Fabian Robert: Mariňáci

Článok zverejnený 22.04.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Sci-fi, 538 strán, 19 kapitol, 2000/2000

Profesionálna vojenská jednotka, tajná misia, neznámy nepriateľ, opustená planéta, zrada, smrť a boj. Rozhodne to má ďaleko do originálneho nápadu, keďže ponúka to, čo tu už bolo mnohokrát. No kvalita tejto knihy spočíva v tom, ako to podáva. Je stanovená jediná záhada, k vyriešeniu ktorej celý príbeh smeruje a čitateľ je zvedavý, čo je za tým. S tým spojené vojensko-taktické operácie mariňákov, nasadené proti nebezpečnému protivníkovi, akcia, dobrodružstvo a gradácia deja.

Ako hovorí samotný názov, ide o mariňákov. V tomto to autor pojal naozaj zaujímavo, pretože v knihe v podstate niet hlavného hrdinu. Celá skupina mariňákov mu poskytuje možnosť rozvinúť jednotlivé charaktery, zamerať sa na odvahu, hrdinstvo, česť a spolupatričnosť. Neskôr sa k záchrancom pridáva pár civilistov, u ktorých zas rozvíja vlastnosti opačné oproti profesionálnym bojovníkom, ako strach, túžba prežiť. Vzhľadom na množstvo postáv sú niektoré úplne v úzadí a nepodstatné, no mnohé ostatné zas posúvajú celý dej a človek u nich sleduje rozdielne názory na mnohé problémy, ich vzájomné vzťahy a konfrontácie. Vychutnajte si tú akciu a hor sa do boja za spravodlivú vec.

Dej

Mariňáci sú v súčasnom období mieru jedinou zložkou stabilnej armády, ktorá má skutočné bojové skúsenosti. Sú to najlepšie vycvičení muži, ktorí prechádzajú najtvrdším výcvikom. Sú nasadzovaní na problémy vyžadujúce si vojenskú podporu, vzbury, politické prevraty, štrajky v jednotlivých kolóniách. A tiež sú vysielaní ako upratovacia čata po chybách veľkých zvierat. Ostatní členovia armády nimi opovrhujú, napriek tomu, že sú najlepší a najlepšie vybavení. Prepadová čata Námornej pechoty poručíka Harisa sa práve vracia z výcviku na Marse a teší sa na zaslúžené voľno. No okamžite po návrate sú narýchlo povolaní na tajnú misiu. Čata poručíka Harisa, seržant Seeks, dvaja piloti a jednotka rozdelená na tri družstvá Alpha, Bravo a Charlie, celkovo 37 mužov, sa naloďujú na svoju loď, bojový krížnik Regulus 5 a vyrážajú na vzdialenú planétu v systéme jedinej hviezdy NSC – 2743631. Rozkazy znejú dosť hmlisto. Zabezpečiť tamojšej geologickej kolónii technickú pomoc, no kvôli utajeniu za žiadnych okolností nekontaktovať veliteľstvo. Na rádiové volanie nikto neodpovedá, po pristátí nachádzajú stanicu úplne opustenú a všetko naznačuje tomu, že už dlhšiu dobu. Po čase chytia jedného z kolonistov, ktorý ich privedie do úkrytu, kde ich zo všetkých prežilo iba zopár. Nevedia čo, ale niečo ich po jednom likvidovalo, než sa ukryli v kryte pri jadrovom generátore stanice. Na povrchu je len družstvo desiatnika Perkinsa – Charlie, a kolonisti tvrdia že neopustia úkryt, pretože tak málo vojakov nemá šancu. Vojaci sú napätí. Dvaja pri bežnej prehliadke hlásia podozrivý kameň, a viac sa neozvú. Zakrátko dostane Haris na materskej lodi správu so žiadosťou o posily. Výsadok bol napadnutý, no nevedia kým.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD