Aeon Flux

Článok zverejnený 31.07.2006, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Chladne pôsobiaca budúcnosť, politické zriadenie pripomínajúce jedného Nemca so smiešnymi fúzami a k tomu do kože odetá krásna žena. Fetišisti začínajú slintať, ale Pamela Anderson neprichádza. Barb Wire nahradila Aeon Flux.

Tento film nie je prvý pokus o oživenie komiksu Jinx. O jeho úspešnejšie a animované prevedenie sa už postaral Peter Chung, ktorý stál aj za Animatrixom či Riddick: Temná hrozba. Kto by však nechcel vidieť sporo odetú ženu mlátiacu chlapov naživo?

Aeon (Charlize Theron) je krásna a nebezpečná zabijačka, ktorá je pripravená zvrhnúť systém. Jej nová úloha je jednoduchá – zabiť muža stojaceho na čele totalitného režimu. Svet sa stal totiž nebezpečným miestom a jedinú ochranu poskytujú múry posledného mesta. V takýchto vyhrotených podmienkach, samozrejme, nemôže fungovať demokracia.

Vražedná úloha sa však „mierne“ skomplikuje, keď Aeon Flux po vzore King Konga zisťuje, že tým najzradnejším, čo nás môže stretnúť, sú city. Lovestory samozrejme nevyhovuje žiadnej strane. Nastupuje akcia. Divili by ste sa, koľko zámienok existuje na exhibíciu trikov a súbojov.

Zo začiatku film ponúka nepríjemnú atmosféru budúcnosti a tvorcovia nám ukazujú nádherné chladné prostredie, ako vystrihnuté z kníh Philipa K. Dicka. Divák je spočiatku ochotný prepáčiť určité klišé a nevyužitie niektorých zaujímavých nápadov (napr. Aeonina kolegyňa). Ako však plynie čas, začína narastať počet zakopnutí a stupidita príbehu vás začne zožierať ako láska hlavnú hrdinku. Charlize síce vyzerá sexy, že by sa vzrušil aj pápež a prostredie je pekne urobené, ale všetko napokon vyznieva príliš sterilne. Dokonca, keď si už uvedomíte, že sa máte kochať hlavne pekným telom hlavnej hrdinky a coolovým feelingom snímky, dostanete kopanec vo forme veľmi zle postrihaných akcií, kde nevidíte, kto koho mláti. Patetický záver je tým najväčším klincom, ktorý definitívne uzatvára rakvu tohto nepodarku.

Režisérka Karyn Kusama pozbierala množstvo cien za svoju Boxerku, ale jej pokus ukázať svoje kvality komerčnému svetu skončil fiaskom. Film sa na rebríčku nudy nevyšplhá tak vysoko ako napríklad Catwomen alebo Elektra, ale v hlúposti príbehu a neschopnosti režiséra(ky) sa im hravo vyrovná

Film sa skrátka zviezol na módnej vlne komiksoviek a počítačových adaptácií. Na výsledku je to sakramentsky poznať. Nezmyselne pozliepané scény nemajú schopnosť presvedčiť diváka, že by sa to naozaj mohlo stať, a už vôbec nedokážu utkvieť v pamäti dlhšie ako je doba malej potreby.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD