Within Temptation: Enter

Článok zverejnený 08.03.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Poézia v každom tóne


1. Restless
2. Enter
3. Pearls of Light
4. Deep Within
5. Gatekeeper
6. Grace
7. Blooded (Instrumental)
8. Candles

V roku 1996 sa dvaja mladí hudobníci z Holandska rozhodli založiť skupinu. Boli to konkrétne gitarista Robert Westerholt a speváčka Sharon den Adel, teraz už známi vďaka výbornej gothic rockovej, respektíve metalovej hudbe, ktorú má na svedomí ich šesťčlenná skupina Within Temptation - melodický a zároveň drsný hudobný doprovod zladený s nádherným prenikavým sopránom Sharon a hrubým basom Roberta.

Jednoznačnou výhrou pre Within Temptation je anjelsky hlas a vzhľad speváčky Sharon a jej poetické texty písané, našťastie, v angličtine. Holandčina je totiž, aspoň podľa mňa, na spev pomerne nevhodná.

Už pri piesni Restless z ich prvého albumu Enter (1997) zaujmú nádherné zvuky klavíra a o pár sekúnd na to si môže človek vypočuť úžasný hlas Sharon den Adel, ktorej výšky vás dostanú na miesta plné fantázie. Texty piesne nezaostávajú za nádhernými zvukmi, ktoré si môžete vypočuť nielen v Restless, ale aj v ostatných vydarených skladbách.

Pieseň Enter vám dovolí nahliadnuť do súkromnej komnaty plnej zvukových protikladov. Drsný hlas Roberta Westerholta sa prelína s podmanivými výškami Sharon, a spolu s krásnym zvukom huslí na začiatku a elektrických gitár v strede vytvárajú skladbu lahodiaci ušným bubienkom.

Pearls of Light vás zavedú do lesa, v ktorom sa ukrývajú skutočné perly svetla. Čo sa pod zvláštnym názvom skrýva, sa dozviete v piesni, ktorej začiatok mi pripomenul hru Age of Empires. Ak hľadáte inšpiráciu či už pre prózu, alebo poéziu, odporúčam vám práve túto skladbu plnú perál. :)

Počiatočné metalové zvuky gitár sú po pár sekundách nahradené nástupom huslí pripomínajúcich začiatok piesne Enter. Teraz je však reč o songu Deep Within, v ktorom sú husle a gitary doplnené chrapľavým Robertovým basom. Ale netreba sa báť, táto pesnička je jediná, kde namiesto Sharon počujete výlučne Roberta.

Prvých 15 sekúnd Gatekeeper si môžete pomýliť so zvukmi jarného lesa. Spev vtákov ale neznie celou skladbou; na začiatku vás omámia klávesy a husle, po približne minúte a pol sa pridajú bicie, zažívajúce svoje sólo, ktoré určite nezaostáva za ostatnými hudobnými nástrojmi, a basová gitara.. V polovici sa konečne ozve hlas Roberta Westerholta a už o niekoľko sekúnd ho nahradí Sharon den Adel, aby sa vás opäť zmocnila svojim podmaňujúcim hlasom spievajúc one by one they died...

O chladných kostiach, smrti i elegancii hovorí pieseň Grace. Nemám pocit, že by bola niečím výnimočná, Sharonin hlas sa prekrýva s Robertovým a spoločne tvoria zaujímavú skladbu.

Blooded je výslovne inštrumentálnou záležitosťou, ktorá pôsobí v albume Enter ako perla medzi hviezdami. :) Je to veľmi príjemná skladba, v ktorej sa nástroje zladili vytvárajúc prekrásne zvuky.

Štyridsaťpäťminútový album Enter je zakončený piesňou Candles. Tá začína krásnymi tónmi španielskej gitary a zvukmi vetra a mora, ktoré sú po takmer pol minúte doplnené nižšími tónmi huslí. Keď zaznie anjelsky soprán, skutočnosť sa roztočí a ukáže vám vír fantázie, kde nič nie je nemožné. Zvuky klavíra predpovedajú nástup rockovejšej časti s výraznými bicími a gitarami, Robertovým krátkym sólom nasledovaným tónmi, ktorými vás Sharon dostane do svojej moci.

Jedinou chybičkou v Enter je nie vždy príjemné Robertove chrapčanie. Napriek tomu prvý album holandskej skupiny Within Temptation predstavuje more hviezd a perál, ktoré stoja za vypočutie. Melódie, tóny, zvuky - všetko vo víre fantázie hudobných nástrojov a anjelskeho hlasu. Stačí len vstúpiť...

4/5

P.S.: Sharon den Adel a Robertovi Westerholtovi sa 7.12.2005 narodila dcéra Eva Luna.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD