Autogramiáda Markusa Heitza

Článok zverejnený 18.06.2006, autor: ()

Kníhkupectvo BRLOH Vás pri príležitosti vydania novej knihy
Markusa HEITZA: POMSTA TRPASLÍKOV
srdečne pozýva na slávnostný krst spojený s autogramiádou.

4. júla o 16:00 hod. v priestoroch kníhkupectva BRLOH, Heydukova 4 v Bratislave.

Trpaslíci. Malí vzrastom, veľkí srdcom.

Trpaslíci. Preslávila ich najmä Tolkienova trilógia Pán prsteňov. Veď kto by nepoznal večné súperenie trpaslíka Gimmliho s elfom Legolasom o čo najväčší počet zabitých Orkov? Žijú v jaskynných palácoch ukrytých hlboko v horách, pivo pijú priamo zo sudov a svoje vojnové sekery ovládajú tak majstrovsky, že napriek svojmu neveľkému vzrastu vedia nepriateľa zložiť jediným úderom. Tlupa orkov je pre nich len malým predkrmom pred poriadnou bitkou... V románe Trpaslíci však ich domov - Skrytú zem - ohrozuje omnoho väčšie nebezpečenstvo než sú orkovia. Zvládne taký malý národ takú veľkú úlohu, akou je záchrana Skrytej zeme? Odpoveď nájdete na stránkach trilógie o Trpaslíkoch od jedného z najpredávanejších autorov žánru fantasy v Nemecku Markusa Heitza.

Markus Heitz (1971) – Pretože už v začiatkoch svojho života si s matematikou príliš neporozumel, rozhodol sa radšej pre štúdium literatúry a histórie. S písaným slovom sa najskôr stretával prostredníctvom komiksov, neskôr si vymýšľal svoje vlastné krátke príbehy len tak pre potešenie. Svoj talent rozvíjal už počas štúdia privyrábaním si v miestnych novinách ako reportér. Vo svojom vnútri však cítil, že by mohol napísať aj čosi väčšie než len krátke reportáže či poviedky pre pobavenie svojich priateľov. A tak, v roku 1998, začal písať román Ulldart, ktorý je kombináciou historického románu a fantasy. Keď po dvoch rokoch román dokončil a rukopis rozposlal do vydavateľstiev, udalosti nabrali rýchly spád. Život reportéra na voľnej nohe sa takmer zo dňa na deň zmenil. O kvalite jeho prvotiny vypovedá aj ocenenie „Deutscher Phantastik Preis 2003“ za najlepší románový debut a k dnešnému dňu kníh z cyklu Ulldart vyšlo už šesť.

Napriek tomu, že Ulldartom si získal pozornosť čitateľov i kritiky, medzi najjagavejšie hviezdy nemeckej fantasy ho vyniesol až román Trpaslíci (Die Zwerge, 2003). Vo vydavateľstve iste netušili akú mániu odštartujú, keď Markusovi navrhli, aby napísal knihu o niektorej z klasických fantasy rás. Očakávali, že si vyberie elfov, alebo orkov. Heitz však dal prednosť trpaslíkom – malým vzrastom, veľkým srdcom, vďačným terčom rôznych posmeškov a žartíkov. No žartovať na ich účet sa neodporúča! Kniha Trpaslíci (česky Fantom Print, 2005) sa len tak so žartu nestala ihneď po niekoľkých týždňoch od uvedenia bestsellerom. Po jej prekvapivom úspechu sa z radov čitateľov začalo ozývať volanie po ďalšom pokračovaní, ktoré nesie názov Vojna trpaslíkov (česky Fantom Print, 2005) a dej je ešte „trpaslíckejší.“ V Nemecku boli oba romány, Trpaslíci aj Vojna trpaslíkov, nominované na cenu za najlepší román rokov 2004 a 2005.

Celý cyklus uzatvára Pomsta trpaslíkov (Die Rache der Zwerge, 2005), v ktorej sa hlavný hrdina dostáva do miest kam ešte noha trpaslíka nevkročila – až za hranice Skrytej zeme. Pomsta trpaslíkov vyšla v Nemecku len nedávno a ešte v rovnaký mesiac sa stala piatou najpredávanejšou knihou. Rovnako nadšené ohlasy čitateľov sprevádzajú trilógiu aj na Slovensku a na našom knižnom trhu sa jej záverečná časť Pomsta trpaslíkov objaví už 4. júla, kedy ju príde do bratislavského kníhkupectva Brloh (Heydukova 4) osobne predstaviť sám autor Markus Heitz.

Príďte sa presvedčiť na vlastné oči, že autor je výborný spoločník a s popularitou žiadne problémy nemá. Ako sám hovorí: „Jediní ľudia, ktorí ma bezpečne spoznávajú sú kníhkupci“. Odpočinkom po putovaní vymyslenými svetmi je pre neho fyzická práca – raz týždenne sa stáva čašníkom vo svojej vlastnej írskej krčmičke, odkiaľ sa potom rád vracia k písaniu. A čo jeho vzťah k matematike? Kúpil si kalkulačku!

www.brloh.sk

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD