Evanescence: The Open Door

Článok zverejnený 04.11.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Melanchólia, klavír a rock


Názov: The Open DoorRok vydania: 2006

  1. Sweet Sacrifice
  2. Call Me When You’re Sober
  3. Weight of the World
  4. Lithium
  5. Cloud Nine
  6. Snow White Queen
  7. Lacrymosa
  8. Like You
  9. Lose Control
  10. The Only One
  11. Your Star
  12. All That I’m Living For
  13. Good Enough
Prvý štúdiový album Fallen z roku 2003 dostal Evanescence na prvé priečky svetových rebríčkov. Snáď najznámejšou piesňou bola aj vďaka úspešnému klipu skladba Bring Me To Life, kde si spolu s vokalistkou Amy Lee zaspieval aj Paul McCoy zo skupiny 12 Stones. Album obsahoval 11 výborných piesní, vďaka ktorým sa Evanescence dostali do medzinárodného povedomia a získali si mnoho fanúšikov. Piesne z albumu Fallen boli len začiatkom (avšak veľmi pôsobivým) a dnes sa dá povedať, že skupina hudobne pokročila možno aj vďaka rôznym zmenám.

Čo sa tých zmien týka, ide predovšetkým o členov. V októbri 2003 opustil skupinu jeden zo zakladateľov – Ben Moody, predtým klávesák Davidom Hodges a následne basgitarista William Boyd. Z pôvodnej zostavy ostala v Evanescence zakladateľka Amy Lee (spev, klavír), a k nej sa pri tvorbe nového albumu The Open Door pripojili Terry Balsamo (gitara), John LeCompt (gitara), Rocky Gray (bicie) a Tim McCord (basová gitara).

It’s true we’re all a little insane
Už pri vypočutí prvého songu Sweet Sacrifice je jasné, že sa Evanescence rozhodli staviť na rock a metal. Skutočná odpaľovačka sprevádzaná kvalitnou basgitarou a úžasným Amyným hlasom je jedine obeťou v prospech skupiny. Poslucháč, ktorý má rád tvrdšie „melódie“, sa určite rozhodne vypočuť si aj ďalšie piesne.

Ak si niekto myslel, že ten krásny klavír a melodický začiatok Amyného prestavenia v prvých sekundách Call Me When You’re Sober ostane aj naďalej len akýmsi slaďačíkom, veľmi sa mýlil. V dvadsiatej piatej sekunde sa totiž ozvú aj bicie a gitary a je jasné, že energiou nabitý song nie súčasťou albumu pre nič za nič.

Can’t keep believingWe’re only deceiving ourselvesAnd I'm sick of the lieAnd you're too late
Ak milujete klavír, niet sa čoho báť, pretože si ho po kúskoch užijete v celom albume. Okrem toho si určite nenechajte ujsť klip, v ktorom vás Amy Lee a Wolfman prevedú trochu inou verziou rozprávky o Červenej Čiapočke.

Tretia pieseň s názvom Weight of the World začína pekne metalovo, po necelej pol minúte sa ozve Amy Lee s „Feels like the weight of the world” a úžasné gitarové kreácie môžu začať. Ak vás teda zasiahla „tiaž sveta“, tento song pripúta vaše ušné bubienky k albumu a jediné, čo budete chcieť, je odpútať svoje telo od zeme, pretože energia prúdiaca slovami a notami je priam nezadržateľná napriek tomu, že vám Amy do ucha lahodne nôti „Free fall, free fall, all through life.”

Lithium, don’t wanna lock me up insideLithium, don’t wanna forget how it feels withoutLithium, I wanna stay in love with my sorrowOh, but God I want to let it go
Duet jemných tónov klavíra s husľovým sprievodom, k tomu neodmysliteľný Amyn sladký hlas... A tridsiata šiesta sekunda spúšťa niečo, čo Amy Lee určite nechce nechať ísť. Basová gitara, bicie a husle, neskôr opäť klavír a tvrdšie tóny, ktoré spolu vytvárajú pieseň Lithium. Závislosť, vše objímajúci smútok, prázdnota a to, po čom musíte siahnuť... Poetický text, úžasný spev a nádherný hudobný doprovod sú skutočným lítiom, ktoré nechcete opustiť.

Guess it wasn’t real after allGuess it wasn’t real all along
Rockovo-metalová vlna vás zaplaví a pri každom nádychu prejde po chrbte mráz, pretože dotknúť sa neba už nie je dôležité. Žiadnu paniku, to len počúvate Cloud Nine. Ale ak máte strach z výšok, z ktorých sa tak krásne a ľahko padá, je to skutočný dôvod na obavu. Pieseň je totiž aj o páde a strate. Amy Lee ale vie, kam patrí...

Text s hororovým nádychom, snehovo biela kráľovná bez možnosti úteku a výkriky, ktoré nikto nepočuje. Snow White Queen je úžasná skladba s osobitým charakteristickým Amyným spevom. Nemôžete si ju pomýliť s ničím iným, pričom na konci ostanete zarazene stáť, hľadiac na to, ako sa svet zrazu rozdeľuje.

Husľové melódie predstavujú začiatok piesne Lacrymosa. Zatiaľ čo v pozadí bicie udávajú tempo, prichádza na rad zborový chorál a Amy, aby vás spolu dostali do osídel viny a oslobodenia.

Blame it on meSet your guilt free
Tóny Lacrymosy vás asi žiadnej viny nezbavia, ale zistíte, že mrhanie časom na vzdávanie sa nepomáha.

Veľmi príjemná a pomerne pokojná pieseň Like You vás prevedie mierne morbídne znejúcim textom s rakvou uloženou v zemi a neexistujúcim trúchlením. Klavír, husle, nenásilné elektrické gitary, Amy Lee a tichučké bicie dopĺňa svojimi občasnými tónmi basová gitara, pričom v tretej minúte nástroje pritvrdia, nechávajúc vyznieť Amy a jej „You’re not alone!”

Klavír a hlasy, ktoré sa vám rozozvučia v hlave, symbolizujú začiatok deviatej skladby Lose Control. Približne po minúte všetko stráca kontrolu – na chvíľu sa zbaviť nežností a nechať sa strhnúť basami, to presne môžete, aby ste sa po ďalšej minúte vrátili do pokojných vôd sebakontroly.

V prvých sekundách songu The Only One budete mať pocit, že niečo nie je v poriadku. To, čo počujete znie ako opera z rádia, ale po niekoľkých nádychoch sa ozve presne to, čo očakávate – Evanescence so svojimi pomalými vzletnými tónmi, Amyným hláskom a nezabudnuteľným klavírom, ktorého klávesy klesajú pod jej prstami. V minúte a pol sa o poznanie viac rozozvučia aj ostatné nástroje, prinášajúc so sebou refrén o klamstvách, ktorým minimálne Amy Lee neverí.

All my fears turn to rage
Vysoké a nízke tóny sa striedajú ako blikajúce hviezdy na nebi. Mnohé z nich však nevidieť, pretože pouličné svetlá ich vyplašili. Your Star je hviezda, ktorú neuvidíme, stratila v temnote, plaviac sa osamotená... Ak vám chýbala basová gitara, po necelých dvoch minútach sa pripojí aj ona a neskôr vás virtuózny klavír donúti pousmiať sa nad rýchlosťou jeho vysokého hlasu.

Amy a basy vás uvedú do sveta temnoty, plného strachu, duchov, snov a uspávaniek v piesni All That I’m Living For.

Although I wanted moreLock the last open door - my ghosts are gaining on me
Klavír sa tentoraz dostal na svoju nižšiu pozíciu, ale len čo sa tónov týka, v popredí vykúka basová gitara a samozrejme veľké plus skupiny Evanescence – hlas, ktorý vás uchváti aj v týchto rockovo-metalových vodách.

Under your spell againI can‘t say no to you
Album The Open Door sa na začiatku rozlieva v ušiach ako hrom búrky či burácajúci oceán, ktorý však po skončení dvanástej skladby utíchne do prekrásnych husľovo-klavírnych tónin, kedy sa poslucháč necháva unášať pokojnými vodami utišujúceho hlasu speváčky. Pýtať sa, či ste pre niekoho dosť dobrý na to, aby vás miloval je to, čo ľudí občas trápi. Záleží len na tom, ako to človek cíti. A pri počúvaní Good Enough sa asi každý cíti viac než dosť dobre, vediac, že tejto piesni jednoducho nemôžete povedať nie.

Good enoughI feel good enough for you
Evanescence urobili za tri roky badateľný pokrok. Mohli sa vydať úplne iným smerom a zaváhanie čo i len na chvíľu by im možno vôbec na sláve nepridalo. Zmeny, ktoré sa za ten čas udiali, sú pozoruhodné a zjavne pomohli k tomu, aby mala táto skupina vždy „Otvorené Dvere“ kdekoľvek pôjde. Album je krásnou zliatinou jemne sladkastých melódií a tiež alternatívou metalových variácií na mnohé spôsoby so zaujímavými gitarovými riffmi. Takmer 55 minút, ktoré sa na konci zdajú ako prikrátka chvíľa v užasnutí.

Záverečné hodnotenie: 8/10

P.S.: 17. novembra 2006 bude skupina Evanescence koncertovať vo Viedenskom Gasometri. Vstupné je € 33.40 a koncert začína o 20:00.

Snow White je nickname Amy Lee

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD