Stephen King`s It

Článok zverejnený 31.10.2006, autor: Wlacho (wlacho[zavinac]pobox.sk)

Stephen King's It (USA)192 minRéžia: T. L. WallaceScenár: L. D. CohenNámet: S. KingHrajú: T. Curry, J. Brandis, J. Ritter, E. Perkins

Keď som ako malý krpec chodil s otcom do videopožičovne, vždy som nakukol aj do zóny, ktorá bola pre moj výber neprístupná (myslím teraz horor, tá druhá bola prikrytá plachtou :-)) A teraz objavujem filmy, ktoré som poznal iba podľa obalov, ktoré som tam zahliadol – Hellriser, Freddy a podobní.

Medzi inými aj škeriaci sa klaun. TO. Keď som sa neskôr dostal ku knihe s týmto názvom, nezaváhal som a prežil som s ňou skvelé hodiny hrôzy. Doteraz môj najobľúbenejší knižný horor. Ale ako dopadol film?

Pôvodne televízny počin (niekde dokonca rozsekaný na minisériu) nedávno vyšiel na DVD. Pre tých, čo nečítali viac než tisícstranovú knihu (po Temnej veži asi najrozsiahlejšie Kingovo dielo) zhrniem stručne príbeh.

V roku 1961 sa v zapadákove Derry skupina siedmich detí (mali okolo 12, takže dnes by sme povedali mladistvých) postavila Tomu, esencii ich najhorších nočných môr, nadpozemskému zlu, vystupujúcemu v podobe démonického klauna, ktorí sa kŕmi vraždami deti. To je zahnané, ale nie porazené, a tak sa mu Šťastná sedmička musí o tridsať rokov postaviť znovu. Najprv sa však musia postaviť sami sebe.Obligátna otázka - nakoľko sa podarilo dodržať dej predlohy? Nuž, odklony sú minimálne, ale vypadla skoro komplet história hrôz v Derry, ktorú tam asi už skutočne nedokázali narvať, a tiež silná scéna detského (teda, mládežníckeho..) grupáku, ktorú by väčšina divákov neuniesla (navyše, ľahko sa to píše, ale ťažko točí). Inak môže byť fanúšik v tomto bode spokojný.

Problém je inde. Napriek masívnej minutáži je najmä v druhej polovici filmu cítiť, že autori prestali stíhať. Dej postupuje v dvoch časových rovinách súbežne, dospelá sedmička sa dozvedá o návrate Toho a v retrospektívach spomínajú na ich prvý súboj. Formovanie detskej sedmičky a ich stretnutia s Tým plynú v mrazivej atmosfére strašných snov, ktoré sú realitou. Potom však dej naberie neznesitelné obrátky, bohužial v štýle ,,ešte to ešte to ešte to a hotovo“.

Hodinu sa buduje dojem, že To je niečo neuveriteľné, čakáte úžasné vyvrcholenie a odhalenie (ako to naservíroval majster King) a – nič. Hrdinovia všetko vyriešia len akoby mimochodom (napríklad Henryho Bowersa) a už bežia titulky. Škoda, pretože atmosféru hrôzy totálne neznámy režisér Wallace budoval na solidných základoch - ošuntelý zapadákov, neradostná mladosť hrdinov, osamotenie v boji so zlom.Hudba dobrá, herecké výkony solídne, obzvlášť u detských hercov, najmä Jonathana Brandisa (Bastian v Nekonečnom príbehu. II, žiaľ, pred tromi rokmi spáchal samovraždu) ako Billa. Z dospelých bol úžasný iba Tim Curry (Legenda, Sám Doma 2) ako klaun Pennywise, ostatní spadajú pod „neurazili, neprekvapili“.

Zaujímavé, že hoci je vo filme krvi halda, takmer žiadna netečie z ľudí. Na jednej strane je to príjemný oddych po všetkých tých Hosteloch a spol., ale zase keď vás potrhá obluda s 575 zubmi, drápmi a klepetami, aspoň maličká kvapka by z vás mohla vytiecť, nie?

Rezultát – jedna z tých zľahka nadpriemerných kingovských adaptácii – nie je to zprznenie ako Running Man, ani geniálne dielo ako Shining. Film, ktorú treba vidieť v 12-13 rokoch, vtedy si ho užijete...

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD