Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Článok zverejnený 09.08.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Hej-hou-hou a fľaša rumu!

USA, 2006, 150 min.
Réžia: Gore Verbinski
Produkcia: Jerry Bruckheimer
Námet a scenár: Ted Elliott, Terry Rossio
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Hans Zimmer
Strih: Stephen E. Rivkin, Craig Wood
Hrajú: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Jonathan Pryce, Tom Hollander, Jack Davenport

Rýchlo si spomeňte na to, čo bolo pred troma rokmi. Prichádzajú totiž znovu. Piráti Karibiku!

V Prekliatí Čiernej Perly sa na konci zdalo, že Will Turner konečne získal to, po čom jeho srdce najviac túžilo. Na začiatku Truhlice mŕtveho muža je však jeho a Elizabethina svadba prerušená nepríjemným lordom Beckettom, ktorý zatkne nevestu a ženícha za napomáhanie pri úteku Jacka Sparrowa. Teda vlastne... kapitána Jacka Sparrowa.

Cutler Beckett, ako sa neskôr dozvedáme, túži po niečom, čo vlastní Jack, a ak chce Will zachrániť svoju lásku pred šibenicou, musí nájsť výstredného pirátskeho kapitána a priniesť jeho kompas.

Na druhej strane má Jack Sparrow jeden obrovský problém. A to dlh u Davyho Jonesa, vďaka ktorému dostal Čiernu Perlu a stal sa jej kapitánom na trinásť rokov. Tie už však prešli. Jones chce samozrejme to, čo mu Jack dlží – sto rokov v službách na jeho lodi Lietajúci Holanďan, ktoré ale kapitán jednoznačne nemieni odpracovať a potrebuje pomoc, ktorú mu znovu poskytnú jeho starí známi - William Turner a Elizabeth Swann.

Truhlica mŕtveho muža je ako hrniec kypiaci dobrodružstvom, humorom a tajomnom. Na rozdiel od prvého filmu je tento ešte temnejší a ešte zábavnejší. Čo sa tej zábavy týka, spája sa predovšetkým s menom Johnny Depp, čomu sa iste nikto z vás čudovať nebude. Jack Sparrow je jednoducho úžasne ironický, zábavný a trošku šialený kapitán, ktorému ide o krk.

Johnny Depp dokáže vytvoriť naozaj úžasnú atmosféru. Jedinečné stvárnenie Jacka je dôkazom jeho hereckého umenia. Scény s ním sú väčšinou tie, pri ktorých sa smejete alebo aspoň usmievate.

Vie sa hnevať,

Now where is that monkey, I need to shoot something!1

vtipkovať,

You know, these clothes do not flatter you at all. It should be a dress or nothing. I happen to have no dress in my cabin.2

filozofovať,

You long to do what you want to do because you want it.3

bojovať,

Why fight when you can negotiate?4

unikať, ...

Jack je pirát. Klame, podvádza, využíva ľudí a na nikom okrem seba mu skutočne nezáleží. Bol by to pekný prototyp záporného hrdinu nebyť Johnnyho, ktorý kapitána pretvoril na niekoho so srdcom. Niekoho, kto má rád svoju loď, svoj klobúk, svoj život a bojí sa tej „milej, malej“ beštijky, ktorá poslúcha výhradne Jonesa.

Hello, beastie.5

Temnotu a záhadnosť dodáva filmu predovšetkým postava pána morí, ktorý sa so svojou loďou vynára z morských hlbín. Slúžiaca posádka sú tí, ktorým dal Davy Jones novú nádej na život „len“ za cenu storočnej služby. Všetci jeho námorníci sú už viac či menej akési morské živočíchy, pričom kapitán samotný má namiesto brady a jednej ruky chápadlá a namiesto druhej ruky klepeto. Loď Lietajúci Holanďan vyzerá naozaj strašidelne, vpredu akoby mala hrozné drevené zubiská a celá pôsobí dojmom potopeného vraku povaľujúceho sa celé storočia na morskom dne, ktorému námorníci, pirátov nevynímajúc, hovoria Davy Jones’ Locker.

Okrem Johnnyho a predstaviteľa Jonesa (Bill Nighy), treba iste spomenúť aj herecký výkon Orlanda Blooma, ktorý sa síce nijak extrémne nezlepšil, ale vidieť tam istú dávku snahy. Napriek tomu sú vo filme aj momenty, kedy nemal na tvári kamenný výraz a usiloval sa tak svoju postavu oživiť. Ukázať divákom vierohodné stvárnenie nie je ľahké a Orlando sa bude musieť ešte veľa učiť. Našťastie spolupracuje s Johnnym Deppom, od ktorého snáď aspoň niečo pochytí a v tretej časti ukáže, čo sa v ňom skrýva.

To isté prakticky platí aj pre Keiru Knightly. V Truhlici mŕtveho muža nedostala o veľa viac priestoru než v predchádzajúcom filme, a tak jej snáď ani nemožno zazlievať minimálny pokrok. Jej najlepšie prejavy sa týkajú rozhovorov s Jackom Sparrowom, ktorých zase nebolo tak veľa, aby mala možnosť vyniknúť.

Vo filme sa znovu objavuje aj komodor James Norrington (Jack Davenport), ktorý síce nemal dostatok príležitostí na preukázanie svojho hereckého talentu, ale zdá sa byť celkom schopným. Okrem toho vyzerá bez parochne o dosť lepšie, čo si všimnú predovšetkým diváčky.

Truhlica mŕtveho muža má byť dobrodružným filmom s peknou porciou humoru, trochou temna a jemnou dávkou tajomna. Myslím, že všetko toto naozaj zahŕňa, preto by divák nemal čakať akčné scény, ale príjemne sa usadiť, relaxovať a zabaviť sa. Kamera sa nesnaží o rýchle pohyby, film vás neuvedie do napätia alebo strachu. Zimomriavky vám môžu sem-tam prebehnúť po tele v scénach s Davy Jonesom a jeho hrozivou posádkou, doplnené výbornou hudbou. Soundtrack je dobre počúvateľný a niekedy naozaj skvelo dopĺňa zábavné scény.

Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža je naozaj vynikajúci film o tých, ktorí sa plavia po moriach, hľadajú poklady, kradnú a žijú vzrušujúcim životom. Majú problémy a občas sa do nich zapletú aj tí, ktorí o to pôvodne nestáli. Piráti sú zaujímavou témou prenesenou znovu na strieborné plátno vďaka spoločnosti Walt Disney Pictures. Je to niečo, čo sa tu už dlho neobjavilo a ako sa ukázalo, ľudia skutočne túžia po dobrodružstve.

8/10

1Kde je tá opica, musím niečo zastreliť!
2Vieš, toto oblečenie ti vôbec nepristane. Mala by si mať šaty, alebo nič. Zhodou okolností v mojej kajute jedno nič mám.
3Túžiš urobiť to, čo chceš urobiť, pretože to chceš.
4Načo bojovať, keď môžeš vyjednávať?
5Ahoj, potvorka.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD