Autogramiáda Alexandy Pavelkovej

Článok zverejnený 19.02.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Ako panna prisahala a vlk čiaral

Ak niekto neverí, že existuje slovenská fantastika v slovenčine, mal by zájsť do kníhkupectva. Určite tam bude z police vykúkať kniha od Alexandry Pavelkovej s názvom Prísaha: Príbehy o Vimke. Je to poriadne hrubá knižka s nádhernou obálkou od Miša Ivana. Niektoré z tých, čo nájdete v Brlohu, sú dokonca podpísané a možno práve po tej, ktorá vám vbehne do ruky, sa čiaralo cesnakom. A ako a kde sa tak stalo?

2. februára poctila Lady Fantasy košický Brloh svojou prítomnosťou a vyčarila tak úsmevy na tvárach mnohých čitateľov a priateľov. Krstným otcom sa stal prezident slovenského fandomu Martin „Šimon“ Schuster a obradu hodného pozornosti starých slovanských bohov sa zúčastnila aj šéfka kníhkupectva Brloh Henka Galgóciová, ale i slovenskí spisovatelia Juraj Červenák a Dušan Fabian. Šimon vo vyšívanej košeli s vlčou kožušinou na hlave, písanie čarovných znakov na knihy cesnakom, vyzývanie bohov, aby dopriali knihe dobré ohlasy čitateľov a kritiky, pitie medoviny z rohu a usmiata vrkočatá autorka – v Brlohu to vyzeralo ako na ozajstnom staroslovanskom prijímaní do života.

S rituálom bola spojená autogramiáda, čo bolo viditeľné už pri vchode. Návštevníci vytvorili rad, aby mohol každý vidieť na hlavnú hrdinku večera (knihu), takže by sa dnu ledva vošiel ktokoľvek ďalší. Saša si musela potrápiť ruku pri toľkom podpisovaní a ostatní sa zatiaľ roztrúsili po miestnosti – či už pri prezeraní krstenej knihy alebo debatovaní. Okolo autorky sa vytvárali hlúčiky ľudí a bolo veru ťažké ukradnúť si ju na chvíľku pre rozhovor, no prítomným novinárom sa to predsa len podarilo.
Tesne pred šiestou sa svorný ľud rozhodol vydať na cestu do neďalekej krčmičky „U kohúta“, kde začala tzv. afterparty. Pred pol jedenástou sa Saša a Rasťo Weber začali dvíhať k odchodu na vlak, a tak sa aj náš „mini con“, ako nazval toto stretnutie Ďuro Červenák, pomaly končil.

Úlitba bola štedrá, preto nech bohovia dajú, aby knihu kupovalo veľa čitateľov. Ja si tiež otvorím tú svoju a začítam sa, aby som mohla priniesť svedectvo o skutočnej prísahe, ktorú zložila panna Vimka, v kraji pod Starochom a Končistou.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD