Dračia búrka

Článok zverejnený 10.04.2005, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

V jednu slnečnú stredu (6.4.2005) som prišiel domov zo školy skôr ako zvyčajne. A keďže každý štvrtok idem do školy až na pol jedenástu, mal som pred sebou kopu voľna. Svedomitý a usilovný študent, ktorého čaká maturita, by sa okamžite zavrel do knižnice a začal študovať hŕbu rôznych zvitkov s čudesnými textami (maturitné témy). Ja som sa však rozhodol, že si pozriem nejaký ten film, a tak som si urobil menší výlet do požičovne.

Kráľ Fastrad je potrestaný, keď jeho ríšu napadnú draci. Aspoň tak to vidia jeho poddaní. Drakov podľa nich poslal na Fastrada všemohúci a mocný Dragon, ktorý sa už nemohol pozerať na plienenie a týranie ľudí. Fastrad však neváha a požiada o pomoc panovníka susednej ríše slnka. Ten sformuje skupinu bojovníkov.


„Toto by mohlo byť celkom v pohode,“ pomyslel som si. Ej veru, aký vie byť len život krutý.

Nedá mi to, neinformovať vás hneď v úvode, že tento film je niečo, čo sa slovami dá iba veľmi ťažko opísať, ale aspoň sa o to pokúsim. Stručne povedané, tento film je niečo, čo som už veľmi, ale veľmi dlho nemal možnosť zhliadnuť. Prívlastky ako: „hrozný, trápny, stupídny,“ sú v prípade Dračej búrky viac ako na mieste. Varujem vás, ak vám bude niekto tvrdiť, že je to dobrý film a nebodaj vám ho bude chcieť aj požičať, tak ho okamžite omráčte napríklad úderom do hlavy (Zásadne mu pod nos nestrkáme svoju obuv! Chceme ho predsa iba omráčiť, nie zabiť), zoberte mu kazetu, dvd, či iný nosič na ktorom je tento film zaznamenaný a urýchlene ho zničte. Hoďte ho trebárs pod najbližšie idúce auto. Zachránite tým zdravie nielen sebe, ale možno aj tomu dotyčnému, ktorý vám ten film chcel požičať.

Dej začína tým, že z oblohy dopadne na Zem šesť meteoritov, z ktorých sa prekvapujúco, doslova vykľuje päť drakov. Prečo len päť? Ten šiesty totiž nezvládol pristávací manéver. Čo čert a kráľ Fastrad nechceli, vybrali sa títo draci pustošiť okolie. Fastradov hrad bol zničený a tak bol nútený hľadať útočisko v susednom kráľovstve. Tamojší kráľ nechal sformovať skupinu bojovníkov, ktorí majú za cieľ zabiť týchto drakov. Fastrad sa rozhodne využiť túto situáciu a plánuje prepadnúť hrad a zbaviť kráľa koruny (Tomu hovorím zloduch! - Annun, uznanlivo). Obyčajná tuctová zápletka, akých tu už bolo mnoho. Dalo by sa to tolerovať, ak by sa na to dalo pozerať bez toho, aby ste utrpeli nejakú psychickú ujmu. Pri niektorých scénach som nevedel, či sa mám smiať, plakať, alebo vyskočiť z okna. Demencia tohto filmu je neskutočná. Scény, kde hrad napadnú asi dvadsiati Fastradovi ozbrojenci, ktorí skôr vyzerajú ako roľníci z povolania, ma neskutočne dojali. Ešte zarážajúcejšie bolo, že tento hrad, ktorý síce z niektorých záberov vyzeral ako opevnené hradisko z čias Veľkomoravskej ríše, strážili pri bráne dvaja vojaci. Teda to ani nebola brána, ale skôr také väčšie dvere. A úplne ma dorazil jeden rozhovor vo väznici, kam prišla oná skupina „drakobijcov“ zachrániť kráľa. Jeden z kráľových strážcov múdro podotkne, že si musia rýchlo zaobstarať zbrane. A hlavný hrdina, ktorý mimochodom vyzerá ako dennodenný návštevník pohostinstva pýšiaceho sa nálepkou, štvrtá cenová skupina, mu ešte pohotovejšie odpovie, že je to pravda, pretože Fastradovi muži sú v hroznej presile. Ešte raz pripomínam, že tých mužov bolo približne dvadsať, takže táto veta vyznela tak stupídne, že moja chuť dopozerať film sa rapídne znížila. Ale keďže v tom momente pre mňa bolo zábavnejšie všetko čo nemalo súvis s už spomínanými maturitnými zvitkami, donútil som sa to dopozerať dokonca. S odstupom času začínam o tomto svojom rozhodnutí pochybovať.

Dej tohto filmového skvostu je vlastne celý obsiahnutý v hore uvedenom popise, ktorý sa nachádza na obale filmu. Spomína sa tam síce aj nejaký mocný Dragon, či ríša slnka, ale nič z toho som vo filme nezaregistroval. Nestačí, že samotný film je maximálna sprostosť umocnená na dvadsiatu, ale ešte aj na obale sú popísané takéto bludy.

Skrátka tento film je niečo otrasné, nudné a trápne. Nie je tu absolútne nič čo by som mohol kladne ohodnotiť. Dokonca to nezachráni ani odpoveď holohlavého orientálneho mnícha, ktorý je tiež členom „dračej partie“, na otázku hlavného hrdinu, že čo všetko obsahuje tá skvelá polievka, ktorú mu ponúkol. Uznajte, že sušený tigrí penis ešte zo žiadneho filmu neurobil skvelý snímok (ale zato spríjemnil už nejednu polievku! – Annun, vedúcky). Jednoducho z tohto filmu budete mať najväčší zážitok, ak ho nikdy neuvidíte.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD