Detská fantastika „zvalcovala“ ISTRON 2006

Článok zverejnený 20.11.2006, autor: ()

V tomto ročníku ceny slovenských fanúšikov fantastiky ISTRON 2006, udeľovanej už od roku 2000 Občianskym združením Fantázia „zalovili“ hlasujúci po prvýkrát hlbšie vo vodách detskej, (alebo mládežníckej) fantastiky a prevalcovali aj tradične očakávaných favoritov. Ceny ISTRON 2006 boli odovzdávané v sobotu 11.11. na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave a hlasovanie sa uskutočnilo na internete a hlasovacími lístkami z časopisu Fantázia. Ceny ISTRON 2006 moderoval a víťazov spovedal „guru“ slovenskej knižnej publicistiky Dado Nagy s občasnou výpomocou Ivana Aľakšu, vyhlasovateľa a administrátora súťaže. Podujatie podporila firma Kvant svojou laserovou šou v rámci možností v danom priestore.

Po vyhlásení poviedkovej Ceny Fantázie zazneli fanfáry, ktoré oddelili obe ocenenia a Dado Nagy vyhlásil prvú kategóriu Ceny ISTRON – najlepší film. V tomto prípade síce duše pravoverných scifistov dúfali, možno aj očakávali, no prekvapenie sa nekonalo – distribučná filmová spoločnosť Continental Film si po troch Istronoch za Pána Prsteňov prevzala tentokrát ocenenie za film Harry Potter a ohnivá čaša – s výrazným (viac, než dvojnásobným) bodovým náskokom pred ďalšími filmami – Hviezdne vojny: Pomsta Sithov (Tatra Film), Sin City (SPI international) a Nočná hliadka (Tatra Film).

V kategórii ilustrátor/výtvarník sa objavujú zväčša už staré – známe mená, no vždy sú tu aj nováčikovia, ktorí náskok predošlej generácie maliarov celkom úspešne doťahujú. Možno sa im to aj v budúcom roku podarí, tento rok však žezlo najlepšieho slovenského výtvarníka vo fantastike (vo forme Ceny ISTRON) prevzala po Milanovi Dubnickom maliarka Martina Pilcerová. Túto dvojicu dosť tesnom závese sledoval Martin Plško a Eduard Sadovský. Martina však na odovzdávaní cien nebola osobne prítomná.

Už kategóriou najlepší film naznačený trend sa znova prejavil aj v kategórii preklad. Z až 29 kandidátov (počet prekladov fantastiky na Slovensku z roka na rok utešene rastie) v tomto ročníku tých ostatných výrazne prehlasovali priaznivci mladého čarodejníka a Cenu ISTRON získala prekladateľka Oľga Kralovičová za preklad knihy Harry Potter 6: Princ nečistej krvi. Cenu za ňu prevzala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková. Tentoraz hlboko hlboko pod čarodejníckym učňom sa ocitol preklad knihy Andrzeja Sapkowského Boží bojovníci (Karol Chmel, Slovart) a ďalšie miesta si podelila Úžasná Plochozem Terryho Pratchetta (Talpres) s Najvzdialenejším pobrežím Ursuly LeGuinovej (Slovart).

Pani Lešková z vydavateľstva Ikar by v podstate aj mohla ostať na pódiu a prevziať si aj ocenenie v kategórii vydavateľ, kde rovnako jednoznačne zvíťazila táto domovská stajňa mladého čarodejníka a jeho uctievačov – fanúšikov. Minuloročný víťaz, vydavateľtvo Slovart si strihlo tentoraz druhú pozíciu s približne polovičným počtom hlasov, ostatní vydavatelia svoju kampaň pravdepodobne zanedbali a museli sa zmieriť s bodovými odrobinkami...

Druhý najväčší počet kandidátov (po filmovej kategórii) mala v Cene ISTRON 2006 kategória poviedka. Išlo o poviedky uverejnené v časopise Fantázia, v zborníku Ceny Fantázie 2006, v zborníku CKČ Mlok, v zborníku súťaže Keď si vymýšľam, zbierke Sex po slovensky 2 a v literárnej rubrike denníka Pravda. Vzhľadom na počet kandidátov sa v tejto kategórii hlasy dosť „rozbili,“ napriek tomu bol aj tu jednoznačný víťaz, a to vychádzajúca hviezda slovenskej fantastiky, tohtoročný knižný debutant a autor románu na pokračovanie vo Fantázii Dušan D. Fabian s poviedkou V predvečer prvého mája, uverejnenou vo Fantázii č. 35. Na druhom mieste skončil Števo Huslica s poviedkou Bratislavskij blues, vedúci pelotón ostatných autorov poviedok.

Odovzdávanie cien ISTRON bolo zavŕšené kategóriou slovenská kniha, v ktorej bol zvedený najtuhší (a vlastne jediný) súboj tohtoročnej ceny. Spočiatku to vyzeralo na očakávané víťazstvo Juraja Červenáka s treťou Roganovkou, no postupne bolo hlasovanie zvrátené a následne výrazne potvrdené priaznivcami nových slovenských autorov Igora a Mušky Molitorovcov a ich prvotiny Dievčatko z Krajiny drakov: Mezzarthys (vyd. Ikar). Za Červenákovým Krvavým ohňom (Wales) skončila dvojka z trilógie manželov Molitorovcov s podtitulom Tajomstvo Legelynu a štvrté miesto obsadil Michal Hvorecký s Plyšom. Keďže manželia Molitorovci žijú v Austrálii, cenu za nich prevzala zasa pani Lešková z vydavateľstva Ikar.


Výsledky stručne:

Film: Harry Potter a ohnivá čaša (Continental film)

Výtvarník: Martina Pilcerová

Preklad: Oľga Kralovičová – Harry Potter 6: Princ nečistej krvi (Ikar)

Vydavateľ: Ikar

Poviedka: Dušan D. Fabian: V prevečer prvého mája (Fantázia č. 35)

Slovenská kniha: Muška a Igor Molitorovci: Dievčatko z Krajiny drakov: Mezzarthys (Ikar)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD