosti by sa mohli sfilmovať aj príbehy a legendy z Dávnoveku, ktoré sú obsiahnuté v Silmarillione. Či sa tak naozaj stane, neviem. S určitosťou však viem povedať, že Návrat kráľa je film, ktorý sa oplatí vidieť a ktorý sa spolu s predchádzajúcimi dvoma dielmi zapíše veľkými písmenami do dejín kinematografie, aj do našich pamätí.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD