Powers, Tim: Stáčení temného piva

Článok zverejnený 19.02.2007, autor: Wlacho (wlacho[zavinac]pobox.sk)

Je rok 1529. Pre Európu nie práve najlepší čas. Pred necelými troma rokmi Turci zvíťazili pri Moháči. Cisár a pápež sú rozhádaní, Zápoľský prebehol na druhú stranu, reformácia rozdeľuje Nemecko a írsky žoldnier Patric Duffy sa povaľuje v Benátkach.

Teda až do dňa, keď mu podivný starec Aurelianus ponúkne miesto vyhadzovača v istom hostinci s pivovarom vo Viedni. Odmena je až podozrivo vysoká, ale Duffy neváha a vydá sa do centra budúceho diania. Že to nebude bežná rutina, pochopí už cestou. Pokusy zabiť ho zažíva denne a nie vždy sú dielom ľudí. Nehovoriac o tom, že on sám sa cíti nejak... nesvoj.

Čoskoro Duffy pochopí, že blížiaca sa bitka s Turkami o Viedeň je viac než obyčajný vojenský súboj. A ako to vyzerá, jeho rola bude kľúčová, čo ho ani najmenej neteší.

Ešte že má dostatok Herzwestenského piva – svetlého, tmavého a... temného.

Tim Powers (1952) je dosť známy americký autor fantasy. Tvorí diela z oblasti secret history – teda sleduje reálne udalosti a postavy z histórie a dodáva im fantastické prvky – medzi najznámejšie patria steampunkové Brány Anubisovy.

Stáčení temného piva je oproti nim oveľa bližšie k žánru sword and sorcery. Hlavný hrdina má už svoje najlepšie roky za sebou, nehovoriac o tom, že majster šermiar sa musí čoraz častejšie uhýbať svištiacim guľkám arkebúz. Mágia a tajomné bytosti starých čias sú takmer zabudnuté – to sú asi jediné odlišnosti od klišé žánru, ďalej je to už len čistá rubačka. Akcia sa zo stránok len tak valí – útok strieda protiútok, nepriatelia kujú neustále pikle a Duffy sa nezastaví. Powers namiešal neuveritelný akčný kotol – vikingovia, múmie, Artuš, podzemné chodby, tajomné zvitky, všemožné príšery, starí bohovia - to všetko sa stretá v Herzwestenskom hostinci. Všetko navlečené v stredoeurópskom háve, v období ktoré sa priamo dotýka aj našej histórie.

Keď však náš hrdina po tristoôsmy krát odrazí z posledných síl nepriateľa, začne si čitateľ decentne zakrývať zívajúce ústa a pýtať sa – a čo príbeh? Bohužiaľ, v rieke akcie sa sotva drží nad vodou a dal by sa zhrnúť do slov – bili a pili. Reťaz potýčok bez akýchkoľvek zádrhelov (okrem toho, že Duffy pravidelne skončí s rozbitou hubou) speje k očakávanému konci. Jediná hlbšia myšlienka je vo vzťahu Dyffyho a jeho dávnej (a tiež už postaršej) láske Epifanie, je to jediné miesto, keď hrdina zažíva silnejšie emócie a musí činiť zložité rozhodnutia. Táto linka však iba slabo presvitá.

Napriek tomu Stáčení temného piva nie je zlá volba – čaká vás pár hodín neopozeranej hodnovernej akcie v zaujímavých reáliach. A čo je najpríjemnjšie, túto knihu som kúpil v Levných knihách za bratu 39kč.

P.S. Nezabudnite sa zásobiť basami kvalitného piva, tí movitejší celým sudom – z knihe vyteká prúdom a je opisované s takou láskou, že aj zarytému abstinentovi začnú tiecť sliny z úst...

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD