Roberts John Maddox: Conan a poklad Pythonu

Článok zverejnený 25.03.2005, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

Miesto: Shem, prístav Asgalun, krčma Albatros
Čas: Neurčitý
Objekt: Statný, vysoký, čiernovlasý, modrooký a slnkom ošľahaný Cimmerčan
Poznávacie znamenie: Obojručný meč

Mier, to je slovo, z ktorého každému barbarovi, bojovníkovi, či žoldnierovi naskakujú zimomriavky. Znamená, že nie je s kým bojovať a z toho plynúci nedostatok peňazí naznačuje obmedzený prísun piva alebo vína (A chudobných hostinských! – Annun, vyľakane). Ešteže sa raz za čas naskytne možnosť nechať sa najať ako ochranný sprievod pre nejakú tu karavanu. Keď neprší tak nech aspoň kvapká.

Conan sedel za stolom, popíjal víno a díval sa von oknom na more. Pre Conana, ktorý bol zrodený pre boj, bolo toto obdobie sucha (obdobie sucha znamená pre bojovníkov obdobie mieru) naozaj neznesiteľné. Ako tak sedel a premýšľal o tom, či sa toto pokojné obdobie niekedy skončí, do krčmy vošla trojica cudzincov. Podľa odevu bolo na prvý pohľad jasné, že ide o Aquilončanov. Takéto typy ľudí nepatrili v Albatrose medzi stálu klientelu, ale Conan im nevenoval veľkú pozornosť. Cieľom ich návštevy bol však prekvapujúco práve on. Títo cudzinci chceli zorganizovať výpravu na záchranu ich príbuzného, ktorý sa stratil niekde v miestach južne od Stygie a hľadali ľudí, ktorí by sa na takúto nebezpečnú cestu vydali. Conan bol ihneď rozhodnutý cestovať s nimi. Zomrieť niekde v neznámej krajine bolo preňho prijateľnejšie, ako sa unudiť k smrti v nejakom prístave. To, že mu títo cudzinci nehovoria pravdu, alebo je to iba jeden z dôvodov, prečo sa chcú vydať do tých nebezpečných končín, mu bolo jasné od začiatku, ale keďže situácia bola taká aká bola, jeho duša bojovníka mu nedovolila povedať nie. Opäť zahorela túžbou po dobrodružstve.

Takže, dej som vám v predchádzajúcich riadkoch veľmi stručne naznačil, ale aby ste mali ucelenejšiu predstavu, tak vám ho ešte trochu dokreslím. Conan dostane ponuku zúčastniť sa výpravy na záchranu jedného Aquilonského šľachtica. Keďže práce je čoraz menej a menej, neváha a ponuku prijíma. Plavba po mori ich zavedie až ďaleko do južných krajín, pričom sa cestou zastavia aj v Stygijskom prístave Khemi, kde sa Conanovi podarí zistiť časť informácii o zámeroch trojice Aquilončanov. Na juhu sa stretávajú s viacerými domorodými kmeňmi a vydávajú sa na cestu smerom do vnútrozemia k ruinám jedného prastarého mesta. Na konci vás čaká rozuzlenie, ktoré vám ukáže kto bol v skutočnosti zlý a kto dobrý hrdina, kto mal aké zámery a zistíte, že vo vesmíre nie sme sami (nebojte sa, nejedná sa o žiadnych zelených mužíčkov vo vesmírnych lodiach).

Jedna dôležitá informácia pre tých, ktorí majú radi Conana ako zúrivého a silného bojovníka, ktorý rúbe a seká svojich nepriateľov na kúsky: budete asi sklamaní. Autor tu totiž z tohto Conana – bojovníka urobil skôr Conana – vyjednávača. Samozrejme, že dôjde aj na boj, ale je ho značne menej ako v iných príbehoch. Mne to však ani veľmi nevadilo, pretože celé sa to veľmi dobre číta a nechýba tomu ani potrebné napätie. Aj keď Howard by možno z tohto Conana nadšený nebol. Ani tento fakt však nemení nič na tom, že je to príjemné čítanie, ktoré urazí snáď len práve spomínaných ortodoxných fanúšikov Howardovho Conana.

Obálka: ak si prezriete obrázok obálky, ktorý by sa tu niekde mal povaľovať, tak si určite všimnete zástup akýchsi podivných tvorov s ešte podivnejšími zbraňami, ktoré nevyzerajú, že by ako strelivo používali šípy. Sranda spočíva v tom, že námet tohto obrazu akosi vôbec nezapadá do obsahu knihy. Ale ako vravím, na svete sú horšie veci ako toto, napr. také teplé pivo (A ja rád by som poznamenal, že toto slovné spojenie počujem prvýkrát – Annun, celkom nevinne).

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD