Eragon: Odkaz dračích jazdcov

Článok zverejnený 30.01.2007, autor: Sacred (kreion[zavinac]centrum.sk)

14.12.2006 Prečo uvádzam práve tento dátum? Môžete si povedať „veď je to predsa deň, ako každý iný.“ Nie je to však úplná pravda, pretože na tento deň bola naplánovaná jedna dlho očakávaná udalosť. Niektorí z vás už určite vedia, na čo narážam. Áno, hádate správne, tou udalosťou som myslel slovenskú premiéru dlho očakávaného filmu Eragon. Tak sme sa predsa len dočkali :).

Na úvod tu mám jednu malú radu pre tých, ktorí film ešte nevideli a chystajú si ho pozrieť. Nečakajte, že film je vernou kópiou jeho knižnej predlohy. Ja som sa naňho tešil skoro rovnako ako na letné prázdniny, ale prvé dojmy z neho boli naozaj rozporuplné. Až s odstupom času som si uvedomil, že je vskutku nemožné verne natočiť filmovú adaptáciu takej knižnej predlohy akou je Eragon. Preniesť tak obrovský, ba priam gigantický a do detailov prepracovaný svet na plátna sa mi zdá nepredstaviteľné. No i tak nemôžem povedať, že režisér Stefen Fangmeier spolu s množstvom ľudí, ktorí sa na úvodnom filme trilógie podieľali, si za odvedenú prácu zaslúžia absolutórium. Kniha a film sú totiž dva žánre, ktoré sú si podobné a zároveň odlišné a každý z nich má iné pravidlá. Treba to pochopiť, aby ste si mohli film vychutnať do sýtosti.

Dej

Eragon je prvou časťou trilógie Odkaz dračích jazdcov, z čoho vyplýva, že aj uvádzacou. Dej sa začne pomerne rýchlo rozbiehať, následkom čoho sa krátkych 115 minút ocitnete mimo nášho sveta a necháte sa unášať zábermi nádherných scenérii, skvelými počítačovými efektmi a príbeh o boji dobra so zlom, dospievaní chlapca a draka vás úplne pohltí. Hneď prvá scéna filmu začína v Carvahalle, osade, kde žije Eragon so svojím strýkom a bratrancom Roranom - pohľad na tú krajinu je priam oku lahodiaci, rozpráová krajina s borovicovými lesmi, lúkami, potôčikmi a riečkami - to je presne tých pár minút, kedy sa vám ešte zdá že film je hodnovernou kópiou knihy, ale po tých pár minútach zistíte, že tomu tak ani zďaleka nie je....

Prvú odlišnosť od knihy zbadáte hneď po pár minútach od začiatku filmu - verbovači verbujú do Galbatorixovej armády Horstových synov a chcú do nej naverbovať aj Rorana, no ten uteká (ak si spomínate, tak v knihe odchádzal Roran preč kvôli tomu, aby zarobil peniaze na dom pre seba a Katrinu). Medzi ďalšie dejové nerovnosti patrí scéna, kde sa dračica sama pomenuje na Safiru, potom to, ako je zo Safiry v jednej sekunde malý drak a v druhej sekunde je z nej už gigantické monštrum o veľkosti autobusu (je to doslova zo sekundy na sekundu, nie je to žiaden zostrih scén ako rastie). Musím podotknúť, že mi Safira veľmi pripomína lietajúceho papagája (zrejme to bude operením a rovnako inteligentnými dialógmi, ako na mňa kedysi chŕlila strýkova andulka). Po tom, ako Safira vyrastie, príde scéna ako zachraňuje Eragona pred Ra´zakmi, ktorým po tele lezú chrobáky?! Ak čakáte, že Ra´zakovia vypália farmu, nedočkáte sa. Farmu spáli až Brom, po tom, čo s Eragonom zistia, že Gero je mŕtvy. Snáď najväčšou kuriozitou v celom filme sú Urgalovia - potetovaní svalovci ktorým chýbajú k dokonalosti už len Harleye (asi sa nevošli do rozpočtu). Mestečko Teirm a postavu obchodníka Jeoda vo filme nečakajte, veštica Angela skončila zastrčená v nejakej chatrči v Darette. Taktiež mi tam chýbala postava kočkodlaka, ktorí bol v knihe jedinou magickou postavou popri Safire. Viac vám prezrádzať nebudem, nič by ste z filmu nemali...

Po tom, čo som si pozrel film, zostal vo mne pocit, že vzdialenosť medzi Carvahallom a Beorskými horami je asi ako z Ostravy do Olomouca. Možno k tomu prispela prírodná nerozmanitosť sveta (stále ten istý les, jedna dedinka a jedna pevnosť: Darret a Gil´Ead), možno chýbajúce lokácie ako Teirm, Dras Leona a púšť Hadarak, možno extrémne krátka dĺžka filmu (115 minút), no najskôr všetko dokopy.

Záverečná bitka mi pripadá komicky. Očakával som niečo aspoň trochu podobné bitke z konca filmu Pán Prsteňov: Dve Veže (nie po stránke obsahovej, ale po stránke hodnovernosti). Opäť som sa sklamal....bitka je krátka, neprepracovaná, vidíte v nej bojovať najviac tridsať bojovníkov, ostatok bojovníkov je vždy ďaleko na to, aby ste niečo videli. Stín v bitke lieta na niečom čo sa podobá na Wyrma. Kamera je vtedy zameraná hlavne na súboj Eragon + Safiva vs. Stín + Wyrm (vtedy je pod nimi pekne vidieť celú scenériu bitky a využitie programu na masívne vytváranie postáv, aké sme mohli vidieť už v spomínanej bitke z Pána Prsteňov). Poslednou vecou, ktorú k tej bitke podotknem je, že v nej nie je Isidar Mithrim.

Herecké obsadenie

Po hereckej stránke to zachránil Jeremy Irons v úlohe Broma. Jeho herecký výkon je veľmi kvalitný, stvárnenie Broma dokonalé. Ani John Malkovich nesklamal, len škoda, že vo filme je ho vidieť len pár minút. Stvárnenie postáv z knihy je takmer dokonalé, až na Aryou. Arya bola v knihe vykreslená ako tmavovlasá elfka, vo filme ju však uvidíte s ryšavými vlasmi a aj k elfke má ďaleko (elfa z človeka nerobia špicaté uši ale ladnosť pohybov s umeleckým stvárnením, čo asi režisérovi ušlo).

Slovo záverom

Dokiaľ som nevidel film Eragon, nevážil som si dostatočne práce Petera Jacksona na filme Pán Prsteňov a kritizoval som tých pár strán z knihy, čo do filmu nedal. No teraz, keď som po tom zážitku a videl som filmového Eragona, môžem povedať, že Peter Jackson a ľudia okolo neho odviedli skvelý kus práce....film Eragon je všetko to, čo by fanúšik a uctievač knihy Eragon nemal vidieť a to už len z úcty ku knihe. Film je krátky, lokácie sú nedotiahnuté, veľa z knihy chýba a sú tu aj mnohé odlišnosti od postáv v knihe a filme. Celkovo na mňa film pôsobí ako jeden z nízkorozpočtových, zatiaľ čo prognózy a fakty hovoria o inom. No musím pochváliť špeciálne efekty, ktoré sú úžasné a Safira je snáď tým najkrajším drakom (papagájom? – pozn. Annun) čo som vo filmoch videl.

Celkové zhodnotenie: Odkaz dračích jazdcov: Eragon, je dosť neúspešným začiatkom trilógie... Eldest snáď bude lepší.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD