Autogramiáda Alexandy Pavelkovej

Článok zverejnený 28.01.2007, autor: Brloh (http://www.brloh.sk)

Stretnutie s autorkou a autogramiáda

2. 2. 2007 o 16:30 Kníhkupectvo Brloh, Hlavná 40 (Vitézov dvor), Košice


Alexandra Pavelková – Prísaha

Prísaha. Pre niekoho prázdny sľub, pre iného priam posvätný záväzok.

Prísaha je však aj názov novej knihy najúspešnejšej autorky žánru Sci-Fi & Fantasy Alexandry Pavelkovej. A pretože prísaha sa obyčajne skladá verejne, kníhkupectvo Brloh pri príležitosti uvedenia tejto knižnej novinky sprostredkuje verejnosti stretnutie s autorkou spojené s autogramiádou vo svojej košickej pobočke Brlohu na Hlavnej ul. 40 (Vitézov dvor) v piatok 2. februára o 16,30 hod.

Alexandra Pavelková je najúspešnejšia slovenská sci-fi a fantasy spisovateľka posledných rokov. Píše prevažne v slovenčine, ale pre obľúbenosť jej diel v Čechách tvorí i v českom jazyku. Vyšlo jej dosiaľ osem kníh, za ktoré si okrem obrovskej priazne fanúšikov vyslúžila aj množstvo ocenení. Stála na stupňoch víťazov najprestížnejších slovenských (Cena Istron, Cena Gustava Reussa) a českých (Cena Karla Čapka, Cena Akademie SFFH) súťaží.

Je nositeľkou European Encouragement Award a dvakrát bola pasovaná za „Lady Fantasy“.
Okrem množstva poviedok v českých a slovenských antológiách sa s jej menom čitatelia pravidelne stretávajú na stránkach špecializovaného časopisu zameraného na fantastiku – Fantázia. Je porotkyňou literárnych súťaží, vedie internetovú literárnu dielňu pre začínajúcich autorov na stránkach www.vimka.sk, prednáša na rôznych podujatiach a píše filmové recenzie.

Hlavnou hrdinkou Prísahy je vedma Vimka, liečiteľka obdarená schopnosťami, ktoré sú pre iných požehnaním, no pre ňu samú skôr prekliatím. Nezvyčajné umenie a moc, ale najmä prísaha pomáhať všetkým bez rozdielu, z nej totiž často robia zločinca na úteku. Príbehy o Vimke sa vyznačujú napätím a dynamikou, rešpektom k ľudskému životu, láskou k prírode a úctou ku kultúrnemu dedičstvu, ktoré nám bolo ponechané od našich slovanských predkov. Vimka sa prvýkrát objavila v poviedke Trvalé riziko. Odvtedy autorka viac-menej pravidelne publikovala Vimkine dobrodružstvá v časopisoch alebo zborníkoch. Vydavateľstvo Slovart ich však zozbieralo do jednej knihy s názvom Prísaha a tak sa Vimkine príbehy dostávajú slovenskému čitateľovi do rúk prvý raz v komplexnej podobe.


Prísaha. Pre niekoho prázdny sľub, pre iného priam posvätný záväzok. A ako sa k aktu prísahy stavajú hrdinovia Pavelkovej príbehov? Na to autorka odpovedá: „V každej poviedke Vimku sprevádza jeden problém. Kedysi prisahala, že svoje schopnosti nikdy nevyužije sebecky a pomôže každému bez rozdielu. Druhá časť prísahy znela tak, že Vimka nikdy neublíži žiadnej živej bytosti, ale je to naozaj Prekliata prísaha... Preto vedma často pomáha aj ľuďom či tvorom, ktorým by sa radšej vyhla a často sa musí zdržať použitia svojej sily, hoci by si mnohí zaslúžili okúsiť jej hnev. Prísaha je teda to, čo ju drží na uzde. Vimkinu prísahu si tiež uvedomuje nemálo ľudí aj neľudí vystupujúcich v jednotlivých príbehoch. Niektorí to zneužívajú, pretože vedia, že ak vedma nechce porušiť prísahu, musí podľa nej konať. A iní sa Vimky aj napriek prísahe boja, pretože by ju mohla porušiť. Konkrétne o tom, prečo a za akých okolností Vimka prisahala, sa hovorí v časti Zlomená prísaha v poviedke Dom bolesti. Ale keďže sa tu už hovorí o Zlomenej prísahe, zrejme asi došlo k udalostiam, keď...“

Ak sa chcete dozvedieť, o aké udalosti išlo, alebo ak pre vás prísaha neznamená len prázdne slovo, príďte na stretnutie s autorkou – Alexandrou Pavelkovou – do košickej pobočky kníhkupectva Brloh, Hlavná 40 (Vitézov dvor) v piatok 2. februára, kde od 16:30 autorka podpisuje svoju novú knihu Prísaha.

Všetci ste vítaní!

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD