Zahn Timothy: Star Wars - Ruka Thrawnova

Článok zverejnený 15.05.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Ide o pokračovanie Zahnovej predošlej trilógie Hviezdnych vojen. Príbeh sa odohráva pätnásť rokov po filmovej epizóde šesť a desať rokov po Zahnovej knižnej trilógii. V príbehu naďalej vystupujú postavy z filmov aj z kníh, ku ktorým sa pridáva množstvo nových postáv, čo zo začiatku môže trochu miasť aj čitateľa predošlých kníh, no ten sa v tom rýchlo zorientuje. Práve preto však odporúčam čítať tento príbeh až po prečítaní predošlej trilógie. V príbehu je množstvo odkazov na udalosti nielen z filmov, či Zahnových kníh, ale aj z množstva iných príbehov z prostredia hviezdnych vojen, ktoré vznikli v období, než Zahn napísal toto pokračovanie. To si však zrejme vychutná len ten, kto ich pozná. Celkovo tu Zahn má len jednu hlavnú zápletku a pár vedľajších cieľov, bez prekvapivých zvratov, či ich rozvetvenia, no zachoval si pútavý štýl písania, čo fanúšikov tohto žánru rozhodne zaujme a nesklame.

Prízrak minulosti

Spectre of the Past, sci-fi, 291 strán, 24 kapitol, 1997/2004

Desať rokov po porážke veľkoadmirála Thrawna to vyzeralo na definitívne víťazstvo Novej Republiky. No nič nie také sa podľa všetkého nedeje. Kapitán Pellaeon je teraz admirálom a zároveň najvyšším veliteľom pozostatkov impéria, ktoré si z pôvodnej väčšiny galaxie udržalo už len niekoľko desiatok systémov. Impérium sa zmieta v smrteľných kŕčoch a Pellaeon dospel k svojmu najťažšiemu rozhodnutiu – pristúpiť na vyjednávanie o mieri. Aj keď je najvyšším vojenským veliteľom, toto rozhodnutie sa stretáva s nevôľou Moffov, politických vodcov Impéria. Najmä jeden z nich, Disra toto rozhodnutie odmieta, no z čisto sebeckých, finančne a mocensky orientovaných dôvodov. Kuje pikle proti Pellaonovi a vytvorí tajný triumvirát, ktorého ďalšími členmi sú major Gordin Tierce, jeden z posledných cisárových gardistov a Flim, podvodník a herec, ktorý je ich najväčším tromfom v tejto špinavej hre. Je totiž prestrojený za Thrawna a už len samotná myšlienka, že by sa Thrawn vrátil do čela Impéria, im zaručuje značný vplyv na jednotlivé imperiálne zložky.

No politika je sama o sebe špinavá záležitosť a ani v Novej Republike to nevyzerá najružovejšie. Väčšina svetov totiž nadobudla pocit, že hrozba Impéria je nadobro preč a vyťahujú na povrch svoje staré spory. Republika tak nielenže musí čeliť hrozbe zvonku, ale aj deliť svoje sily na udržanie poriadku vo vnútri. Naviac sa dostali na povrch fakty, že Bothani prispeli k zničeniu Caamasu a to len prispelo ako zámienka pre rozpútanie týchto starých rodových a klanových sporov v mene Caamasskej spravodlivosti. Toto samozrejme využíva Disra a jeho spojenci, ktorí všemožne podporujú vyhrotenie týchto sporov, aby rozložili Republiku zvnútra.

Luke Skywalker je už skúsený Majster Jedi, ktorý trénuje nových Jediov v akadémii na Yavine, Han a Leia stále pracujú v službách Republiky a v podstate všetky postavy si ďalej žijú po starom. No nová hrozba ich opäť zvedie dohromady. Luke, Leia a Han sa vrhajú do boja za správnu vec, okolnosťami je k tomu rovnako donútený aj Lando Carlissian. Šéf pašeráckej organizácie Tallon Karrde má popri svojej ochote pomôcť starým priateľom tiež osobný záujem potlačiť túto hrozbu, pretože pravý Thrawn mu prisahal osobnú pomstu a už len Thrawnovo meno v ňom vzbudzuje rešpekt a strach, nie to ešte jeho návrat. S Karrdem prichádza aj Mara Jade, takže starí priatelia a záchrancovia Republiky sa opäť spájajú, aby odvrátili zrejme už poslednú hrozbu Impéria a aby urovnali politické spory, ktorými sú zmietané obe strany.

Vízia budúcnosti

Vision of the Future, sci-fi, 525 strán, 43 kapitol, 1998/2004

Bothanská kríza súvisiaca so zničením Caamasu vrcholí, nad Bothawui sa zhromažďuje množstvo bojových lodí. Jedni, aby planétu chránili, druhí, aby ju napadli. Čakajú len na zámienku. Každý sa ženie za svojim vlastným cieľom, aby spravil, čo sa dá na podporu, či zastavenie krízy. Generál Wedge Antilles zostáva na Bothawui strážiť generátor planetárneho štítu, ktorý sa zas Disrovi muži snažia zničiť. Han Solo a Lando Calrissian odlietajú na Bastion, hlavné sídlo Impéria, aby získali dokument s pravdou o Caamase. Za rovnakým účelom sa vydáva Talon Karrde hľadať svojho bývalého šéfa Jorju Car´dasa. Disra a jeho spojenci sa snažia upevniť svoju moc a nájsť Ruku Thrawnovu. Luke Skywalker sa vydáva zachrániť Maru Jade, ktorá bola zajatá na neznámej planéte a spolu tam objavujú nielen tajnú základňu neznámych síl, ale aj svoje vzájomné city. Pellaeon sa zas snaží nájsť dôkazy o zrade moffa Disru a zároveň čaká na stretnutie s generálom Iblisom, kvôli rokovaniu o mieri. Bel Iblis bol však odvolaný inam, tak sa tam miesto neho vydáva Leia Organa Solo. Každý sa vydáva svojou cestou, aby sa napokon mohli stretnúť v záverečnom súboji znepriatelených mocností.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD