Autogramiáda s Jánom Kantůrkom

Článok zverejnený 16.05.2002, autor: ()






Kontakty pre vydavateľov:

Henrieta Galgóciová
0903 425 684, henka@brloh.sk
Heydukova 4, Bratislava

POZVANIE

Autogramiáda a čítanie
kultového prekladateľa
kultového autora
kultovej série


Autogramiáda s Jánom Kantůrkom

21. mája o 18:00

v kníhkupectve BRLOH na Heydukovej ulici 4.

Na programe je aj čítanie z pripravovanej knihy
Terryho Pratchetta: Posledný hrdina. (Zeměplocha č. 27)

Jan Kantůrek je český prekladateľ, ktorého verejnosť objavila prostredníctvom jeho charizmatických prekladov série kníh o humornom svete Terry Pratchetta. Pri prvej ponuke priblížiť Pratchettove bestsellery českým a slovenským čitateľom netušil, že všetci profesionálni kolegovia pred ním preklad s vďakou odmietli.

Máloktorému prekladateľovi svetovo renomovaný autor toleruje priame vstupy do deja, keď poznámkami priamo charakterizuje postavy a spolupodieľa sa aj takto na výslednej podobe diela. "Veľa ľudí mi po vydaní novej knihy hovorí: Našiel som tam niečo, čo v originále nebolo - ty to tam pripisuješ?! Áno, ale dostal som na to povolenie. Terry mi stále zdôrazňuje, aby som využil každú situáciu, keď je možnosť vytvoriť nový vtip," vysvetľuje Jan Kantůrek.
Terry Pratchett u Kantůrka urobil výnimku rád. Kantůrkov zmysel pre humor totiž pomáha umocniť silu jeho vlastných textov. Napriek tomu Kantůrek tvrdí, že anglicky nevie a vysvetľuje to takto: "Nie že by som v Anglicku umrel hladom, ale mám proste v hlave len anglicko-český slovník. Keď mám v ruke tlačený text a zrak mi padne na akékoľvek slovo, jeho význam poznám. Obrátene to nefunguje. Nenapíšem ani list bez toho, aby som sa nemusel hanbiť. Radšej si ho nechám od niekoho preložiť."

S Terry Pratchettom má však srdečný vzťah a často sa navštevujú. Prvé stretnutie si Kantůrek pamätá takto: "Prvýkrát sme sa stretli v Hamburgu. Predstavili ma ako prekladateľa jeho kníh - vtedy som preložil snáď tri alebo štyri - a ja som požiadal, aby so mnou hovoril prostredníctvom tlmočníka. Zbledol. Potom videl na verejnom čítaní, že veľa ľudí sa smeje pri českej i anglickej verzii v rovnakú dobu, čo bol pre neho dôkaz, že vtip zostáva zachovaný. Teraz už vie, že keď si spolu sadneme a ja si nedám dva, alebo tri panáky, aby sa mi uvoľnil jazyk, tak nie som schopný vydolovať zo seba ani slovo..." Stretnutia s Janom Kantůrkom sú skutočne medzi čitateľmi veľmi obľúbené. Je dobrý rozprávač, ktorý rýchlo získa pozornosť publika.


Terry Pratchett - Prvý román z prostredia Zeměplochy napísal ešte ako tlačový hovorca energetickej spoločnosti so zodpovednosťou za tri jadrové elektrárne. Po dopísaní štvrtej knihy (r 1987), sa rozhodol prejsť na voľnú nohu. Tvrdil, že ho písanie bavilo viac než odpovedanie na novinárske otázky o poruchách jadrových reaktorov. ("Aký únik rádioaktivity?" -- "Aha, vy myslíte tento...")
Odvtedy sa stále všetky jeho knihy udržiavajú v zoznamoch bestsellerov a podľa prepočtov týždenníka Times bol Pratchett spisovateľom s najvyššími príjmami vo Veľkej Británii za rok 1996.
V apríli roku 1998 mu bol udelený Rád Britského impéria za služby literatúre.


V týchto dňoch sa aj na Slovensku objavila v poradí už 26. časť série o Zemeploche - Zlodej času. Kníhkupectvo BRLOH sa rozhodlo priblížiť atmosféru v Čechách populárnych verejných čítaní aj slovenskému fanúšikovi a pozvalo pána Kantůrka. Špeciálne pre túto "čítačku" si pripravil doteraz nezverejnený text z knihy Posledný hrdina (Úžasná Zemeplocha 27), na preklade ktorej práve pracuje. Kniha sa objaví až na vianočnom trhu 2002, ale prostredníctvom BRLOH-u sa s ňou budú môcť účastníci čítania stretnúť už teraz. Stretnutie bude spojené s autogramiádou pre čitateľov "Pratchettoviek".

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD