Vojna svetov

Článok zverejnený 12.07.2005, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Šialene smädní, šialene nebezpeční

1War of the Worlds
Réžia: Steven Spielberg
Produkcia: Tom Cruise, Kathleen Kennedy, Paula Wagner, Colin Wilson
Scenár: Josh Friedman, David Koepp
Predloha: H. G. Wells – War of the Worlds
Špeciálne a vizuálne efekty: David Blitstein, Dennis Muren
Hudba: John Williams
Hrajú: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins, Miranda Otto, Camillia Sanes

V roku 1898 napísal H. G. Wells knihu Vojna svetov. Teraz, po viac ako sto rokoch, bol natočený rovnomenný film inšpirovaný práve touto knihou.

Vojna svetov nie je obyčajným filmom s kopou mimozemšťanov. Vojna svetov nie je úplne typickým americkým kasovým trhákom. Vojna svetov je totiž dramatickým vedecko-fantastickým filmom, ktorého hlavnými hrdinami sú traja obyčajný ľudia. Žiadny americký prezident obetujúci sa za svoju vlasť. Žiadny boj veľkých amerických hrdinov za česť. Žiadne veľké klišé v podobe záchrany sveta americkými vojakmi.
Tak o čom teda vlastne Vojna svetov je?

2Na počiatku bola kniha. A o pár rokov jej prvé filmové spracovanie. Dovolím si tvrdiť, že väčšina čitateľov tejto recenzie v tom období ešte nežila. A tak nemohla počuť rozhlasové vysielanie Vojny svetov v podobe spravodajských vstupov z roku 1938.

Musím ešte podotknúť, že medzi knihou a súčasným filmom je jeden „drobný“ rozdiel. Film sa odohráva v 21. storočí, zatiaľ čo knižná budúcnosť je pre nás už dávnou minulosťou, a miesto deja je presunuté z Veľkej Británie do USA.

Zdá sa, že Vojna svetov zaujala už dávno predtým, ako sa Steven Spielberg presadil na svojej režisérskej stoličke. No napriek tomu sa pre neho stala veľkou výzvou. A ostala pre neho výzvou dlhých 12 rokov, po ktorých sa tento režisér konečne rozhodol svoj plán realizovať. A to vám poviem, vyšlo mu to výborne!

3Príbeh sa začína slovami z prvej kapitoly knihy, ktorú si môžete v angličtine prečítať napríklad tu. Celý príbeh hovorí o príchode mimozemšťanov, avšak tentoraz zo subjektívneho pohľadu robotníka menom Ray Ferrier (Tom Cruise).

Ray je otcom dvoch detí, ktoré nie sú nadšené tým, že ho musia navštevovať. Ray totiž nie je práve otcovským typom muža a v skutočnosti je len veľkým dieťaťom s nedostatkom zodpovednosti. Možno práve to bolo dôvodom, prečo sa Ray a Mary Ann (Miranda Otto) rozviedli.

Keď malá Rachel (Dakota Fanning) a jej veľký brat Robbie (Justin Chatwin) prichádzajú na víkend k otcovi, čakajú zase raz nudné dva dni s minimálnou starostlivosťou z otcovej strany a nemýlia sa.

Až kým nepríde búrka s dvadsiatimi šiestimi bleskami, ktoré udrú na to isté miesto. A toto určite nemôže byť náhoda.

4Ray Ferrier, a s ním aj celé mesto zisťuje, že pod zemou je niečo ukryté – konkrétne obrovské Trojnožky, slúžiace mimozemšťanom ako vraždiace nástroje. Tak sa z obyčajného dňa stáva dlhotrvajúci boj o prežitie a záchranu rodiny, za ktorú zodpovedá práve Ray. Otec musí ochrániť svoje deti a dostať ich do bezpečia. Jeho rola nezodpovedného muža sa končí, keď zažíva skutočný strach o životy svojich detí.

Na celý film sa divák pozerá výlučne z pohľadu jedného obyčajného človeka snažiaceho sa o prežitie. Spielberg nám ukazuje ohromné stroje vydávajúce desivý zvuk, množstvo ohňa, bolesť, strach a úzkosť. Nejde tu len o inváziu mimozemšťanov a pokus o zničenie našej planéty. Tu ide o ľudský život.

Myslím, že problematiku mimozemskej invázie stavia film Vojna svetov do akéhosi nového svetla. Mimozemšťania sú tí, ktorí sú veľmi smädní / hladní a chcú nás, úbohých ľudí, ktorí sú v knihe aj vo filme predstavení ako obyčajní mravčekovia. Ľudstvo nie je schopné postaviť sa votrelcom na odpor, a tak vlastne ani nejde o skutočnú vojnu. Pár záberov na armádu, ktorá nemá šancu proti gigantickým a smrteľne nebezpečným Trojnožkám, ešte nerobí z filmu vojnový akčný trhák. Vojna svetov zachádza skôr do psychologického a desivého thrilleru, kedy si celé kino po odznení trúbivého zvuku z Trojnožky uľahčene vydýchne.

5Pálivé lúče, lasery, hrmot strojov a množstvo ľudí. To je Vojna svetov. Šanca na prežitie tu stále je, ale je príliš malá na to, aby niekomu ešte ostala viera.
Keď niekomu vyzabíjajú mimozemšťania celú rodinu, prestáva veriť a je schopný šialených činov. Hovorím o postave Harlana Ogilvyho (Tim Robbins) (ktorý je inak pomenovaný po postave astronóma z pôvodnej knihy - pozn. Annun), ktorá sa chce bezhlavo vrhnúť do boja proti votrelcom. Neberie ohľad na Raya ani Rachel, ktorí sa úzkostlivo snažia prežiť a zachrániť. Malá časť filmu je teda venovaná boju, v ktorom sa súperom nestávajú bytosti z vesmíru. V ohrození života sa charakter človeka mení na nepoznanie a človek sa stáva človeku vlkom. Ľudská rasa nie je jednotná, spojenie zlyháva.

Sklamaním v očiach divákov je azda len koniec. Mohol byť lepšie napísaný a natočený. Ale od Američanov sa asi nedá čakať nič iné ako... No, veď si to pozrite. Aj tak to stojí za to!

6Čo sa hereckých výkonov týka, všade počuť samé chvály na Toma Cruisa. Ako inak. Oscarový herec nemôže ostať bez chvály. A tú si určite právom zaslúži!

Napriek tomu, ja chcem vyzdvihnúť aj postavu Rachel, ktorú si zahrala jedenásťročná Dakota Fanning. Zázračné dieťa. Jej herecký výkon nemôže ostať nepovšimnutý, pretože je viac než obdivuhodný. Bola som uchvátená tým, ako dokázala kričať, vrieskať, nariekať, a napriek tomu pôsobiť stále rozumnejšie ako jej otec.

Na druhej strane sa mi výkon Justina Chatwina zdal trošku slabší, čo však môže byť spôsobené nedostatkom priestoru. Dospievajúceho chlapca nerešpektujúceho svojho otca zahral veľmi dobre a s Dakotou tvorili výborný herecký pár súrodencov, ktorí sa musia ochraňovať, keďže ich otec na to ešte nedorástol.

Určite je ešte veľa vecí, ktoré som o tomto veľkolepom dielku chcela povedať, ale bohužiaľ, zabudla som. Bolo by to však na dlhé rozprávanie a ja verím, že vy sa už nedočkavo hrniete do kina. :)

Film Vojna svetov nie je dokonalý, má isté drobné nedostatky, no napriek tomu stojí za zhliadnutie!

Konečné hodnotenie: 8/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD