Crichton Michael: Netvori z hmiel

Článok zverejnený 16.11.2004, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

Na prelome rokov 1999/2000 sa do našich kín dostal dobrodružný film Vikingovia, v hlavnej úlohe s Antoniom Banderasom(vo filme sa mihla aj herecká legenda Omar Sharif). Film to bol vcelku priemerný, ničím nezaujal ani ničím nesklamal. Po jeho uvedení do našich kín sa diskutovalo skôr o preklade názvu ako o filme samotnom, pretože originálny názov The 13th Warrior bol do slovenčiny preložený ako Vikingovia.

Pred pár mesiacmi sa mi náhodou dostala do rúk kniha s názvom Netvori z hmiel. Názov mi absolútne nič nevravel, i keď meno autora mi bolo trocha povedomé. Obálka ma tiež ničím nezaujala, pretože bola naozaj otrasná. Bol som tak už na najlepšej ceste hodiť túto knihu medzi kopu papierov a kníh, ktoré sa mi povaľujú na scanneri. Nakoniec som ju však po 5 minútach zobral do ruky a začal čítať. Čuduj sa svete, po pár prečítaných stranách mi to začalo byť celé akési povedomé. Ak si myslíte, že Netvori z hmiel sú knižnou predlohou Vikingov, tak myslíte dobre. Otázka znie, kto by si už len dal nejako do súvislosti knihu Netvori z hmiel a film The 13th Warrior, ktorí sa navyše u nás volá Vikingovia. A to možno polovica ľudí ani netuší, že Vikingovia nie sú originálny názov.

Na to, aby ste to zistili, musíte byť:

  1. veľmi, veľmi až nechutne inteligentní
  2. veľkým fanúšikom Michaela Crichtona
  3. alebo si to musíte prečítať
Nechajme však tieto úvahy a venujme sa knihe samotnej.

Hlavným hrdinom je Ahmad Ibn Fadlán, dvoran kalifa al-Muktadira, ktorý sa nešťastnou náhodou dostane v nevhodnej chvíli do nemilosti kalifa. Kráľ Sakalibov totiž požiadal kalifa o vyslanca, ktorý by u nich pomohol vybudovať mešitu, naučil ich stavať pevnosti a obranné zariadenia. Tak sa Ibn Fadlán vydáva z Bagdadu na cestu na sever do Bulharska. Do cieľa svojej cesty však nedorazí, pretože stretne skupinu barbarov, akých ešte nikdy predtým nevidel. Sú to skvelí bojovníci a námorníci zo severu zvaní Vikingovia. Do tábora týchto barbarov onedlho dorazí loď so synom náčelníka kmeňa zo severu so žiadosťou o pomoc. Starena, nazývaná anjel smrti, určí, že na pomoc musia odísť trinásti bojovníci, jeden z nich však nemôže byť severan. A tak Ahmad Ibn Fadlán aj napriek svojej nevôli odchádza spolu so severanmi na pomoc krajine, ktorú začína ohrozovať neznáme zlo.

Ak ste videli film, tak máte asi predstavu ako bude ďalej pokračovať dej knihy. Kniha je vlastne denníkom Ahmada Ibn Fadlána pojednávajúcim o jeho ceste, o stretnutí s Vikingami, o počiatočnej nedôvere voči nim i o neznámom zle, ktoré sa začalo šíriť krajinou na severe. Príbeh je rozprávaný vo forme prvej osoby (asi kvôli tomu, že je to jeho denník, všakže) a kde-tu je doplnený o vysvetlivky k historickým pojmom, poprípade udalostiam, ktoré autor konfrontuje s pozorovaniami a poznatkami Ibn Fadlána.

Ako celok tvorí táto kniha zmes fikcie a faktu s fantáziou navyše. Dej je vcelku zaujímavý a napínavý, i keď mňa osobne pri čítaní už spomínané vysvetlivky trocha rozptyľovali, namiesto toho aby umocňovali pocit z čítania. Netvori z hmiel sú celkom priemerná kniha, ktorá síce zaujme a aj sa vcelku dobre číta, ale nič svetoborné to nie je. Priemerná kniha, ktorá vám spríjemní chladné jesenné večery. Nič viac, nič menej.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD