Rowlingová J. K.: Harry Potter 5 - Fénixov rád

Článok zverejnený 07.11.2004, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

Na pulty kníhkupectiev sa koncom minulého roka dostalo piate pokračovanie príbehu o malom čarodejníkovi Harry Potterovi s názvom Fénixov rád. Ako postupne vychádzali jednotlivé diely, zvyšoval sa aj počet ich strán. Od 320 strán, ktoré obsahoval prvý diel sa autorka postupne prepracovala až k terajšiemu počtu strán 830. Ak bude aj naďalej pokračovať v tomto trende, tak siedmy diel by mohol dosiahnuť hranicu 1500 strán. Ak sa moje ,,proroctvo“ naplní, tak celá táto sedemdielna (autorka plánuje zatiaľ sedem dielov) knižná séria bude mať približne 4000 strán. Potom môže, čo do objemnosti a váhy veselo konkurovať všetkým tým encyklopédiám a kronikám, ktorých hrúbky knižného bloku merajú aj 10cm. Vráťme sa ale späť k tomu čo je najdôležitejšie, teda k obsahu.

Štvrtý diel končil znovuzrodením lorda Voldemorta, lepšie povedané získal späť svoju telesnú podobu. Aby získal späť svoju podobu, potreboval Harryho krv ako jednu z prísad do čarovného elixíru. Dozvedel sa, že v Rokforte sa koná trojčarodejnícky turnaj a tak to využil aby dostal Harryho do pasce. Nepodarilo sa mu ho však zabiť a Harry ušiel. Piaty diel pokračuje tam, kde štvrtý končí.

Ako zvyčajne, Harry trávi letné prázdniny u Dursleyovcov. StrýkoVernon, teta Petúnia ani Dudley sa od minulých dielov vôbec nezmenili. Stále dávajú Harrymu pociťovať, že ho nemajú radi. A tak trávi prázdniny túlaním sa po uliciach. Jedného večera sa Harry vracia domov spolu s Dudleym, keď ich nečakane napadne dementor.

Harry ho premôže pomocou svojho ,,Patronusa“ a nemôže uveriť tomu, že ho napadol dementor. Zjaví sa tu však ,,šmukelka“, ktorú Harry dovtedy považoval iba za starú pani, susedku, ktorá ho občas pozývala na čaj. Postupne sa začne dej rozvíjať a na povrch vyplávajú nové skutočnosti. Napadnutie Harryho dementorom je ďalší dôkaz, že Voldemort znova získava svoju stratenú silu. Ministerstvo mágie si však nechce túto skutočnosť pripustiť. Do boja proti Voldemortovi sa spoja niektorí čarodejníci a znovu vytvoria Fénixov rád. Jeho členmi sú starí známi, ale aj niekoľko nových tvári. Harry sa znova stretne so svojím krstným otcom Siriusom Blackom a tiež sa dozvie niečo o minulosti svojo otca a mamy. Taktiež sa dozvieme prečo Severus Snape nenávidel Jamesa Pottera a Siriusa Blacka. Rockfort dostane novú riaditeľku, pretože minister mágie Cornelius Fudge neverí Harryho ani Dumbledorovým slovám o návrate lorda Voldemorta a myslí si, že Albus Dumbledore chce získať miesto ministra. Medzičasom sa na Rockfort vráti Hagrid a prezradí Harrymu o svojej ceste. Harrymu sa začnú snívať zvláštne sny, pričom sa dozvie že to nie sú obyčajné sny, ale že medzi ním a Voldemortom je puto, vďaka ktorému cíti a vidí Voldemortove myšlienky a zámery. Voldemort to zistí, využije túto Harryho výhodu a zároveň aj slabosť a vláka ho do pasce. Harry je totiž jediný, kto môže preňho získať istú vec, ktorá je ukrytá na ministerstve mágie a ktorá má preňho veľkú cenu. Harry sa spolu so svojimi kamarátmi nechá vlákať do pasce. Napadnú ich smrťožrúti a keď už sa zdá všetko stratené, prídu im na pomoc...

Viac už neprezradím, takže keď chcete vedieť ako sa to všetko skončí, nezostáva vám iné, než si prečítať knihu. Neodpustím si však ešte neprezradiť, že záver sa nesie v znamení veľkého súboja. A keď myslím veľkého, tak myslím naozaj veľkého. Piaty diel vám vysvetlí niektoré otázky, ale ako to už má autorka vo zvyku, po prečítaní pred vami vyvstanú nové, ktoré budú vysvetlené v šiestom, poprípade až v siedmom dieli (a tomuto, priatelia, sa hovorí premyslená marketingová stratégia – Annun, napoly znechutene, napoly obdivne). Pre každého milovníka príbehov o malom čarodejníkovi je piaty diel povinnosťou. Je to jedna z tých tzv. návykových kníh. Jej dej vás pohltí a preto sa stále nútite čítať ďalej a ďalej až zistíte, že už nemáte čo čítať, pretože ste na konci.

Je tu však jedna vec, ktorú by som knihe vytkol. A to konkrétne občasná zdĺhavosť niektorých pasáží. Niektoré úseky v knihe sa mi zdali nudné. Tento pocit, ale v o niečo väčšej miere, som mal aj pri čítaní štvrtého dielu. Aj preto zatiaľ za najlepší považujem tretí diel. Avšak je to len môj subjektívny názor. Rozhodne však Fénixov rád nestráca nič z pôvodného kúzla a atmosféry predchádzajúcich dielov. Ak chcete vedieť ako pokračuje príbeh o malom čarodejníkovi, stačí otvoriť knihu a pustiť sa do čítania.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD