Tri dni vo fantázii (Comics Salon 2006)

Článok zverejnený 20.09.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Správa účelových zariadení Ministerstva zahraničných vecí foto(SÚZA), 3252 návštevníkov, množstvo zážitkov, príjemné stretnutia, zopár podaní rúk, úsmevy, pivo, potlesky, ohúrenie, smiech, ... Toľko pocitov za tri dni. A je to viac než zdravé, to vás ubezpečujem. Ak ešte neviete o čom je reč, musím vám s dávkou entuziazmu priblížiť aspoň časť toho, čo som zažila v dňoch 15. – 17. septembra 2006 v SÚZA na Drotárskej ceste 46 v Bratislave. Bola som totiž na Comics Salóne 2006 – treťom ročníku medzinárodného festivalu japonskej kultúry, anime, hier, comicsov, scifi a fantasy.

Piatok (15.9.2006)

fotoMôj výlet za začal v skorých ranných hodinách, kedy sme sa s alefom0 stretli o šiestej ráno na Košickej železničnej stanici a strávili vo vlaku takmer sedem hodín. Keď sme dorazili do Bratislavy, počasie sa už neusmievalo tak, ako sme si predstavovali, ale aspoň na naše hlavy nepražilo slnko, takže sme sa presunuli na zastávku autobusu č. 41, ktorý nás bezpečne dopravil na miesto činu. Pred SÚZA sme stretli ďalšie známe „hostincovské“ aj „nehostincovské“ tváre, príjemne sa usadili na trávnik a pozorovali dlhý rad (vznikol okolo druhej poobede, kedy Comics Salón 2006 oficiálne začal), ktorý sa na naše značné sklamanie vôbec nezmenšoval a každú polhodinu s príchodom autobusu rástol. Okolo pol tretej sme sa rozhodli, že presun z trávnika na koniec tohto ľudského a nedočkavého hada nie je vôbec zlý nápad a po chvíli čakania a pomalého posúvania sme sa dostali k vytúženému vchodu. A tak sme teda vošli...fotoZ predchádzajúceho Comics Salónu som bola oboznámená s vnútrajškom budovy, ktorý bol vyzdobený kresbami, filmovými a inými plagátmi, fanartmi, ... Taktiež som vedela, na ktorom poschodí čo nájdem, preto som nemala problém s hľadaním toho, po čom moje srdce pišťalo. Dilema je veru krutá vec a núti človeka či inú bytosť rozhodovať sa, na čo bol samozrejme určený program Comics Salónu, ktorý „zinkasoval“ pri vstupe každý návštevník. Nahliadla som teda dovnútra a zamyslela sa nad filmom Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God. So sklamaním som Hlavnú Palubu (veľká kinosála) opustila len o niečo neskôr ako som vošla. Cestou ma sprevádzala GogoYubari, občas alef0 a Magor the Great. Náhle sa nám naskytla možnosť voľnej chvíľky, a keďže nik z nás neprišiel na Comics Salón, aby sa nudil, namierili sme si to do Fantázia Salónu na Ganjalfovu prednášku s názvom Drevárne, bojovky a LARPy inšpirované Tolkienom. Potom ma vietor zavial naspäť na Hlavnú Palubu, kde som opäť vydržala príliš krátko – film Star Wars III: Revenge of the Sith vystihol hostinský Annun vo svojej maskotiminuloročnej recenzii. V tichosti som mu znovu dala za pravdu (film som videla minulý rok) a pobrala sa na neurčité miesto. Žiaľ moje pamäťové bunky nie sú schopné povedať, kde presne som sa v danom čase (okolo 17:00) nachádzala, ale je dosť pravdepodobné, že som sa motala po rušných chodbách oblepených všetkým možným, čo súviselo s tematikou Comics Salónu 2006, pozorovala fanatických hráčov PC hier, PlayStation a iných zaujímavostí.

Je mi ale úplne jasné, kde som sa nachádzala o 18:00. Známa slovenská spisovateľka Alexandra Pavelková mala totiž vo Fantázia Salóne čítačku zo svojho nového románu o Vimke. Príjemne sa vinúci príbeh ma donútil ostať až do konca, a tak som si mohla potriasť pravicou s touto stálicou slovenskej fantastiky.Potom sme sa s GogoYubari a Magorom dostali aj do reštaurácie na poschodí, kde sme zostali do pol ôsmej a rozlúčili sa s Annunom a Lesnou vílou. kanturekNásledne som sa akosi oddelila od skupinky a skončila v Comics Salóne, kde už v plnom prúde frčala prednáška Ivana Aľakšu o WorldCone, ktorý sa minulý rok konal v Britskom Glasgowe a tohto roku v Americkom Los Angeles. Z prednáškovej miestnosti som o ôsmej vystrelila priamo na Hlavnú Palubu, kde sa už rozbiehal Otvárací program. Maskoti Comics Salónu 2006 – ComicsMan a MangaGirl – pobavili publikum pred oficiálnejšou časťou programu, v ktorom nám organizátori celého podujatia Róbert Žittňan a Michal Nejeschleba priblížili zmeny a vylepšenia, ktoré nastali oproti minulému ročníku tohto festivalu. Najpodstatnejšie vylepšenie sa pravdepodobne týka pridania sekcie sci-fi a fantasy, vďaka čomu bol tento ročník bohatší o prednášky a tiež filmy ako Star Wars III, Superman Returns, The Brothers Grimm, Underworld: Evolution, X-Men: The Last Stand, Silent Hill, V for Vendetta a iné. Otvárací program tiež zahŕňal krst Comics Salónu 2006 (polievanie plagátu RedBullom), ktorého krstnými otcami sa stali radca Japonského veľvyslanectva Hiroyuki Imahashi a český prekladateľ Jan Kantúrek.

fotoPo skončení Otváracieho programu ma nohy zaviedli na neurčité miesto a vďaka posunutému programu som sa o pol desiatej znovu ocitla na Hlavnej Palube, kde som si namiesto očakávaného Supermana pozrela časť divadelného predstavenia Krowiak. Nerozumela som len jednej veci – prečo som tam nebola od začiatku. Toto divadlo u mňa jednoznačne vyhráva prvú cenu, pretože je to to najlepšie, čo som na tohtoročnom CS videla. Divadlo v podaní troch českých hercov bolo naozaj čímsi úžasným a hoci som o komixe Krowiak počula prvý krát až teraz, vďaka divadlu, skvelým hereckým výkonom a výbornému scenáru sa o komix začnem zaujímať intenzívnejšie. Dúfam, že aj na budúcom CS uvidím niečo aspoň z časti také dobré.

Po Krowiakovi, ktorý skončil až okolo desiatej večer prišiel na rad film Superman Returns, ktorý na niektorých divákoch zanechal buď zmiešané, alebo negatívne pocity. Tie moje však boli pozitívne, nehovoriac o veľmi dobrej atmosfére, ktorá vládla v kinosále celé dve a pol hodiny. Niekoľko potleskov, občasná vtipná „hláška“ na margo Supermužíčka, ... A keby nebolo tak veľa hodín, možno by som ostala aj na Kliatbu bratov Grimmovcov. Únava z dlhého a rušného dňa však prekonali moju vôľu, a tak pre mňa piatkový program Comics Salónu skončil Supermanom o jednej ráno.foto

Sobota (16.9.2006)

Ak si chce človek užiť festival, musí pre to niečo urobiť. Vstať v sobotu o deviatej nebolo práve ľahké, ale stálo za to. Môj prvý sobotňajší program v SÚZE bol film Underworld: Evolution - Kate Beckinsale a Scott Speedman ako upírsko-vlkolačí hybrid – niečo také som si predsa nemohla nechať ujsť! Z Hlavnej Paluby som sa po skončení ani nedostala, pretože sa naša skupinka rozhodla ostať na anime film Hayao Miyazakiho (Princezná Mononoke, Cesta do fantázie) Howl’s Moving Castle. (Jediné anime, ktoré som na CS zhliadla, hoci som fanúšik.) Tento film má u mňa druhé miesto za najlepšie predstavenie na Comics Salóne 2006.

fotoPo anime som rýchlo trielila do Fantázia Salónu, kde už desať minút prebiehala prednáška Ďura Červenáka o ruských Bylinách a čítačka z druhého dielu jeho nového románu Bohatier (prvá časť vyjde v decembri 2006). Po prednáške bolo naplánované stretnutie ľudí prispievajúcich na Ďurovu stránku, takže sme sa usadili v bare a do piatej viedli príjemnú diskusiu na rôzne témy. Potom nastal presun naspäť, aby sme sa zúčastnili krstu knihy Invocatio Elementalium – urban fantasy slovenského spisovateľa Dušana D. Fabiana. Ďuro Červenák pokrstil knihu Absinthom, a tak sa pri tej príležitosti aj nalievalo a zvesela pilo. Okrem toho tvorila krst aj čítačka – česky v podaní prekladateľa Roberta Pilcha a slovensky v podaní publicistu a literárneho kritika Miloša Ferka. Pri tejto príležitosti si priaznivci slovenskej fantastiky a tiež tí, ktorí si začiatok zaujímavého románu prečítali v časopise Fantázia (1/2006, č.36), mohli knihu zakúpiť v stánku kníhkupectva Brloh s 25% zľavou. Po krste sme sa znovu presunuli do baru, kde sme zotrvali približne do ôsmej večer. Partia sa akosi rozpadla po odchode niektorých jedincov, na čo sme sa poniektorí vydali smerom k Hlavnej Palube. Egyptská animácia ma mierne unudila, a keď konečne začal film Final Fantasy VII: Advent Children, moje obavy sa naplnili a nálada klesla na bod mrazu. Nasledovala nejaká tá hodinka nudy, kedy som sa len bezvýsledne pozerala do programu nevediac, kam ďalej. fotoPrednáška k 40. výročiu Star Treku vo Fantázia Salóne nevyzerala natoľko lákavo, aby som zostala viac ako sekundu (nakúkajúc cez otvorené dvere) a film 7 Samurajov v Japan Salóne od slávneho Akiru Kurosawu síce lákavo znel, ale jeho dĺžka ma odradila. Nálada s názvom „Nič sa mi nechce“ bola natoľko ubíjajúca, že som si dokonca nechala ujsť film Silent Hill, ktorý sa od 23:00 premietal na Hlavnej Palube (a na ktorý som pôvodne naozaj ísť chcela!) a okolo polnoci som unavene opustila priestory SÚZA.

Nedeľa (18.9.2006)

Či už človek chce alebo nie, niekedy veci proste nevyjdú tak, ako plánuje. Týmto pozdravujem vodičov, ktorí majú tendenciu zásadne meškať. Ešte šťastie, že V for Vendetta išiel až o dvanástej. Týmto filmom moja účasť na nedeľnom programe Comics Salóna začína a v podstate aj končí. Chvíľka, ktorú som strávila na Veľkom finále – Vyhlásenie ocenení, bola pomerne krátka a potvrdila moju už vtedy mierne nostalgickú náladu. Áno, Comics Salón 2006 sa blížil k svojmu záveru, komixy a kresby zo stien náhle zmizli, na poschodí už ostali skutočne len holé steny a prázdne stoly. fotoVšetko to dýchalo smútkom a jedinou svetlou myšlienkou bol dátum 14. – 16. september 2007, kedy sa fanúšikovia dobrej zábavy znovu stretnú na podujatí menom Comics Salón.

Tri septembrové dni strávené v Bratislave potvrdili to, čo som už dávno vedela – že zábavu tvoria ľudia s dobrými myšlienkami. Nápady, to je to, na čom skutočne záleží, aby sme mohli napredovať. Verím, že Comics Salón 2007 bude ešte lepší a už teraz sa teším. Skutočne to stálo za to a tí, ktorí neprišli, môžu ľutovať. Programová štruktúra bola naozaj bohatá, bolo sa na čo pozerať, bolo čo počúvať a občas sa i priučiť vo vždy plnom Workshope aj na iných miestach. Moju výpravu na západ určite neľutujem, jedinou smolou bolo to, že vybrať z programu problém nebol – problém bol vybrať si len niečo. Možností bolo skutočne neúrekom, mnohé skvelé veci však boli v rovnakom čase a mojim stálym želaním bolo mať tak jeden časovrat, ako bol ten Hermionin v tretej časti Harryho Pottera. Každý Con je však taký. Ak sa neviete rozdvojiť, nestihnete všetko, čo chcete.foto

Na záver môžem povedať len toľko, že toto podujatie má veľký potenciál a Comics Salón sa každým rokom posúva vpred. Progres je to, vďaka čomu sa môže pýšiť početnou návštevnosťou a nielen tým. Preto chcem poďakovať organizátorom Comics Salóna 2006 za tri dni skvelých spomienok.

fotoK. Nagini „KrowiakGirl“ Drake

 

 

 

 

 

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD