Star Wars: Pomsta Sithov

Článok zverejnený 24.05.2005, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

alebo
ako natočiť trápny film rýchlo a ľahko za stopätnásť miliónov dolárov

alebo
ako Annun vyzve polovicu sveta, aby mu dolámala nohy

Tak, včera som zhliadol v kinách ten ospevovaný, úžasný, skvelý film, to dramatické zakončenie ságy, ktoré nemalo nechať oko v hľadisku suché. Hneď na začiatok treba povedať, že som nikdy nebol veľkým fanúšikov Star Wars (odteraz len SW). Prvý krát som videl čo – to zo starej trilógie keď som mal okolo desať rokov a vtedy to na mňa spravilo hlboký, pozitívny dojem. No keď som sa k Hanovi Solovi, Lukovi a ostatným dostal znova a o pár rokov starší, už som v tom videl len rozprávku, ktorá ma nijako extrémne nezaujala.

Toľko teda na začiatok. Táto nová trilógia sa mi, ako správnemu kacírovi, v niektorých momentoch páčila dokonca viac ako tá stará, pretože aj keď dej a postavy niekedy za veľa nestáli, aspoň sa bolo na čo pozerať.

A tu by som vlastne mohol recenziu ukončiť. Pretože Pomsta Sithov je presne taká. Bola by vynikajúcim introm pre nejakú počítačovú hru, no ako film neobstojí.

Čo vás teda v kine vlastne čaká? Zhliadnete poslednú epizódu z tragickej premeny Anakina Skywalkera na toho ťažko dýchajúceho zloducha s magnetofónom na bruchu, na Darth Vadera. Osobne som sa na toto značne tešil, pretože po prečítaní niekoľkých recenzií a debát som došiel k záveru, že vnútorný boj Anakina je výborne zvládnutý a posúva celý film až niekde do výšin „psychologickej drámy“.

Vskutku.

Dovolil by som si teraz sprostredkovať krátky, voľný prepis Anakinovej premeny:

Anakin: Som rytier Jedi. Mám svoje pochybnosti o Rade, no milujem svojho Majstra a svoju ženu. Som kancelárov priateľ.
Kancelár: Ty počuj, Anakin, čo tak temná stránka sily?
Anakin: V pohode. *ide poprepichovať nejakých tých Jediov*

Samozrejme, trochu preháňam, na Anakinovej premene mali podiel aj iné, relatívne dôležité udalosti (ktoré tu z úcty pre tými, čo film nevideli, nemienim spomínať), no ani to nezachránilo tento zlomový moment filmu pred tým, aby bol naivný, neuveriteľne rýchly a taký plný klišé, až ma z toho bolela prostata.

Tak. Scenár je zlý. Vo filme nájdete viac nelogických scén ako treťotriednom filme pre dospelých, dialógy vás rozplačú a aj keď sa Lucas očividne snažil napísať drámu, väčšinou pôsobí skôr humorne. Nechcem tu rozpisovať konkrétne situácie, pretože film je ešte stále v kinách a nemusel ho teda vidieť každý, no upozorňujem, ak vo filmoch radi hľadáte nejakú logiku, alebo hlbšiu myšlienku, nechoďte na SW.

Postavy sú na tom rovnako biedne. Špeciálne Obi Wana by kľudne mohla nahradiť figurína v čižmách a baterkou, no nie je jediný. Výnimkou je len scéna po súboji s Anakinom, kedy konečne ukáže, že má aj nejaké emócie (táto scéna, po nesmierne dlhom a nesmierne nudnom súboji, je inak jeden z mála naozaj svetlých momentov filmu).

Čo ma na filme príjemne prekvapilo, boli herecké výkony jednak Iana McDiarmida (Palpatine) a jednak samotného Haydena Christensena (Anakin). Anakin síce až príliš často vrhal „temné, zlé, strašne cool“ pohľady niekam za kameru, inak ale svoju postavu zvládol omnoho lepšie ako v predošlých dieloch. Natalie Portman bola značne nevýrazná, čo ma osobne mierne rozosmutnilo, ale tak, nie každý deň je prvý máj. Ostatní boli hrozní. Treba ale povedať, že hercom prácu značne sťažovali hrozne napísané, patetické dialógy (hlavne zamilované rozhovory medzi Anakinom a Padmé stáli za to) a slovenský dabing. Doteraz nerozumiem, prečo by Padmé mala znieť ako Bubbles z Powerpuff Girls, ale budiž. Z digitálnych postáv absolútne exceloval „ten malý zelený“ Yoda, ktorý zrejme nielen dal do vrecka všetkých ostatných hercov, ale mal na svedomí aj najlepšiu bojovú scénu filmu.

Ad bojové scény. Nemienim sa vzdať názoru, že jeden Jackie Chan s kúskom povrazu a podkovou dokáže vyčarovať neporovnateľne lepšiu akčnú scénu ako bradatý dedko v plášti s farebnou baterkou. Aj napriek tomu ale musím povedať, že scéna Yoda Vs Palpatine, či zopár záberov z bojov na planéte Kashyyyk boli výborné. Toľko krát spomínaný dlhý súboj Anakina proti Obi Wanovi mi zase pripadal značne nudný a už po pár minútach som sa nevedel dočkať jeho šťastného konca. Súboje všelijakých neschopných mašín proti Jediom ma ledva prinútili zdvihnúť pohľad k plátnu a momenty typu „R2D2 poleje olejom zlých, veľkých a hlúpych robotov“ patrili už do úplne iného filmu (zrejme do niečoho na spôsob Sám doma).

Čo ostáva? Digitálne efekty boli na výbornej úrovni a to je snáď jediná vec, ktorá film drží nad vodou. Keď vás totiž neosloví dej, môžete tých 140 minút v kine stráviť aspoň vcelku podarenou prehliadkou najrôznejších kútov galaxie a vesmírnej techniky. Bohužiaľ, kameru mal na starosti niekto s obrovským apetítom pre sladké cukríky a tak sa pripravte na veľa dramatických západov slnka, ešte dramatickejších erupcií lávy na pozadí dramatických bojov medzi dramatickými hrdinami, niekoľko dramatických explózii dramaticky načasovaných v tých dramatických momentoch a na dramatické pohľady spopod dramaticky čiernych kapucní. To ale zrejme patrí ku kultúre SW.

Hudba je lepšia ako celý zvyšok filmu dohromady. Imperial March sa síce ozve len v niekoľkých náznakoch, John Williams ale aj tak dokázal dať dohromady výborný soundtrack plný známych motívov, atmosférických chorálov a nervy drásajúcich melódií. Ktovie, možno sa raz Lucas naučí písať scenáre aspoň z polovice tak dobre, ako Williams hudbu. A to potom, priatelia, bude svet oveľa krajšie miesto. Zvukové efekty sú už štandardne na vysokej úrovni, pre mňa osobne bol tuberácky dych Darth Vadera v inak úplnom tichu jeden z mála momentov filmu, kedy som sa cítil naozaj dobre.

A to, drahí priatelia, je všetko. SW neponúka nič nové, nič prevratné, nič, čo by vás postavilo zo stoličky. Len niekoľko plytkých postáv, smiešny scenár, krásne, digitálne prostredie a božskú hudbu.

Osobne si radšej do uší napchám slúchadlá a pôjdem sa prejsť niekam do prírody.

Zhrnutie:
Plusy: hudba, efekty, Palpatine, Yoda, pekná tvár Natalie Portman
Mínusy: dialógy, scenár, ostatné postavy, klišé a na Slovensku aj dabing

Celkové hodnotenie: 3 / 10

PS: ak by sa vo filme neobjavili R2D2 a C3PO, dal by som mu 4 / 10. Keďže som ale zrejme jediný človek na svete, ktorý týchto dvoch smieškov nemôže vystáť, mám smolu.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD