Dokonalý trik (The Prestige)

Článok zverejnený 15.02.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Dívate sa pozorne?

Dokonalý trik (The Prestige)
(USA/UK, 2006, 128 min.)
Réžia: Christopher Nolan
Scenár: Jonathan & Christopher Nolan
Knižná predloha: Christopher Priest
Žáner: dráma, thriller, fantasy
Hudba: David Julyan
Hrajú: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis a ďalší

Je poľutovaniahodné, že k nám film Dokonalý trik (The Prestige) dorazil s trojmesačným oneskorením. Ale keď nahliadnete do programov kín, zdá sa, že sa tak stalo s väčšinou filmov, ktoré získali nominácie na Oscara 2007. Dokonalého triku sa síce týkajú len tie menšie, no napriek tomu je tento film hodný pozorného pohľadu diváckej obce. Ak máte radi kúzelníkov, čary a triky, pozývam vás na malú prehliadku.

Posadnutosť a mágia
Alfred Borden (Christian Bale) a Robert Angier (Hugh Jackman) sú tak trochu rivalmi a zanietenými pomocníkmi londýnskeho kúzelníka na prelome 19. a 20. storočia. S podporou manažéra Cuttera (Michael Caine) sa pokúšajú vymyslieť vlastné originálne triky, ktoré by mohli predvádzať. Nešťastie sprevádzané smrťou blízkeho človeka ich ale rozdelí, a z kamarátskej rivality sa stáva nenávisť a posadnutosť. Kto predvedie lepší trik? Kto pri ňom viac zariskuje? Kto získa slávu? Borden prichádza na divadelné dosky s niečím novým a Angier nechce uveriť, že je to také jednoduché, ako tvrdí Cutter. Preto sa vydáva na cestu do Ameriky, aby získal od Nikola Teslu (David Bowie) dôležitý stroj a s ním úspech, slávu a Bordenovu pokoru.

Prísľub, zvrat a efekt
Christopher Nolan nie je v obore žiadnym nováčikom. Filmovému fanúšikovi je tento britský režisér známy hlavne vďaka filmom Memento (2000), Insomnia (2002) alebo Batman Begins (2005), a teraz aj vďaka Dokonalému triku, v ktorom znovu predviedol svoje režisérske umenie. Okrem toho sa spolu s bratom podieľal na výbornom scenári. Predvádzaním vlastnej režisérskej mágie dokázal Christopher Nolan urobiť z filmu svoj osobný dokonalý trik. Snímok nezačína na počiatku diania, ale v skutočnosti až v troch štvrtinách filmu, kedy je Alfred Borden súdený za vraždu Roberta Angiera. V kúzelníckom ponímaní je toto prísľub všetkého, čo sa dostaví tesne pred koncom. Prostredníctvom denníka sa divák dostáva do minulosti, a teda k skutočnému začiatku nevraživosti a kúzelníckeho šialenstva. Nolanov postup hovorí za všetko – film sa stal kúzlom a keď nastal zvrat, čakala už len tretia časť triku – efekt (the prestige).

Batman vs. Wolverine
Christian Bale zohral svoju úlohu naozaj bravúrne, čo je viditeľné predovšetkým na konci filmu. Postava Bordena mu padla ako uliata a o nič horšie si neviedol ani Hugh Jackman so svojim Angierom. Dvaja súperiaci kúzelníci v salónoch a na divadelných doskách, snažiaci sa kruto zhodiť toho druhého boli viac než uveriteľnými. Ich ľudskosť sa vytrácala v posadnutosti, ktorej obaja podľahli. Okrem dvoch hlavných predstaviteľov boli dôležité aj vedľajšie postavy, predovšetkým Cainov Cutter, Scarlett Johansson ako krásna asistentka Olivia Wenscombe a David Bowie v roli Nikoly Teslu, ktoré ovplyvňovali vývoj deja. Hlavne vďaka poslednej zmienenej postave sa táto dráma mení na fantasy.

Čerešnička na torte
Filmov, ktoré diváka dostanú natoľko, že sústredene sedí a čaká, nie je až tak veľa. Dokonalý trik k nim ale môžeme s pokojným svedomím zaradiť. Okrem dobre spracovaného príbehu, scenára a hereckých výkonov sa na konto podpísala aj hudba, ktorá predznamenáva, že sa stane niečo zlé. Udržiava diváka v napätí a nedočkavosti. Tá chvíľa samozrejme nie je pridlhá, aby sa nestalo, že sa pri pozeraní začnete nudiť. Naopak, kamera rýchlo odhaľuje to, čo očakávate, ale s takým umom, že ostanete prekvapení. Týka sa to aj konca. Ak počas filmu čakáte čokoľvek, verte, že vaša sánka sa dotkne prinajmenšom hrudníka, ak nie zeme. Záver sa spája so začiatkom a prvotná nechronológia sa spája v jasný a zreteľný obraz príbehu. Odhalenia a tajomstvá, všetko úhľadne prestreté, hoci dovtedy neviditeľné.

8/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD