Zahn Timothy: 3x Star Wars

Článok zverejnený 10.04.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Predstavovať fenomén Star Wars je iste zbytočné. Vzhľadom na jeho úspech bolo napísaných viacero kníh, ktoré zachytávajú osudy niektorých hrdinov v konkrétnych, vypichnutých príbehoch. T. Zahn to pojal komplexne a napísal plnohodnotné pokračovanie filmových Hviezdnych vojen, kde rozvíja ďalej osudy všetkých hlavných postáv. Možno nie je najoriginálnejší, keďže nepriateľom je opäť Impérium, no na druhej strane nevnucuje fanúšikom nič, s čím by nemohli súhlasiť a využíva známe prostredie. Nie je to však len obyčajné rozvinutie toho, čo načrtli filmy. V známom prostredí Zahn ponúka mnoho nových vecí, svetov, rás, postáv a ich dobrodružstiev. Mnohými prvkami naväzuje nenásilnou formou aj na to, čo už bolo spomenuté vo filmoch, čím len umocňuje príbeh, ktorý je v týchto knihách naozaj pútavý. Dej posúva vpred postupným odkrývaním tajomstiev a motívov niektorých postáv. Píše prehľadne a napriek väčšiemu množstvu postáv sa v príbehu človek nestráca.
Je to samostatný, ucelený príbeh, ktorý by mohol zaujať každého priaznivca sci-fi a pre fanúšika Hviezdnych Vojen by mal byť rozhodne povinným čítaním. Môžeme len dúfať, že dôjde aj k jeho filmovej podobe.

Star Wars – Dedič ríše

Star Wars: Heir to the Empire, Sci-fi, 375 strán, 32 kapitol, 1991/2000

Päť rokov po víťazstve Aliancie rebelov v Boji o Endor, po zničení Hviezdy smrti, na ktorej zahynul Temný Jedi Anakin Skywalker známy ako Darth Vader, Cisár Impéria, tiež mocný Temný Jedi a množstvo vysokých dôstojníkov a špičkových vojakov Impéria, sa z rebelov vzniknutá Nová Republika snaží udržať si moc, rozširovať svoj vplyv a vysporiadať sa s rozpadajúcimi sa zvyškami Imperiálnych síl roztrúsených po galaxii. Na palubu Imperiálneho torpédoborca Chiméra pod vedením kapitána Pellaeona prichádza záhadný, posledný živý veľkoadmirál Impéria Thrawn. Thrawn je geniálny taktik a stratég, ktorého si vážil aj sám cisár a pod jeho vedením sa znovu formuje imperiálna hrozba pre Novú Republiku. Na planéte Wayland objavil tajný Cisárov sklad s mnohými jeho tajomstvami, ktoré je rozhodnutý použiť na zničenie nepriateľa. Taktiež sa tu stretáva so šialeným Majstrom Jedi Joruusom C´Baothom, ktorý mu sľúbi pomoc, len ak mu dodá Luka Skywalkera a jeho sestru Leiu Organu Solo, aby ich pretvoril na svoj obraz ako rytierov Jedi. Republika však zatiaľ o Thrawnovi netuší. Leia a Han Solo sa vzali a čakajú dvojičky, no neprestávajú pracovať pre Republiku, ktorá ich aj Luka značne zaťažuje neodkladnými povinnosťami. Lando Calrissian abdikoval na post generála a venuje sa správe ťažobnej kolónii na planéte Nkllon, no ani jeho nenechá obnovujúce sa impérium na pokoji. Všetci sa budú musieť opäť spojiť proti nebezpečnému protivníkovi ...

Star Wars – Nástup temnej sily

Star Wars: Dark Force Rising, Sci-fi, 424 strán, 29 kapitol, 1992/2000

Princeznú Leiu sa pre šialeného Jediho pokúšajú uniesť príslušníci neznámej rasy, pred ktorými sa ona a Chewbacca ako jej ochranca uchýlia na Kashyyyk. No aj tu ich však objaví prepadová jednotka. Jeden člen, ktorý útok prežije, v Lei spozná Lady Vader, dcéru Lorda Vadera, ktorý kedysi jeho ľudu pomohol. V nádeji, že ich pretiahne (Eh? – Annun, znepokojene) na stranu Republiky (Ach. – Annun, upokojene), sa Leia a Chewbacca vydávajú sami, neozbrojení, na ich rodnú planétu. Han, Lando a Luke sa z rôznych dôvodov často stretávajú s pašerákom menom Talon Karrde, ktorý si síce chce zachovať neutralitu, no vplyvom okolností sa stále viac a viac pridáva na stranu Novej Republiky. Ako jediný pozná úkryt dávno stratenej flotily Katana, ktorej získanie by výrazne pomohlo jednej, alebo druhej strane. Často sa križujú aj cesty Luka a Karrdeovej spoločníčky Mary Jade, ktorá ho z akéhosi dôvodu nenávidí, no bez ohľadu na jej nenávisť je donútená s ním spolupracovať. Pod vedením veľkoadmirála Thrawna Impérium značne úspešne útočí na kolónie hraničnej oblasti Novej Republiky, a tiež sa im podarilo nahlodať aj vnútornú stabilitu republikovej vlády. Admirál Ackbar bol obvinený z vlastizrady. Han a Lando, ktorí už tak majú plné ruky práce, sa musia ešte aj snažiť dokázať jeho nevinu.

Star Wars – Posledný rozkaz

Star Wars: The Last Command, Sci-fi, 447 strán, 29 kapitol, 1993/2000

Osudy všetkých smerujú k nevyhnuteľnému stretu. Flotila veľkoadmirála Thrawna sa po úspešnej akcii na Coruscante formuje na posledný útok. Sily Novej Republiky to očakávajú a pripravujú sa zaútočiť na inom mieste, dúfajúc, že preľstia geniálneho stratéga Thrawna. Leia sa pokúša odhaliť v budove vlády tajného Thrawnovho špióna, známeho ako zdroj Delta. Han a Lando sa pripravujú na tajný útok zameraný na zničenie Thrawnovho klonovacieho zariadenia a taktiež sa blížia k poslednému stretnutiu cesty Luka, Mary Jade a Joruusa C´Baotha.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD