Elminster hovorí 24: Hostinec pre dobrodruhov

Článok zverejnený 04.03.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Asi najzvláštnejší hostinec v celom Voonlare je obchádzaný mnohými úctyhodnými pútnikmi kvôli jeho pochybnej a dokonca nebezpečnej povesti. Je to miesto, kde sa zdržujú tí dobrodružní blázni - a tí medzi sebou príliš často bojujú, vyhadzujúc popri tom polovicu celého podniku do vzduchu.

Pískajúci čarodej
(čistý/lacný)

Tento odľahlý hostine stojí na východnej strane Northride oproti kraju lesa. Je to prvá Voonlarská budova z pohľadu pútnika prichádzajúceho zo Shadowdale a označuje skutočný južný koniec mesta bez ohľadu na názory iných obyvateľov s mapami v rukách.

Cena za izbu sa v Čarodejovi pohybuje od zlatky po 2 zlatky, 5 strieborných podľa veľkosti a vybavenia. Izba sa skladá minimálne zo spálne otvárajúcej sa do vlastného záchodu a kúpeľne, s posteľou, pohovkou, či lôžkom, nástenným zrkadlom a stolom – čo sú staré a nesúvisiace kusy nábytku zachránené z inokade. Všetky izby na južnej strane stoje 2 zlatky a v tých s balkónom sa priplácajú 2 strieborné za noc. Tieto ceny zahŕňanú všetko jedlo (a toľko chodov, koľko sa žiada) s neobmedzeným prísunom piva. Víno a zzar (pivo s obilnou pálenkou) sa platia osobitne za pohár (5 meďákov až 5 strieborných) alebo za fľašu (3 až 10 zlatiek). Za ustajnenie sa tiež platí zvlášť - 5 strieborných za zviera a noc.

Čistota nie je v Čarodejovi prioritou – riešia ju slabým osvetlením (haha, presne ako u nás! – pozn. Annun). Každý hosť je vybavený paličkou horiacou vílím ohňom (je to palička podobná nehasnúcej fakli, ale vydávajúca svetlo len ako sviečka v jednej z farieb spektra – bledo zelené, či fialové) aby mohol chodiť relatívne bezpečne. Ak hosť pri odchode neodovzdá paličku musí zaplatiť ďalších 90 zlatiek za každú a zviera mu nebude vydané zo stajne kým ju nevráti, alebo sa nepreukáže vyrovnaným účtom nesúcim odtlačok prsteňa hostinského na vosku správnej farby.

Prítmie, divní hostia a povesť udržujú bojazlivých a úctyhodných občanov mimo múrov Čarodeja. Vykričaný cestovateľ Volothamp Geddarm ho pokladá za „Zábavný dom, ktorý ako zlodej obráti svoj kabát a môže sa hrdiť skrytým prepychom." Úspešný Sembijský obchodníci ako Urkamond Thond zo Searloonu (zákonne neutrálny muž, aristokrat 4. úrovne, ostrého vtipu a veľkého majetku získaného v obchode s látkami) ho hodnotia ako „Omnoho lepší, než ma presviedčali. Ak všetko, čo požadujete, je dobré jedlo a spánok v suchu, poslúži dostatočne.“ Thalto Bresmer z Teflammu (zákonne neutrálny muž, expert 9. úrovne), ktorý neúnavne cestuje po Dragonreachi predávajúc nábytok, pánty, kľučky a zámky vynikajúcej kvality a vzhľadu a veľké kusy lacných drahokamov na obklady skríň a výzdobu stien, ho nazýva „Najpohodlnejší zlý hostinec v ktorom som mal to potešenie sa ubytovať – je tichý a opotrebovane pohodlný, ak si človek želá dostane súkromie a ak nie, tak veľa zábavy.“

Čarodej je miesto starých vŕzgajúcich podláh, temného dreveného obloženia a mnohých oheň – zhášajúcich kúziel, ktoré bránia vzniku plameňa kdekoľvek okrem kuchyne v budove naproti hostincu, cez dvor stajne. Tieto kúzla viedli viacerých zamilovaných hostí (alebo tých, čo sa stretajú k temným záležitostiam obchodného charakteru) k používaniu rojov svetelných mušiek ako zdroja svetla v situáciách, keď je jas paličky pokladaný za príliš jasný.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD