Elfskí zbabelci

Článok zverejnený 10.09.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Najprv upozornenie. Tento článok je hlavne pre bežných, neturnajových hráčov, ktorých nezaujímajú rôzne formáty a obmedzenia a chcú sa jednoducho pobaviť. I keď je rozoberaný balík oficiálne legálny na Extended a má i určitú silu, nie som si celkom istý, že by som si ho zobral na turnaj. Dôvodom je možno i to, že mám s turnajmi minimálne skúsenosti.

Je to už nejaký čas, čo som v boosteri ôsmej edície (ktorý som celkom neočakávane našiel medzi svojimi Vianočnými darmi) našiel nenápadný modrý enchantment s menom Cowardice. Okamžite ma zaujal, pretože jeho funkcia, ktorá prinúti každú príšeru, ktorá sa stane cieľom kúzla alebo efektu, aby sa vrátila na ruku, má potenciál minimálne soft locku (teda prelomiteľného uzamknutia súpera). Rovnako má tiež dar vyvolávať na tvárach súperov veľmi zábavné pohľady.

Netrvalo dlho, aby som si túto kartu spojil so starým, neznámym zeleným commonom z Tempestu, ktorý dokáže dať za jednu zelenú manu cieľovej príšere trample. Elvish herder.

Bum! A základ decku bol na svete.

Nie som žiaden veľký zberateľ kariet a do Magicu vrážam relatívne málo peňazí, preto mi chvíľu trvalo, kým som zohnal a vymenil ďalšie tri Cowardice (v Košiciach ich má skutočne málokto). Problémom bolo i to, že to je karta nie veľmi hraná a veľa ľudí ju má strčenú niekde medzi odpadom.

Kým som ich konečne všetky získal, mal som čas sformovať si v hlave kostru balíčku. Vedel som, že budem chcieť Cowardice dostať do hry čo najskôr, no pri cene 5 mán, z toho dvoch modrých, to nie je nič jednoduché. Zároveň som v balíčku potreboval príšery, ktoré nie len dokážu robiť problémy môjmu oponentovi (alebo, ako hovoríme medzi priateľmi, udierať ho veľkou palicou do hlavy), no zároveň im nevadí, ak ich niekto vracia na moju ruku.

Odpoveď mi poskytol samotný Elvish Herder. Elfovia. Poskytujú skorú manovú akceleráciu, dokážu vyhľadávať landy, majú celkom zaujímavé comes into play efekty a v kombinácii s Wirewood Hivemasterom sa na moju ruku vracajú viac ako radi. Títo malí zdochliaci taktiež niekedy dokážu narásť do úctyhodných rozmerov a použiť na súpera skutočne veľkú palicu. A keďže som vo svojom okolí známy ako fanatický zberateľ týchto zelených ochrankárov lesa, mal som o starosť menej čo sa týka ich zháňania.

Prvotná inkarnácia balíčku sa tvárila ako klasický elfský beatdown, s kartami ako Timberwatch Elf, Wirewood Hivemaster a Tribal Forcemage, ktorý na oponenta na začiatku vyvinul tlak a potom, hneď, ako stabilizoval situáciu na stole, vyniesol Cowardice, zneškodnil všetky jeho príšery, rozplakal ho a nakoniec ubil pomocou Forcemága. Nefungovalo to zle, no deck mal príliš veľa slabín. Zastavilo ho hromadné zabíjanie príšer, ničenie enchantmentov, rušenie a balíčky, ktoré dokázali príšery vracať mne na ruku rýchlejšie, ako som ich ja vykladal.

A potom vyšiel Mirrodin a poskytol mi vítanú pomoc vo forme dvoch kariet – reprintu Icy Manipulatoru a Crystal Shardu. Zároveň som v Apocalypse objavil sympatické modro – zelené raro, ktoré sa okamžite stalo mojou láskou, potešením a náhradou za plyšové hračky – Mystic Snake.

Pomocou hada a Shardy ste dokázali s troškou šťastia dostať oponenta už v štvrtom do situácie, kedy mu bolo zrušené jedno kúzlo za kolo, a to bez Cowardice v hre. Zaradením týchto kariet ale balík stratil veľa zo svojej agresívnej sily a bolo treba prehodnotiť ho úplne od základov. Odišli Timberwatchi, Forcemágovia a mnoho ďalších bojovných elfov, len aby ich nahradili viac kontrolní chlapíci ako Multani’s Acolyte (ťahanie karát – najlepšie hrať ho opakovane každé kolo), Yavimaya Granger (opakované vyhľadávanie landov) a karta, ktorá tam mala byť už od úplného začiatku, Wirewood Symbiote (geniálne funguje s oboma predchádzajúcimi a zároveň chráni kľúčových elfov). Celý deck sa zmenil z trochu neštandartnej beatdown mašiny na kontrolný balík.

Ako obranu proti rýchlim balíčkom a fritke som zvolil Wellwishera, ktorý sa so Shardou, Symbiotom, alebo Cowardice na stole veľmi ťažko zabíja a dokáže vám pridávať kvantá životov. Taktiež to je elf a má celkom sexi obrázok.

Ako tutor na rozličných elfov poslúžil Wirewood Herald, ktorý pri niektorých situáciách na stole dokáže úplne zmariť útočné plány agresívnych balíčkov.

Po nespočetných testovacích hrách proti všemožným oponentom (od goblinov zo standardu, cez B / W control až po Fires of Yavimaya na Extended) som podnikol ešte jednu malú zmenu, ktorá možno niektorých z vás prekvapí. Vyhodil som skoro všetkých Herderov, takže tam ostal len jeden jediný. Zistil som totiž, že so všetkými tými Symbiotmi, Shardami a Manipulátormi som bol schopný spoľahlivo vracať oponentove príšery aj bez neho a ak by sa náhodou stalo, že by som ho potreboval proti veľmi agresívnym balíčkom, vždy mi ho dokázal pohľadať Herald (do ktorého agresívne balíčky jednoducho útočiť musia, inak ma totiž nezabijú). Herder bol tiež úplne zbytočný bez Cowardice na stole a povedzme si to na rovinu, pôsobil, že sa zo mňa ľudia smiali.

Jedna z prvých naozaj funkčných verzií vyzerala nejako takto:
Mana (22):
14x Forest
8x Island
Creatures (26):
4x Llanowar Elves
3x Wirewood Symbiote
1x Elvish Herder
4x Wirewood Hivemaster
2x Wirewood Herald
2x Multani's Acolyte
2x Wellwisher
4x Yavimaya Granger
4x Mystic Snake
Spells (12):
4x Crystal Shard
2x Harrow
2x Icy Manipulator
4x Cowardice

Bol to zábavný výtvor. Doteraz si pamätám na jeden zápas dvoch na dvoch, kedy sme s kamarátom odolávali tlaku mocného modrého controlu a Psychoatogu. Mal som vynesených zopár malých elfov, Hivemastera (ktorého tokeny každé kolo umierali vďaka útočiacemu atogovi) a Herdera. Keď sa jeden z oponentov rozhodol zahrať Terror, pohŕdavým pohľadom prešiel moje príšery a nakoniec zabil jedného z lietačov môjho spolubojovníka. „Prepáč, ale máš v hre samý odpad,“ vysvetľoval mi svoje rozhodnutie. Len som prikývol, potmehúdsky sa usmial a vyniesol Cowardice, vďaka ktorej som mal ďalšie kolo už úplne pod svojou kontrolou. (aj keď musím priznať, že nakoniec sme to aj tak prehrali. Zabil nás Upheaval, ktorý ani jeden z nás nedokázal v tom momente zrušiť – vtedy som mal v balíku ešte len dvoch hadov. Ale hra to bola skvelá.) Nepochopte ma zle. Príšery, ktoré som mal vonku, boli skutočne odpad. Veľký, smradľavý, zahnívajúci kus hnoja v porovnaní s vyleštenými zabijakmi, ktorých mali v hre ostatní. Ale spolu a s pomocou priateľského modrého enchantmentu tvorili silu, s ktorou treba rátať.

Po tomto súboji, kde ma okrem Upheavalu dosť hnevalo aj rušenie, som do balíčka pridal dve Treetop Village, ktoré odvtedy neustále vyhadzujem a vraciam späť. Na jednu stranu totiž balík mierne spomaľujú a často sú úplne nevyužiteľné, na druhú stranu mi už často krát vyhrali hru celkom samé (proti modrým mágom je nezrušiteľná 3/3 v treťom kole celkom nepríjemná vec). Osobne vám doporučujem balík vyskúšať s nimi a ak to nepôjde, kľudne ich vymeňte za dva obyčajné lesy.

Apropo zeme... možno ste si všimli, že v deckliste nefiguruje ani jeden nonbasic land (ak nerátam tie dve prekliate dediny). Dôvod je prozaický. Žiadne nevlastním a nie som veľmi ochotný vyvaliť stovky korún napríklad za Yavimaya Coasty, ktoré by si inak v balíčku určite miesto našli (a pasujú tam i tematicky – je to predsa prastarý elfský domov!). Taktiež som zistil, že so všetkým tým vyhľadávaním landov je mana relatívne malý problém (dôležité je dostať sa na tri zeme, potom to už ide).

Zatiaľ posledným prídavkom do balíčku je zrejme najpopulárnejší zelený uncommon dnešných čias, Eternal Witness. Táto sexi žienka je spolu s Crystal Shardou až nechutne mocná (všimnite si, že podobný deck sa momentálne výborne umiestňuje aj na jednom turnaji blocku za druhým) a medzi zbabelých elfov zapadla ako ryba do vody. Nie nadarmo sa hovorí, že nedostatočne odetá žena sa cíti dobre v každej spoločnosti. Len škoda, že je človečica, a nie elfica... No aj napriek tomu dokáže chrániť a recyklovať všetky dôležité súčiastky vášho balíčka a vďaka nej sa už celkom bežne stáva, že oponentom zoslaná Akroma’s Vengeance je nakoniec kartovou nevýhodou pre neho a nie pre vás. Poviem vám, to sú momenty, kedy sa skutočne máte chuť tešiť zo života.

Zatiaľ finálna verzia vyzerá teda takto:
Mana (20):
10x Forest
2x Treetop Village
8x Island
Creatures (28):
4x Llanowar Elves
4x Wirewood Symbiote
3x Wirewood Hivemaster
2x Wirewood Herald
2x Multani's Acolyte
2x Wellwisher
4x Yavimaya Granger
3x Eternal Witness
4x Mystic Snake
Spells (12):
4x Crystal Shard
2x Harrow
2x Icy Manipulator
4x Cowardice

Bohužiaľ, aj keď tento balík postavil génius (ja) a funguje skoro úplne dokonalo, má aj svojej slabiny (naozaj). Sú to hlavne akékoľvek artefakty a enchantmenty, ktoré nezastaví váš Mystic Snake a ktoré vám akýmkoľvek spôsobom zabránia vyhrať, prípadne nejakým spôsobom zničia vašu stratégiu. Aj keď sa to totiž nezdá, tento balík je schopný ťahať slušné množstvo kariet / landov za kolo a ak vás niekto „zamkne“, skoro určite sa vyťaháte skôr, ako on. Osobne sa s týmto problémom vyrovnávam tak, že ho ignorujem. Takéto situácie nenastávajú až tak často a aj tak je medzi priateľmi nepríjemné príliš často vyhrávať. Často vám totiž potom prestanú kupovať pivá.

Ak ale hráte na sideboard (čo my napríklad nerobíme), prípadne máte chuť skúsiť tento balík prerobiť na niečo, čo je schopné dosiahnuť nejaký výsledok i na turnaji (lebo povedzme si to na rovinu, balíček to je v priateľskom prostredí zábavný a celkom mocný, no na skutočných kráľov sa ani náhodou nechytá), určite umiestnite do sideboardu nejaké tie naturalízy, viridian zealotov, či iné zabíjanie nepríjemných permanentov (i taká Creeping Molda nemusí byť zlá). Využijete ho. Spolu so sexi šamankou i niekoľko krát za kolo.

Takže tak, priatelia. Ak sa nudíte, nebaví vás už hrať všetky tie biele kontroly (ach, opäť vyhodím všetko do vzduchu), balíčky okopírované z Internetu a hlúpe, slabé elfské decky (takže vykladám celú svoju ruku a ďalšie kolo to máš za 107. Wrath of God? Au, to bolelo.), skúste si zbabelcov. Je to relatívne lacný a ľahko postaviteľný deck (snáď až na tých Witnessov, tých si momentálne stráži každý), tak prečo nie? Udrite svojich priateľov do tváre kôpkou hnoja! Poteší ich to.

Do skorého videnia,
Váš odborník na veci neodborné,
Annun

PS: práve som si uvedomil, že ak si Zbabelých elfov postavíte podľa tohto článku, bude to len ďalší balíček okopírovaný z netu. Hmm. Tak viete čo? Nestavajte si ich. Plus, neviem si vôbec predstaviť, aký strašný, hrozný, či ba priam hrôzostrašný by bol prípadný mirror match.

PS2: upozorňujem, že tento balík je môj miláčik, moje dieťatko a moja láska. Ak ho vytiahnete proti mne, budem veľmi nahlas a veľmi zúrivo kričať.

PS3: ak by sa vám ho podarilo prerobiť do nejakej turnajovej podoby, určite mi dajte vedieť!

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD