Sapkowski Andrzej: Zaklínač 1 - Poslední přání

Článok zverejnený 05.01.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Andrzej Sapkowski: Zaklínač I. – Poslední přání (Ostatnie źycenie) a Cesta, z níž není návratu (Dróga, z której się nie wraca)
Preklad: Stanislav Komárek, Jiří Pilch
Obálka: Jana Komárková
Príloha: Stanislav Komárek – Mapa severních království
Vydal: Leonardo, Ostrava 1999
273 strán, 412 Sk

Sedem výborných poviedok, sedem krát Hlas rozumu. To všetko tvorí výbornú knihu Zaklínač I. – Poslední přání od známeho poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho, ktorý sa svojou tvorbou preslávil nielen u nás, ale samozrejme aj v Poľsku, Česku a tiež v Rusku, Nemecku a Litve.

Sapkowski vytvoril postavu zaklínača Geralta z Rivie, ktorý putuje známym svetom a za peniaze zabíja netvory, ktoré ľuďom v žiadnom prípade nepomáhajú. Skôr naopak. Geralt je hlavnou postavou v tejto zbierke poviedok, s výnimkou poviedky Cesta, z níž není návratu, ktorá je prológom knihy. V nej sa skrížia cesty bojovníka Korina a čarodejnice – liečiteľky Visenny. Rázcestie s tabuľkou, kde sa prvý krát stretávajú, nie je na prvý pohľad zaujímavé, no ranený Korin tam určite nesedí len tak z nudy. Ukáže sa, že mŕtva starena ležiaca neďaleko nebola obyčajná žena prosiaca o jedlo a po tom, čo mŕtvola Visenne a Korinovi prezradí, sa obaja vyberú do dediny Kľúč, aby zistili, čo sa to tu vlastne deje.

Druhá poviedka z príhodným názvom Zaklínač predstavuje Geralta z Rivie, ktorý zažije dosť problémov vďaka prekliatej Temerskej princeznej. A tá teda nie je prekliata len tak, pričom kráľ Foltest ju za žiadnu cenu nechce zabiť. Predsa len, je to jeho jediná dcéra. A tak sa zaklínač podujme na náročnú úlohu odkliatia princeznej – strigy, ktorá neľútostne vraždí v starom hrade – niekdajšom sídle kráľa Foltesta, za tritisíc orenov. Prvé zaklínačove dobrodružstvo začína.

V Zrnku pravdy sa ukrýva príbeh o Nivellenovi, ktorý pripomínal leva v ľudskej podobe. Taktiež sa stal obeťou náhle vysloveného prekliatia, ale na rozdiel od Temerskej princeznej si to zaslúžil. On sám sa rozpráva so zaklínačom, no neprijíma jeho návrh na pokus o odkliatie. Prečo?

Menšie zlo neexistuje, to tvrdí Geralt. Je len zlo a dobro a vždy si treba voliť len medzi nimi. Ale čo sa stane, keď si musíte zvoliť medzi väčším a menším zlom? To Geralt nevie, nechce konať zlo, snaží sa všetkému obrátiť chrbtom, ale niekedy sa nedá len tak odísť. V poviedke Menšie zlo sa slávny Biely vlk ocitne práve pred týmto problémom. Mŕtvy čarodejník Stregobor, alebo množstvo mŕtvych nevinných? Snehulienka a sedem trpaslíkov nemusí byť vôbec nevinné dievčatko, ktoré chcela macocha otráviť bez príčiny. Ale mohlo dôjsť k omylu. A práve preto sa môže chcieť dievča pomstiť. Čo je však naozaj menším zlom?

Zaklínačove povolanie je na prvý pohľad jednoduché – zabíjať hrôzostrašné netvory, ktoré zabíjajú ľudí alebo škodia iným spôsobom. Všetko to samozrejme nerobí zadarmo – dôležitá je pláca, keďže byť zaklínačom je práca náročná. Nie je však netvor ako netvor a kráľovná Calanthé – levica z Cintry si myslí, že práca, ktorú dáva zaklínačovi, bude dobre vykonaná. Podľa nej je to len otázka ceny. Akoby peniaze hýbali svetom a zaklínač bol nájomným vrahom. V Otázke ceny však vyjdú najavo zaujímavé skutočnosti, o ktorých netušila ani samotná Calanthé a udejú sa veci, v ktorých mal aj zaklínač na mále. Ak ste čítali Sapkowskeho ságu o zaklínačovi a Ciri, táto poviedka bude pre vás určite základom pre lepšie pochopenie minulosti. Nie všetko je totiž otázkou peňazí.

Trubadúr Marigold a zaklínač Geralt spolu v poviedke Koniec sveta naozaj navštívia koniec známeho sveta, ktorý sa končí dedinkou Dolná Posada pri Údolí kvetov – Dol Blathanna, kde vystrája čert. A nie je to hocijaké obyliachtivé čertisko, ale inteligentne mysliaci sylván Torque, ktorý kradne Posadčanom úrodu. Prečo to robí a kto je záhadná mladá žena vydávajúca sa za vešticu? Na to všetko prídu Geralt s Marigoldom, až keď im naozaj pôjde o holý život.

Posledné želanie môžete vysloviť nielen na šibenici alebo smrteľnej posteli. A čo sa želaní týka, niekedy sa vám nejaké podarí vysloviť aj pri lovení rýb. Smola je akurát tá, že sa nemusí splniť – naopak, môže sa stať, že kvôli hlúpemu želaniu prídete o krk. Nie každý džin z lampy je totiž nadšený niekoho hlúpym „Želám si...!“ a práve vďaka tomuto sa Geralt spoznáva s krásnou čarodejkou Yennefer z Vengerbergu. Marigoldovi pôjde o hlas, Geraltovi a Yennefer o život. Najdôležitejšie je vysloviť posledné prianie. Tak si niečo rýchlo želajte!

Konečné hodnotenie: 5/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD