Prvé veľké fantasy stretko

Článok zverejnený 27.11.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Zápisky zo sobotnej noci

Netrvalo ani týždeň a ja som sa prinútil napísať report z prvého veľkého fantasy stretka, ktoré sa udialo v Košiciach. Ach, tá moja večná dochvíľnosť.

Takže, toto je úvod daného reportu.

Pripravení?

Sedíte pohodlne?

Tak fajn.

Ako to celé začalo? Jeden deň sme len tak sedeli s Erkenbrandom, čumeli von oknom a rozoberali ženy, keď jedného z nás napadlo, aké skvelé by bolo zorganizovať stretávku fantasy pozitívnych ľudí z východu. Slovo dalo slovo, ruka plesla o ruku a dali sme sa do toho. Organizácia bola jednoduchá. Ja som zabezpečil reklamu a propagáciu, Erken zase know-how a nápady.

Po týždni od zverejnenia sme mali prihlásených čosi okolo desať ľudí a všetko vyzeralo krásne, pokojne a čisto.

Po dvoch týždňoch sme mali naisto prisľúbenú účasť od tridsiatich piatich ľudí a obaja sme sa po nociach klepali hrôzou. Keď sme sa rozhodli, že sa celá vec udeje v Gazdovskej krčme, museli sme tam ísť miesto rezervovať na dvakrát, pretože pri prvom pokuse sme to zle odhadli a nahlásili ľudí len dvadsať.

Deň pred stretkom som strávil sprvu strachom, potom obavami a nakoniec zúfalými pokusmi o tanec až do štvrtej v noci na stužkovej mojej bývalej školy.

V sobotu ráno som mal miernu teplotu, cítil som sa ako mŕtvola a striedavo som sa strašne potil a klepal zimou. Všetko bolo na najlepšej ceste. V skutku, v skutku.

Aj napriek okolnostiam som sa prinútil dať sa dokopy, zbalil som do vaku niekoľko málo kníh a Magicových v balíkov, o ktorých som predpokladal, že sa zídu a niečo pred druhou som mierne mŕtvolným krokom vyrazil do mesta.

V Gazdovskej ma už čakal Erkenbrand aj s niekoľkými prvými účastníkmi stretka. Nasledovali podania rúk, vzduchom lietali podivné, ťažko vysloviteľné prezývky a ľudia sa pomaly usádzali za dlhý rad pospájaných stolov. Po miernom zmätku, keď sa zistilo, že časť účastníkov nás v podniku nenašla a sadla si do inej miestnosti, sme sa všetci dali dokopy a mohli to oficiálne zahájiť.
Spolu s Erkenom sme vyliezli na stôl a predviedli krásnu variáciu na tému „Ako humorne, inteligentne a pritom tehotne na informácie otvoriť stretko“. Jediné čo chýbalo bol búrlivý potlesk, to ale čiastočne kompenzoval nadmieru nepríjemný čašník, keď nás ako organizátorov požiadal o vyrovnanie prvého, šesťstokorunového účtu. Po jeho odchode si všetci vydýchli a celé sa to začalo.
Ťažko opísať, čo sa dialo prvých pár hodín, pretože naozaj nebolo v mojich silách všetko sledovať. Osobne som vyhlásil výučbu Magicu pre každého a potom strávil hodinku vysvetľovaním teórie, potením sa a ignorovaním hlúpych poznámok od dvoch nemenovaných expertov (Xan a Aso). Celkovo môžem tento rýchlokurz prehlásiť za úspech, pretože sa zopár jedincov chytilo do sietí a Magic sa hral odvtedy vlastne až skoro do úplného konca. Viem ešte, že niekde neďaleko taktiež prebiehala výučba základných pravidiel Dungeons and Dragons a že Erkenbrand strávil svoj čas zasväcovaním ľudí do tajomstiev LARPov a drevárni.

Po pár prvých hodinkách sa s nami rozlúčila prvá desiatka ľudí (plus-mínus), vo vedľajšej miestnosti začali hrať naživo country a ja som si dal na obed halušky. Ani jedna z týchto udalostí sa pri tom nedá chápať ako výhra. Skupina ľudí z Trebišova započala na vzdialenom konci stola hru Dračí doupě pre všetkých, niekoľko jedincov bolo stále hlboko ponorených v Magicu a ja som trávil čas duchaplnou debatou s ľuďmi z hostincovských fór.

Čas ubiehal neuveriteľne rýchlo, debatujúce a hrajúce skupinky sa rôzne premiešavali a preberalo sa naozaj všetko, od hier, cez literatúru a filmy až po rasizmus a svetonázor ako taký. V chvíľke slabosti som sa dokonca rozhodol naučiť sa hrať Yu-Gi-Oh a za výdatnej pomoci Anaxarety som to zvládol v celkom krátkom čase. Atmosféra bola vynikajúca, všetci sa bavili a ja, aj keď som sa necítil práve najzdravšie, som bol z doterajšieho vývoja udalostí viac ako potešený. To už ale bolo slušne neskoro a lúčilo sa s nami stále viac a viac ľudí.

Okolo desiatej (ak som sa teraz strašne sekol, prosím prepáčte) nás opustila skupina trebišovčanov, pribudla Saša (alias Xelan Darja) a celkovo nás ostalo už len deväť. Posledné dve hodinky sme strávili v úplnej pohode, sediac na stoloch, stoličkách a jeden na druhom. Ja s Grey_Rashkom, najväčším to rebelom z fór, sme si krátili čas pospevovaním a vzájomným sa potľapkávaním po pleciach, zatiaľ čo ostatní sa z nás striedavo buď smiali, alebo rozoberali zložité filozofické otázky. Bolo to fajn.

A o dvanástej, keď si už aj tie najsilnejšie líšky zapriali dobrú noc, sme stretko oficiálne ukončili a relatívne ticho sa rozišli do noci. Osobne som bol v miernej eufórii z toho, ako to všetko dobre dopadlo a mal som chuť spievať si aj napriek tomu, že som za celý deň vypil tak akurát dve malé a jednu veľkú kofolu. Keďže ale môj spev za veľa nestojí, pustil som si radšej do uší ticho spievajúcu Norah Jones a s úsmevom na tvári som zmizol v uliciach starého mesta. Pohodička – pohoda.

A čo povedať záverom? Je skvelé, že sa dokázala zísť taká podarená zmeska ľudí a že sme boli schopní navzájom sa zabaviť aj napriek tomu, že sme sa zo začiatku väčšinou osobne nepoznali. Po ohlasoch, ktoré som za ten týždeň dostal a i po vlastnej skúsenosti môžem povedať, že s Erkenom ešte niečo podobné určite zorganizujeme a pri troške šťastia (a času) to bude ešte tento rok. Takže sa všetci už teraz tešte, pretože my sa vrátime!

Nasleduje menný zoznam všetkých účastníkov, ktorí sa mi nezabudli zapísať do notesu. Ak tu niekto bude chýbať, alebo som niekomu nedajbože skomolil meno (okrem Hadji Halefa atď., ktorému som ho skomolil skoro určite), rýchlo ma opravte!


Organizátori: Annun a Erkenbrand
Účastníci (v žiadnom špecifickom poradí): Eowyn, Sachmet, Silwen, Thorin, Veriona, Anaxareta, Hadji Halef Omar ben Hadji Abbul Abbas ibn Hadji Favudh al Gossarah (áno, to je jeden človek), Džízs Berco de Mirgan, Grey_Rashka, Forest-Marko, Meiling Wu, Kate Nagini Drake, Shadow, Roman, Adya, Melgurth, Sabé, Olaff, markíz de Carabas, Romasail, Xan, Aso, Silverbow, Matt44, Jam(k)a con Lushteelus, Pepin, Hornblower, Sanderus Ha-Nocri, Sashina, Restorante, Tinwe Gladínel Laurea, Istafix Vargastias Ryan, Xelan Darja

Rád som vás všetkých spoznal a dúfam, že sa už onedlho uvidíme znova!

Sayonara,

Annun

PS: to, že som sa necítil celkom vo svojej koži dokazujú aj fotky. Týmto sa verejne ospravedlňujem celému druhému koncu stola za moju neschopnosť zachytiť ich aspoň na jednej fotografii a všetkým tým, ktorých fotky skončili ako rozmazané, úbohé pokusy z mojej strany. Sypem si popol na hlavu.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD