Nightwish: Angels Fall First

Článok zverejnený 12.07.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Fínska fantázia

Obal CD

Názov: Angels Fall FirstNahrané v štúdiu: Kitee HuvikeskusRok výroby: 1997Obal: Garry BlackFlauta: Esa Lehtinen

  1. Elvenpath
  2. Beauty and the Beast
  3. The Carpenter
  4. Astral Romance
  5. Angels Fall First
  6. Tutankhamen
  7. Nymphomaniac Fantasia
  8. Know Why the Nightingale Sings
  9. Lappi (Lapland)
V lete 1996 dostal Tuomas Holopainen (klávesy) nápad založiť skupinu. On, Tarja Turunen (spev) a gitarista Erno Vuorinen (Emppu) nahrali medzi októbrom a decembrom 1996 niekoľko skladieb a v máji 1997 podpísala fínska skupina Nightwish kontrakt na dva albumy so spoločnosťou Spinefarm. V tom čase už s nimi hral aj Jukka Nevalainen (bicie), akustickú gitaru nahradila elektrická a po čase (2001) sa do skupiny dostal piaty a zároveň najstarší člen Marco Hietala (basová gitara, spev). Týchto päť ľudí bolo základom gothic metalovej skupiny Nightwish, ktorá v roku 2005 absolvovala svoje prvé veľké európske turné a doteraz vydala šesť albumov a štyri DVD z koncertov.

In the sheltering shade of the forest,Calling calming silence,Accompanied only by the full moon,The howling of a night wolf,And the path under my bare feet…The Elvenpath
Takto začína pieseň Elvenpath z prvého albumu Angels Fall First. Je to možno jedna z najfantastickejších piesní a to nielen čo sa hudby týka. Text zavedie poslucháča do skutočnej krajiny zázrakov, ktorou vedie elfský chodníček. Okrem iných známych knižných a filmových postáv tu stretnete Bilba z Tolkienovho Pána prsteňov, Sparhawka z Eddingsovej trilógie Ellenium, sedem trpaslíkov, Krásku a Zviera, Snowmana, bosorku na metle, Willowa a ďalších. Elvenpath je jednoducho čistá a nádherná fantasy pieseň.

The path goes forever on...
Aby sa nezabudlo na rozprávkové príbehy, hneď druhá skladba nesie názov Beauty and the Beast. Na začiatku si vypočujete krásne tóny huslí, ku ktorým sa po šiestich sekundách pridajú bicie a basová gitara. Hlas Zvieraťa v trošku nevyzretom alte, ktorý na vás „zaútočí“ po minúte a pol, sa prelína s Kráskiným, ktorý zaspievala samozrejme Tarja v príjemnom mezzosopráne. Hudba je to vcelku dobrá, zvláštny sa mi zdá len ten náhly zlom v strede a následné pomalé obnovovanie pôvodného rytmu. Posledné dve minúty si poslucháč vychutnáva lahodné zvuky hudobných nástrojov.

Po trištvrte minúte pesničky The Carpenter sa mužský hlas opýta: Who are you? Man condemned to shine a salvation throughout the centuries. Refrén o nástrojoch tesára vám zaspieva duo ženského a mužského hlasu, a aj keď pesnička pôsobí trošku stiesneným dojmom, hudobný doprovod na konci je naozaj zaujímavý, akoby vytrhnutý zo stredovekých čias.

Ak vás Tarja ešte nepresvedčila, že spev jej naozaj ide, pieseň Astral Romance vás nemôže nechať chladnými. Mezzosoprán a skvelý hudobný doprovod s pasážami s výraznejším klavírom – to vytvára úžasnú atmosféru, ktorá stojí za vypočutie. Hymna zhromaždených hviezd a z nich výšivka, tiež galaktický prach a pohladenie najostrejším nožom sú súčasťou impozantného textu „Astrálnej Romance“.

Angels Fall First považujem za najkrajšiu a zároveň najsmutnejšiu pieseň albumu. Keď si uvedomíte koľko pravdy sa nachádza v texte, spoznáte svet trochu inak. Anjeli – dobrí ľudia – väčšinou skutočne „odchádzajú“ prví. Pomalé sólo španielskych gitár prechádza do duetu s Tarjou a o chvíľku sa pridáva tichý hlas huslí v pozadí, ktoré vystrieda sólo priečnej flauty (nádherný zvuk!).

Needed elsewhereTo remind us of the shortness of our time
Záverečnou minútou vás prevedie malý husľový orchester. Táto hudba vás unesie na cestu smutnými, ale zároveň nádhernými svetmi.Aká úžasná dokáže byť flauta v sprievode gitár a bicích ukáže Tutankhamen. Napriek tomu nepovažujem túto skladbu za najvydarenejšiu. V albume vytŕča, štýl je úplne iný a vyruší vás z príjemného počúvania. Text mierne pripomína filmy ako Stargate či Múmiu.

Nymphomaniac Fantasia je svojím textom skutočne trochu erotická.

Old love lies deep you saidDeeper shall be the wound between your legs
Na začiatku sa tvári veľmi nevinne. Gitarové sólo, ktoré sa po pár sekundách stretne s Tarjiným hlasom (ale len na malú chvíľočku), pokračujúc v duete s flautou. Keď sa po minúte pridajú bicie neskôr sprevádzané husľami a basovou gitarou, zistíte, že máte dočinenia s niečím zaujímavým. Po takmer dvoch minútach vás, tentoraz už na dlhší čas, „privíta doma“ Tarja. Klávesy predvedú sólo, v štvrtej minúte sa husle, bicie a gitary vrátia naspäť, aby sa k nim necelú pol minútu pred koncom pridala flauta. Nádhera!

Bicie, gitary a otázka What does the free fall feel like? – tak začína energiou nabitý song Know Why The Nightingale Sings, v ktorom si môžete zatancovať s dušou vánku, pristáť na modrej lagúne, ale predovšetkým nájsť odpoveď na všetko. Pol minúty pred koncom sa rozozvučia aj struny v klavíri.

Záverečná pieseň Lappi, je rozdelená na štyri časti. V prvej Erämaajärvi vám Tarja zaspieva čosi vo svojom jazyku, v minútovej Witchdrums si vypočujete naozaj čarodejné bubny s gitarou, This Moment Is Eternity očarí hlavne tichou hudbou, ku koncu klavírom a Tarjou spievajúcou v poslednej minúte a pol Trust the wind, trust the fires... Záverečná skladba Etiäinen je tak ako Witchdrums inštrumentálnou záležitosťou.

Celkovo je album pomerne vydareným dielkom, avšak má isté svoje neduhy, cez ktoré sa poslucháč ľahko prenesie siahnutím po niektorom neskoršom albume skupiny Nightwish.

Záverečné hodnotenie: 3/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD